Ένιωσες ποτέ ότι ενώ έχεις όλο το δίκιο του κόσμου δεν μπορείς να το διεκδικήσεις νιώθοντας ότι το κεφάλι σου θα εκραγεί; Μάθε για το Gaslighting.

Θα ξεκινήσω με μία εικονική ιστορία:
Ας μιλήσουμε για τον Χ και τον Ψ.

Έστω μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο συνεργάτες, τον Χ και τον Ψ. Η συζήτηση γίνεται με αφορμή το γεγονός ότι ο Χ ανακάλυψε πως ο Ψ εδώ και ένα χρονικό διάστημα παίρνει πληροφορίες από τη συνεργασία τους με τον Χ και τις χρησιμοποιεί για να πάρει τους κοινούς τους πελάτες κατ’ αποκλειστικότητα.

Αρκετά σημαντικό θα σκεφτεί κάποιος. Το λογικό και αναμενόμενο τέλος αυτής της συζήτησης θα είναι ο Ψ να ζητήσει συγγνώμη από τον Χ και να συζητηθεί το αν θα λήξουν τη συνεργασία τους. Φυσικά, με τον Ψ να μην έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορήσει τον Χ για αυτό το γεγονός.

Τι γίνεται όμως όταν, ενώ ο Χ έχει αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια του, ο Ψ απαντάει και υποστηρίζει θερμά ότι δεν έχει γίνει τίποτα τέτοιο και το αρνείται πεισματικά;

Χρησιμοποιεί το ένα ψέμα πίσω από το άλλο για να σταθεί σε αυτή την αλήθεια που προβάλλει. Σύμφωνα με τον Ψ είναι όλα μία πλεκτάνη κάποιων εξωτερικών καλοθελητών, οι οποίοι για λόγους ζήλιας και άλλων συμφερόντων θέλουν να καταστρέψουν αυτή την τόση καλή σχέση.

Ο Χ συνεχίζει να δείχνει τα μηνύματα, τις φωτογραφίες και ό,τι γνωρίζει που αποδεικνύει ότι ο Ψ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργεί πίσω από την πλάτη του. Για κάθε ένα από αυτά, ο Ψ απλά υποστηρίζει ότι είναι παραποιημένα γεγονότα και ο ίδιος δεν έχει πει τίποτε από αυτά που ισχυρίζεται ο Χ. Αντιθέτως, ο Ψ το μόνο που κάνει αυτόν τον καιρό, είναι να υποστηρίζει τον Χ, σε όλους αυτούς τους κοινούς πελάτες που ως δια μαγείας έχουν αρχίσει να τον εμπιστεύονται περισσότερο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ψ, το τηλέφωνό του χτυπάει διαρκώς από τηλέφωνα και μηνύματα που υποστηρίζουν ότι ο Χ πρέπει να βγει από την εξίσωση. Ο Ψ όμως, σύμφωνα και πάλι με τα λεγόμενά του, συνεχίζει να υποστηρίζει τον συνεργάτη του και δεν μπορεί ούτε κι ο ίδιος να καταλάβει πως έχει γίνει όλο αυτό. Έτσι ξαφνικά όλοι αυτοί οι κοινοί τους πελάτες πίνουν νερό στο όνομά του, ενώ δεν εμπιστεύονται πια τον Χ, όσο στο παρελθόν.

Η συζήτηση λήγει με τον Χ να μην έχει βρει το δίκιο του στο ελάχιστο, να αμφισβητεί τις ικανότητές του. Έχει περάσει τώρα σε μία κατάσταση όπου ψάχνει τι έκανε τελικά λάθος και άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να νιώθει το κεφάλι του έτοιμο να εκραγεί. Γνωρίζει μέσα του ότι έχει δίκιο, αλλά για κάποιον λόγο το χάνει όταν συζητάει με τον συνεργάτη του.

Φίλε μου Χ, You’ve just been Gaslighted!

Το φαινόμενο Gaslighting λοιπόν, αν θέλουμε να το τοποθετήσουμε σε ένα πλαίσιο, είναι μία κακόβουλη τακτική ενός ανθρώπου ή κοινότητας που προσπαθεί να εμφυτεύσει σπόρους αμφισβήτησης σε ανθρώπους, με τελικό σκοπό την χειραγώγησή τους. Μέσα από διαρκή ψέμματα, ένας Gaslighter διαστρεβλώνει την αλήθεια και την αντίληψη του θύματός του, με σκοπό ο τελευταίος να χάσει την όποια καθαρή εικόνα έχει για την αλήθεια. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είναι ο Gaslighter να καταφέρει να περάσει το σενάριο που θέλει ο ίδιος ως αλήθεια και να μπορέσει να επιτύχει ό,τι θέλει σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα.

Μία καθημερινή κατάσταση.

Παρότι η τακτική Gaslighting έχει συσχετισθεί με μεγάλα στρατηγικά κινήματα, μπορεί να βρεθεί σε πολλά σημεία της καθημερινότητάς μας. Ανάμεσα σε δύο αδέρφια, όπου το ένα προσπαθεί να πετύχει πάντα αυτό που θέλει και να επιβάλεται στο άλλο, σε συνεργάτες καθώς και σε ζευγάρια.

Κάθε περίπτωση σχέσης στην οποία ένας από τους δύο προσπαθεί να έχει τον άλλον του χεριού του διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, εμπεριέχει μέσα την τακτική Gaslighting.

(Υπάρχουν δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στο Psychology Now, που θα σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το Gaslighting και μπορείς να τα βρεις εδώ και εδώ.)

Ένα Access ConsciousnessⓇ εργαλείο για να ανακαλύψεις κάθε προσπάθεια Gaslighting προς εσένα.

Η πρώτη φορά που συνάντησα την έννοια του Gaslighting ήταν σε μία Online συζήτηση του Gary Douglas και του Dr. Dain Heer, δημιουργών της τεχνικής Access ConsciousnessⓇ. Οι ίδιοι υποστηρίζουν, και θα συμφωνήσω σε αυτό, ότι ο καλύτερος τρόπος για να μην είσαι θύμα Gaslighting καθώς και της χειραγώγησης που προσπαθεί κάποιος να σου κάνει μέσα από αυτό είναι να γνωρίζεις πως λειτουργεί ως τακτική. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς κάθε φορά να αναγνωρίζεις κάθε τέτοια προσπάθεια και να την αντιμετωπίζεις, μπερδεύοντας εσύ τελικά τον Gaslighter σου και κάνοντάς τον έτσι να χάσει τη δύναμή του.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να το κάνεις αυτό, είναι και πάλι μέσα από τις διαρκείς ερωτήσεις! Μία μικρή παραλλαγή που βοηθάει, είναι να ξεκινάς την κάθε ερώτησή σου, βάζοντας μπροστά τη λέξη: “Αλήθεια”.

Παράδειγμα:

“9 στους 10 υπαλλήλους που δεν απαντούν στο τηλέφωνό τους αμέσως μόλις τους καλέσει ο εργοδότης του, απολύονται και δυσκολεύονται να βρουν ξανά δουλειά.”

“Αλήθεια, που το στηρίζετε αυτό;”

“Σε μία έρευνα που διάβασα χθες.”

“Αλήθεια; Και κατέληγε ακριβώς σε αυτό το συμπέρασμα η έρευνα;”

“Βεβαίως, είχε και μαρτυρίες των ίδιων των υπαλλήλων.”

“Αλήθεια; Μπορώ να δω κι εγώ αυτή την έρευνα; Με ενδιαφέρει πολύ να μάθω όλα όσα μπορεί να μου στερήσουν κάποια στιγμή τη δουλειά μου.”

“….”

(Αλήθεια, 9 στις 10 φορές αυτές οι έρευνες υπάρχουν απλά σε μία σφαίρα φαντασίας που μας εξυπηρετεί εκείνη τη στιγμή.)

Προσπάθησε για κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις που θα κάνεις, όταν θα πάρεις την απάντηση να την ακούσεις με το σώμα σου. Μην ξεχνάς, κάτι που είναι ευρέως γνωστό. Εγώ προσωπικά το συνάντησα μέσα από τα εργαλεία της Access ConsciousnessⓇ.

Κάτι το οποίο είναι αλήθεια, κάνει το σώμα μας να νιώθει ελαφρύ. Κάτι που είναι ψέμα, κάνει το σώμα μας να νιώθει βαρύ. Οι πληροφορίες που ακούμε γύρω μας και οι πολλοί καλοθελητές που υπάρχουν εκεί έξω μπορεί να πουν ψέματα. Το σώμα σου όμως δε θα σου πει ποτέ.

Gaslighting | Καλό ή Κακό;

Δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω τη συγκεκριμένη τακτική. Πιστεύω ότι στη ζωή τα πράγματα δεν μπορεί να είναι είτε το ένα είτε το άλλο. Ο λόγος όμως που ήθελα να αναφέρω το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι γιατί πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα στη δική του ελεύθερη βούληση για το τι να ή να μην κάνει.

Αντίστοιχα, κάθε ένας από εμάς έχει το δικαίωμα να εκφράζει την αγάπη του για τους δικούς του μέσα από τις συμβουλές και την καθοδήγηση. Σε καμία περίπτωση όμως μέσα από τη χειραγώγηση. Όπου υπάρχει ανάγκη για χειραγώγηση, είναι η έκφραση του εγώ μας που θέλει για τους δικούς του λόγους να επιβληθεί στον συνομιλητή μας. Η αγάπη δεν έχει τέτοια ανάγκη, παρά μόνο απόλυτο σεβασμό και εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούληση του συνανθρώπου μας.

Προσωπικά, έχω βοηθηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλες αποφάσεις της ζωής μου που συζήτησα με δικούς μου ανθρώπους και πήρα την οπτική τους. Αυτή όμως η διάθεση έχει τύχει πολλές φορές να παρερμηνευθεί από διάφορους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι διευρυμένοι ορίζοντες που έχω είναι ευκαιρία για χειραγώγηση.

Επιτρέψτε στις διαρκείς ερωτήσεις και στο σώμα σας να σας δείξουν την αλήθεια σε κάθε περίπτωση. Η αλήθεια αυτή δίνει και τη διαύγεια που αναζητούμε καθώς και την ελευθερία να μπορούμε να επιλέγουμε στην πραγματικότητα για το ανώτερο καλό όλων.

Κλείνοντας, η ομώνυμη ταινία που περιγράφει με πολύ αντιπροσωπευτικό τρόπο πως λειτουργεί η τακτική του Gaslighting.

Enjoy and Be Aware of your own Truth!

Πηγή: foteini.me

Πηγή εικόνας: Unsplash

 

Newsletter εγγραφή

 

Φωτεινή Βαβίτσα

Είμαι Οικονομολόγος και από το 2012 ασχολούμαι επαγγελματικά με τον χώρο του Marketing και της Επικοινωνίας.
Σε κάποιο σημείο όλων των εμπειριών μου ήρθε και το δικό μου προσωπικό ερέθισμα, ώστε να αρχίσω να ασχολούμαι με τη δική μου Αυτοπαρατήρηση και την Αυτοβελτίωσή μου.
Σημαντικό κομμάτι στην πορεία μου αποτέλεσε η εκπαίδευσή μου ως ThetaHealing® Practitioner στο Somanous by Anastasia, το 2016. Η τελευταία μου εξέλιξη είναι η πιστοποίησή μου ως Access Consciousness® Bars Facilitator, Access Consciousness® Facelift Practitioner, και η διοργάνωση σεμιναρίων Access Consciousness® Bars στον χώρο του Somanous.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Φωτεινής Βαβίτσα
Φωτεινή Βαβίτσα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας