Φυτικά έλαια και αντηλιακή προστασία

0
1401

Tελευταίως παρατηρείται η τάση παρασκευής οργανικών καλλυντικών στο σπίτι, με όσο το δυνατόν πιο φυσικά συστατικά. Στα πλαίσια αυτής της τάσης, που προσωπικά μου αρέσει, πολλοί επιχειρούν να παρασκευάσουν και τα δικά τους σπιτικά αντηλιακά.

Ορισμένοι υποστηρίζουν, αναπαράγοντας απόψεις που διάβασαν σε κάποιο blog ή στα social media, ότι κάποια φυτικά έλαια (π.χ. σησαμέλαιο) έχουν υψηλό δείκτη προστασίας από τον ήλιο.

Tι είναι ο SPF

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να παράξουμε στο σπίτι ένα αντηλιακό προϊόν με αξιόπιστο SPF (δείκτη αντηλιακής προστασίας). Ορισμένα φυτικά συστατικά όντως προσφέρουν έναν βαθμό προστασίας από τον ήλιο, αλλά ο δείκτης προστασίας τους είναι σχετικά χαμηλός (εν γένει έχουν SPF 1-8) και φιλτράρουν μόνο το 20-30% της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ας το δούμε με ποσοστά: Ο SPF 15 φιλτράρει το 93% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ο SPF 30 το 97%, και ο SPF 50 το 98%. Αυτές οι διαφορές μπορεί να φαντάζουν αμελητέες, αλλά είναι σημαντικές για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, τα άτομα που είναι φωτοευαίσθητα, έχουν την τάση να κοκκινίζουν εύκολα στον ήλιο, ή έχουν ιστορικό με καρκίνο δέρματος.

Η επίδραση των φυτικών ελαίων

Ας εξετάσουμε την επίδραση των φυτικών ελαίων και των αιθερίων ελαίων. Τα παρακάτω βασίζονται σε αυτή την κλινική μελέτη.

Σύμφωνα με τους Kaur & Saraf, πολλά φυτικά έλαια εισδύουν ικανοποιητικά στο δέρμα, και περιέχουν τοκοφερόλες, καροτενοειδή και απαραίτητα λιπαρά οξέα – δηλαδή ουσίες που προλαμβάνουν την φωτογήρανση και προσφέρουν έναν βαθμό προστασίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα φυτικά έλαια προστίθενται σε αντηλιακά σκευάσματα, τα οποία βέβαια περιέχουν και οξείδιο του ψευδαργύρου (φυσικό αντηλιακό φίλτρο), μεταξύ άλλων.

Έτσι, οι εν λόγω ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φυτικά έλαια με τον υψηλότερο SPF είναι το ελαιόλαδο (7,5) και το έλαιο ινδικής καρύδας (7). Βλέπουμε ότι το σησαμέλαιο, παρότι είναι ένα παχύρρευστο έλαιο, έχει SPF 1 περίπου.

Συμπέρασμα

Συνεπώς, ορισμένα φυτικά έλαια θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία σε άτομα που δεν είναι ευαίσθητα στην έκθεση στον ήλιο, είναι ανεπαρκή για όσους εμφανίζουν αυτή την ευαισθησία. Παρεμπιπτόντως, θεωρώ ότι η αυτοδιαχείριση είναι σημαντική σε όλους τους τομείς της ζωής, και είναι θεμιτό να παράγουμε τα δικά μας προϊόντα φροντίδας της υγείας, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Πηγή : jointheflow.weebly.com

Newsletter εγγραφή

 

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας