Για την Ελλάδα το κρύο που βιώνουμε αυτές τις ημέρες ειδικά στην Αθήνα είναι κάπως ασυνήθιστο και μιας και είμαστε παιδιά του ήλιου και της θάλασσας σε μια χώρα που μόνο αυτά έχει να προσφέρει, μας ξαφνιάζει με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε και να ξεπαγιάζουμε, να νοιώθουμε δυσάρεστα και βέβαια πολλοί να αρρωσταίνουν.

Εδώ θα σας δώσω κάποιες δοκιμασμένες συνταγές που θα σας ζεστάνουν ευχάριστα…

Αλλά να δούμε τα όπλα μας πρώτα ενάντια στο κρύο:
1. Γυμναστική καθημερινή, π.χ γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, αερόμπικ, ενόργανη γυμναστική κ.α

2.
Ζεστά ποδόλουτρα με βότανα (πιο κάτω θα βρείτε συνταγές σχετικές) τις βραδινές κυρίως ώρες ώστε να ζεσταθείτε αλλά να έχετε και έναν αναζωογονητικό ύπνο.

3.
Ροφήματα ζεστά από βότανα. Τα κύρια και πιο γνωστά θερμαντικά είναι: Καγιέν, τζίντζερ κατά προτίμηση φρέσκο, κανέλα, ξανθόξυλο, δεντρολίβανο, πιπερόριζα

4.
Σούπες ζεστές από λαχανικά.

Συνταγές για ροφήματα θερμαντικά

Οι παρακάτω δοσολογίες μπορούν να μας δώσουν 3 φλ. ρόφημα δηλαδή θα τα χρησιμοποιήσουμε τα βότανα μέχρι τρις φορές μέσα σε 6 ώρες μετά τα πετάμε. Αλλά μπορούμε να τα κάνουμε και πιο δυνατά με το να κάνουμε με αυτές τις δόσεις ένα μόνο φλ. αφήνοντας τα στο νερό 5 λεπτά αντί για 3.

1. Ρόφημα με τζίντζερ
1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
1/8κ πιπέρι καγιέν
1Κ χυμό φρέσκου λεμονιού
1Κ μέλι ή σιρόπι της αρεσκείας σας για κάθε φλιτζάνι

Τα βάζετε σε ένα φλιτζάνι ή σε μια τζαγέρα και τους ρίχνετε από πάνω 1 φλ. καφτό νερό τα αφήνετε για 3 λεπτά σουρώνετε και σερβίρετε αφού έχετε ανακατέψει να λιώσει το γλυκαντικό.

2. Ρόφημα με φλούδες εσπεριδοειδών

Φλούδα από μισό πορτοκάλι και μισό λεμόνι
1 κομμάτι ξύλο κανέλας
1κ πράσινο τσάι
1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι της αρεσκείας σας για κάθε φλιτζάνι

Βράζουμε την κανέλα με  1  1/2 φλ. νερό και όπως είναι καυτό το ρίχνουμε σε ένα σκεύος που έχουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
ανακατεύουμε αφήνουμε για 3 λεπτά και σουρώνουμε.
Πίνουμε ζεστό

3. Ρόφημα με δεντρολίβανο

1Κ δεντρολίβανο
1 λεμονόχορτο
1 μικρό κομμάτι πιπερόριζα
1 Κ μέλι ή σιρόπι της αρεσκείας σας για κάθε φλιτζάνι

Βράζετε νερό και το ρίχνετε πάνω από τα υλικά σας τα αφήνετε 3-5 λεπτά και σουρώνετε, πίνεται ζεστό.

4. Ρόφημα από φλούδες μήλου

Φλούδα από ένα μήλο
1 κομμάτι ξύλο κανέλας
1/8 κ γαρύφαλλα σκόνη ή 3 καρφιά γαρύφαλλα
½ κ κάρδαμο
1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι της αρεσκείας σας για κάθε φλιτζάνι

Βράζουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα με 1 1/2 φλ. νερό και όπως είναι καυτό το ρίχνουμε σε ένα σκεύος που έχουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε αφήνουμε για 3 λεπτά και σουρώνουμε.
Πίνουμε ζεστό
Αυτό το ρόφημα πραγματικά ξεχωρίζει!

Ποδόλουτρα
Φλώρα Παπαδοπούλου1. Με τζίντζερ κάθε 10γρ. φρέσκιας ρίζας 700γρ. νερό

Βράζετε σε μια κατσαρόλα 2 κιλά νερό με την αντίστοιχη ποσότητα τζίντζερ και ρίχνετε σε μια λεκάνη προσθέτε και το υπόλοιπο νερό που αναλογεί και βάζετε τα πόδια σας μέσα για τουλάχιστον 20 λεπτά για να δράσει αλλά μπορείτε μέχρι 30 λεπτά. Φροντίζετε βέβαια η θερμοκρασία να είναι τέτοια που να είναι ζεστό το νερό αλλά όχι να καίγεστε αλλά ούτε και να είναι ίσα ίσα ώστε να κρυώνετε διότι θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα..  Στη συνέχεια σκουπίζετε καλά τα πόδια σας και βάζετε ζεστές κάλτσες. Θα πρέπει να το κάνετε μια ώρα που για τουλάχιστον τρεις ώρες δεν θα χρειαστεί να βγείτε έξω στο κρύο.

2. Με καλέντουλα, ιβίσκο, δεντρολίβανο

Βράζετε από μια κουταλιά της σούπας από τα παραπάνω σε 1 λίτρο νερό για 10 λεπτά και σουρώνετε βάζετε σε μια λεκάνη αυτό το νερό και προσθέτετε και άλλα 3 λίτρα για να γεμίσει η λεκάνη προσθέτετε και μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας ή κάποιο φυτικό λάδι. Βάζετε τα πόδια σας μέσα για 30 λεπτά. Προφυλάξεις ισχύει ότι και πιο πάνω.

Σούπες ζεστές από λαχανικά

Βάζετε στο μπλέντερ πολύ ζεστό νερό και προσθέτετε τα λαχανικά της αρεσκείας σας καθώς και λίγο λάδι αλάτι πιπέρι καγιέν, λεμόνι. Λιώνετε καλά και πίνετε αμέσως.

  1. Σούπα αβοκάντο σπανάκι για 1 φλ.

½ μέτριο αβοκάντο
1 φλ. Σπανάκι
1/2 κ. κάρδαμο
1/8κ αλάτι Ιμαλαίων
1/8 και κάτι καγιέν
1 φλ. Ζεστό νερό

Λιώνετε και πίνετε αμέσως.

2. Σούπα με πιπεριές

3 κόκκινες πιπεριές καθαρισμένες
1 κολοκυθάκι
10 κάσιους άψητα ή μια κουταλιά κουκουναρόσπορο
1 εκατοστό καυτερής πιπεριάς
1/8 αλάτι
1Κ λάδι
1Κ χυμό λεμονιού
1κ μηλόξυδο
1 σκελίδι σκόρδο (προαιρετικά)

Λιώνετε σε μπλέντερ καλά με πολύ ζεστό νερό και πίνετε αμέσως.

 

Της Φλώρας Παπαδοπούλου

Πηγή: Omofagia’s Blog

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...




Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.