«Ο θυμός είναι το πιο ανίσχυρο από όλα τα πάθη. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και ζημιώνει περισσότερο αυτόν που κατέχεται από αυτόν παρά αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται».
Καρλ Σαντμπεργκ
Εάν νιώθετε θυμό με τον πρωθυπουργό της χώρας για τις αποφάσεις του, το πιθανότερο είναι να μην κάνετε τίποτα απολύτως. Την ίδια αδράνεια θα επιδείξετε και απέναντι στον εργοδότη που βούλιαξε την επιχείρηση στην οποία εργάζεστε
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα του πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Οι ερευνητές της επικεντρώθηκαν στο πως οι άνθρωποι αντιδρούν απέναντι σε δύο συγκεκριμένες καταστάσεις. Για την ακρίβεια, στο πως θα συμπεριφερθούν όταν άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους και καλά πράγματα συμβαίνουν σε κακούς ανθρώπους.
Στην πρώτη περίπτωση, όταν δηλαδή κάτι κακό συμβαίνει σε καλούς ανθρώπους, όλοι σπεύδουμε να βοηθήσουμε. Η αντίδραση μας όμως είναι τυπική.
«Όλοι επιθυμούν να βοηθήσουν. Απλά το κάνουν σε μικρή κλίμακα». Αυτό αναφέρει ο δρ. Τζέφρει Γκάλακ, καθηγητής στην επιχειρηματική σχολή Tepper School. «Όταν ένας τυφώνας σαρώνει μια περιοχή, θέλουμε να βοηθήσουμε. Αρκούμαστε όμως να δώσουμε μόνο 10 δολάρια. Δεν προσπαθούμε να χτίσουμε για τους ανθρώπους αυτούς ένα σπίτι», συνεχίζει ο ίδιος.
Αυτή η αντίδραση αποδεικνύει ότι ακόμα και μια μικρή βοήθεια μας κάνει να αισθανόμαστε ότι αποκαταστήθηκε η αδικία. Όπως επισημαίνει η δρ. Ρόζαλιντ Τσόου, καθηγήτρια οργανωσιακής συμπεριφοράς, «βάζεις τικ στο κουτάκι ότι έκανες κάτι καλό. Αυτόματα ο κόσμος είναι και πάλι μια χαρά».
Στη δεύτερη περίπτωση ωστόσο, όταν δηλαδή το σύμπαν επιβραβεύει τους κακούς παρά την άσχημη συμπεριφορά τους, οι άνθρωποι παρουσιάζονται διστακτικοί να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Κι ας είναι θυμωμένοι γι’ αυτήν τη κατάφορη αδικία.
Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι σε αυτή την περίπτωση, οι δυνάμεις που προκαλούν την αδικία είναι εκτός του ελέγχου τους. Τμήμα αυτών μπορεί να αισθάνονται ότι θα τους κοστίσει πολύ σε προσωπικό επίπεδο για να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι για την αιτία του θυμού τους. Αποφασίζουν δηλαδή να μείνουν θυμωμένοι, ελπίζοντας ότι το κάρμα θα αναλάβει σύντομα να κάνει τα υπόλοιπα.
Ωστόσο στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι άνθρωποι αποφασίζουν να αναλάβουν δράση, τότε αναλώνονται ψυχή τε και σώματι σε αυτόν το σκοπό. Να αφαιρέσουν δηλαδή από αυτόν που διέπραξε την αδικία, όλα όσα δεν έπρεπε να έχει.
Η επιθυμία για ολοκληρωτική τιμωρία πηγάζει από την αίσθηση ότι δεν αποκαθίσταται η δικαιοσύνη, αν το κακό άτομο δεν αποτραπεί μια και για πάντα από το να κάνει άσχημες πράξεις και στο μέλλον.
Ωστόσο στην πραγματικότητα σπάνια επιτυγχάνεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και ο κόσμος παραμένει θυμωμένος και εναποθέτει τις ελπίδες του στο κάρμα για να διορθώσει τα πράγματα.
Με απλά λόγια η βοήθεια στον καλό άνθρωπο που παθαίνει μεγάλο κακό εξαντλείται στην παροχή μερικών δολαρίων. Επειδή όμως μερικά δολάρια δεν αρκούν για να εξαφανίσουν από προσώπου γης τον κακό άνθρωπο που απολαμβάνει ένα σωρό καλά, ο κόσμος στρέφει την προσοχή του και απευθύνει τις εκκλήσεις του για διόρθωση της αδικίας στο κάρμα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.
Πηγή: psychcentral.com
- 6 συμβουλές για να μεταβείτε ομαλά από το hot girl summer στο cozy girl fall - 29/09/2024
- Γρήγορο περπάτημα 15 λεπτών | 6 οφέλη για την υγεία - 28/09/2024
- Βιβλίο | Οι 2 μας - 27/09/2024