Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι.) χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας. Μέσα σε αυτή την ιστορική συνέχεια έχει αποδείξει την αξία της ως ένα πλήρες θεραπευτικό σύστημα, που έχει συγκεκριμένους διαγνωστικούς κανόνες και θεραπευτικές τεχνικές.

 

ηΘεωρία της Π.Κ.Ι. βασίζεται στο φιλοσοφικό σύστημα “Ταό”. Ο πλούτος της θεωρίας της Π.Κ.Ι. είναι μεγάλος, καθώς έχει ενσωματώσει στους κόλπους της τη γνώση και τη σοφία χιλετηρίδων. Δεν πρόκειται απλά για ένα σύνολο από χρήσιμες πληροφορίες, παρά για ένα διαφορετικό τρόπο αντίληψης του εαυτού και του κόσμου.

Πώς μπορεί η γνώση της θεωρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής να βοηθήσει έναν εναλλακτικό θεραπευτή στο θεραπευτικό του έργο;
  1. Στο να κατανοήσει τους συμπαντικούς νόμους που διέπουν την υγεία και την ασθένεια.

Οι λειτουργίες του σώματός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις λειτουργίες και τους νόμους της φύσης. Μέσω της θεωρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Π.Κ.Ι) μπορεί ένας θεραπευτής να αποκτήσει και να αναπτύξει ένα σημαντικό εργαλείο. Το εργαλείο αυτό είναι η δυνατότητα της παρατήρησης και κυρίως της αυτοπαρατήρησης.

Για να το κάνω πιο κατανοητό θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Έχουμε τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι. Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Το χειμώνα π.χ. έχει περισσότερο κρύο αντίθετα με το καλοκαίρι που έχει πολύ ζέστη. Το χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο «θερμή» τροφή προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο. Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερη και πιο «κρύα» τροφή προκειμένου να αντέξουμε τη ζέστη. Επομένως, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να προσαρμοστεί πρέπει, κατά περίπτωση, να προσαρμόσουμε και τη διατροφή μας. Διαφορετικά, θα καταπονήσουμε άσκοπα τον οργανισμό μας με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτος σε όλες τις συνθήκες και λιγότερο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των εξωτερικών παθογόνων.

2. Να ανακαλύψει νέα «διαγνωστικά» εργαλεία, ώστε να κατανοεί σε βάθος τα προβλήματα των ανθρώπων που του ζητούν βοήθεια.

Μέσω κυρίως της θεωρίας των πέντε στοιχείων θα είναι σε θέση να αντιληφθεί από που πηγάζει το πρόβλημα βάση των συμπτωμάτων που θα έχει ο δέκτης. Γνωρίζοντας πώς το ένα όργανο επηρεάζει το άλλο θα έχει τη δυνατότητα και τη γνώση να προτείνει την ενδεδειγμένη, για την περίσταση, αντιμετώπιση.

Η εικόνα της γλώσσας καθώς και το επίχρισμά της είναι ένα σημαντικό εργαλείο διάγνωσης. Η κατάσταση του προσώπου, η ποιότητα των νυχιών, η στάση του σώματος ακόμα και ο τρόπος βάδισης μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το δέκτη και το θέμα υγείας που τον απασχολεί.

3. Να μάθει να χρησιμοποιεί σημεία-κλειδιά πάνω στο σώμα, που θα αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των άλλων τεχνικών που εφαρμόζει.

Στο σώμα μας υπάρχουν δώδεκα ενεργειακά κανάλια (στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα), μέσα στα οποία ρέει η Ζωτική Ενέργεια (Τσι – Qi). Κάθε ένα από αυτά ξεκινά από συγκεκριμένο όργανο (Zhang) ή σπλάγχνο (Fu), από το οποίο παίρνει και την ονομασία του (πχ Πρωτεύων Μεσημβρινός του Ήπατος). Κατά τη διαδρομή τους, έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπου και βρίσκονται τα σημεία βελονισμού. Οι Μεσημβρινοί σχηματίζουν ένα κλειστό ενεργειακό κύκλωμα, μέσα στο οποίο κυκλοφορεί η Ζωτική Ενέργεια.

Υπάρχουν σημαντικά βελονιστικά σημεία που λειτουργούν ως σημεία έκτακτης ανάγκης. Τα σημεία αυτά αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, ισχιαλγίες, δυσπεψίες. Πολλά από αυτά όμως βοηθούν αποτελεσματικά και σε πιο δύσκολα θέματα όπως πόνους χωρίς συγκεκριμένη αιτία, δυσκολία στη βάδιση, φλεγμονές κ.α.

4. Να εκπαιδευτεί στην συνδυαστική σκέψη και μείξη μεταξύ διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Ο εναλλακτικός θεραπευτής μπορεί να μάθει να αντιμετωπίζει ολιστικά το δέκτη συνδυάζοντας όλες τις γνώσεις και όλες τις θεραπείες που εφαρμόζει.

Στην πράξη έχω δει ότι έχω καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα όταν συνδυάζω διαφορετικά συστήματα. Έχοντας καταλήξει μέσω της Θεωρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ποιο είναι το πρόβλημα διαλέγω κάθε φορά το κατάλληλο σχήμα.

Ποιές θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική;  

ΟΛΕΣ. Τάι μασάζ, μάλαξη, ρεφλεξολογία, αρωματοθεραπεία, διατροφολογία, βοτανοθεραπεία, reiki, pranic healing, ψυχολογία και τόσες άλλες.

Μαρία Τσόλη

Εάν θεωρείτε το άρθρο ενδιαφέρον θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το : “Σεμινάριο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Π.Κ.Ι)”. Ξεκινάει από τις 5 Φεβρουαρίου και διαρκεί έως τις 6 Μαϊου 2020, στο Anima Healing Center.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Newsletter εγγραφή

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας