Οι άνθρωποι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη βρίσκονται σε καραντίνα. Κάποιοι ξαφνικά έχουν λιγότερες υποχρεώσεις από ποτέ στο ημερολόγιό τους. Απελευθερωμένοι από όλα τα πέρα-δώθε της δουλειάς και του σχολείου, τις βιαστικές συναντήσεις με άλλους ανθρώπους σε εστιατόρια και τους σχολικούς αγώνες οι περισσότεροι θα έπρεπε να αισθανόμαστε ιδιαίτερα μεγάλη ενέργεια αυτές τις ημέρες.

 

Ομως, φαίνεται να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Παντού στα social media, οι άνθρωποι δηλώνουν πως αισθάνονται ανεξήγητη κούραση. Κοιμούνται νωρίτερα, ξυπνούν πιο αργά και στα ενδιάμεσα ρίχνουν και έναν μεσημεριανό υπνάκο. Γιατί λοιπόν νιώθουμε τόσο μεγάλη, ανεξήγητη κούραση τη στιγμή που πολλές από τις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής μας έχουν εξαφανιστεί;

Το κλειδί για την απάντηση είναι ότι η κόπωση δεν είναι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική.

Άγχος

Το ξέσπασμα της πανδημίας είναι τρομακτικό. Πολλοί από εμάς φοβόμαστε για την υγεία του εαυτού μας και των άλλων ανθρώπων. Και δυστυχώς οι αριθμοί των ανθρώπων που γνωρίζουμε και μολύνθηκαν ή έχασαν τη μάχη με τον ιό αυξάνονται. Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψιν τον παράγοντα υγεία, οι ζωές μας έχουν ανατραπεί και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί ή πότε θα τελειώσει αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός.

Το άγχος και το στρες είναι οι χειρότεροι εχθροί του ύπνου. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε άυπνες νύχτες και ανήσυχες ημέρες, αφήνοντάς μας μια αίσθηση κούρασης.

Για κάποιους ανθρώπους χρειάζεται μεγάλο ποσοστό άγχους για να διαταράξει τον ύπνο τους. Σε περιόδους όπου τα επίπεδα άγχους είναι χαμηλά και υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας, ο ύπνος μπορεί να είναι μια παρηγοριά.

Θλίψη

Πολλοί άνθρωποι, εκτός από ανεξήγητη κούραση βιώνουν και αρκετή ανεξήγητη θλίψη αυτές τις ημέρες. Αυτή δεν σχετίζεται απαραίτητα με το αν έπασχαν από κατάθλιψη πριν την πανδημία. Ακόμα και οι πιο τυχεροί ανάμεσά μας, που δεν γνωρίζουν κάποιον που να μολύνθηκε ή να πέθανε από τον κορωνοϊό, μπορεί πολύ εύκολα να νιώθουν καταβεβλημένοι από το πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι γύρω τους. Η θλίψη και η απόγνωση, όπως ακριβώς και το άγχος, μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε πολύ μεγαλύτερη κούραση από όση δικαιολογεί η καθημερινή σωματική δραστηριότητά μας.

Πλήξη

Όταν οι ημέρες μας ήταν γεμάτες με πολλά διαφορετικά πράγματα, ίσως ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσες από τώρα. Οι πολλές υποχρεώσεις και τα ενδιαφέροντά μας, έδιναν αξία και δομή στην καθημερινότητά μας.

Όταν όμως οι ημέρες μας γίνονται μονότονες και επαναλαμβανόμενες και η κάθε επόμενη μοιάζει ίδια με την προηγούμενη, είναι εύκολο να νιώθουμε πλήξη και υπνηλία.

Περισσότερος χρόνος

Οι άνθρωποι που συνήθιζαν να πηγαινοέρχονται στη δουλειά και το σχολείο, αλλά δεν το κάνουν πια ενώ ταυτόχρονα δεν κάνουν και πολλές ακόμη καθημερινές δραστηριότητες -επειδή δεν μπορούν- έχουν ίσως περισσότερο ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητά τους απ’ ότι πριν την πανδημία. Και μόνο η γνώση ότι μπορούν να κοιμηθούν όποτε θέλουν προκαλεί ανεξήγητη κούραση και υπνηλία.

Εάν ανήκετε σε αυτούς που υπέφεραν από διαταραχές ύπνου πριν την πανδημία, η προοπτική του να κοιμάστε τώρα περισσότερο είναι καλοδεχούμενη. Είναι μία διαφορετική εμπειρία σε ψυχολογικό επίπεδο από το να θέλετε να κοιμηθείτε επειδή έχετε άγχος ή βαριέστε.

Έλλειψη κινήτρου

Όταν υπολογίζουμε πόση ώρα θα μας πάρει να ολοκληρώσουμε ένα πρότζεκτ ή μία εργασία, σχεδόν πάντα πέφτουμε έξω. Εάν έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να το ολοκληρώσουμε μία συγκεκριμένη ημέρα, θα ξεκινήσουμε να το κάνουμε ακόμη πιο αργά απ’ ότι συνήθως.

Μερικές φορές όμως, συμβαίνει να ολοκληρώνουμε κάτι πιο νωρίς. Τότε έχουμε χρόνο μέσα στην ημέρα μας τον οποίο μπορούμε να αφιερώσουμε σε κάτι άλλο. Και είναι εκείνες τις στιγμές που συμβαίνει το πιο παράξενο πράγμα: μας κατακλύζει μία ανεξήγητη κούραση. Και τότε το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να κοιμηθούμε.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και μέσα στην καραντίνα. Υπάρχει όλος αυτός ο διαθέσιμος χρόνος, στον οποίο θεωρητικά θα μπορούσαν να κάνουν άπειρα πράγματα. Όμως απλά δεν θέλουν. Προτιμούν να πάρουν έναν υπνάκο.

Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας

Η ανεξήγητη κούραση και η επιθυμία σας για ύπνο μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε δεν πρέπει να ερμηνευτεί αποκλειστικά ως ένα σύμπτωμα των καιρών που ζούμε. Σε γενικές γραμμές όμως δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος ύπνου Zlatan Krizan επισημαίνει: «Ο ύπνος είναι ένας από τους πιο προστατευτικούς και επανορθωτικούς παράγοντες στη ζωή του ανθρώπου. Είναι απαραίτητος για την καθαρή σκέψη και την εγρήγορση σε κάθε περίοδο. Επιπλέον, ο ύπνος είναι αναγκαίος για την διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο έχει κομβική σημασία για την ανάρρωση από μολυσματικές νόσους όπως ο COVID-19. Η απώλεια ύπνου κάνει πολλούς ανθρώπους ευάλωτους σε μολύνσεις από ιούς και υπονομεύει την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα αλλά και από πιο σοβαρές παθήσεις. Συνεπώς, είναι ακόμη πιο σημαντικός για την μάχη απέναντι σε αυτόν τον ύπουλο εχθρό».

Αν λοιπόν νιώθετε έξτρα κούραση αυτές τις ημέρες, να είστε καλοί με τον εαυτό σας και να κοιμηθείτε. Όνειρα γλυκά!

Της Bella DePaulo

Πηγή: www.psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας