Γιατί οι ενήλικες φέρονται σαν παιδιά;

0
282

«Αυτό είναι γελοίο», είπε ο James στον εαυτό του όταν αντίκρυσε την πρώην γυναίκα του να “τα χάνει” επειδή τα πράγματα δεν γίνονταν με τον τρόπο της. Για αυτόν, ακουγόταν σαν ένα νήπιο που δεν πήρε το κομμάτι καραμέλας που ήθελε – και μιλούσε με μία παράλογη συλλογιστική, που θα περίμενε κανείς μόνο από ένα μικρό παιδί.

 

Τα χέρια της χειρονομούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις, η φωνή της ήταν σε έναν υψηλότερο τόνο από το συνηθισμένο, και είχε φτάσει στο σημείο να του πετάει μερικά μικροαντικείμενα προς την κατεύθυνσή του. Και όλα αυτά έγιναν με αφορμή μία αλλαγή της τοποθεσίας, για το που θα συναντηθούν για να πάρει την κόρη τους.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζέιμς είχε δει αυτή την συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η ακανόνιστη συμπεριφορά της συνέβαλε σημαντικά στους λόγους που οδήγησαν στο διαζύγιό τους. Οι συχνές κρίσεις οργής ήταν απρόβλεπτες, ευμετάβλητες, ισχυρές, παράλογες, ακόμα και απειλητικές. Από νωρίς την είχε ενθαρρύνει να δεχτεί βοήθεια, αλλά εκείνη αρνιόταν επανειλημμένα, επιμένοντας ότι αν έκανε ακριβώς αυτό που του ζητούσε τότε δεν θα είχε ποτέ λόγο να θυμώνει. 

Απελπισμένος προκειμένου να κρατήσει την ειρήνη, ο Τζέιμς προσπάθησε ακόμη και να ενδώσει στις απαιτήσεις της κατά το μεγαλύτερο μέρος του γάμου τους. Αλλά ποτέ δεν φάνηκε να είναι αρκετό γι ‘αυτήν. Όσο πιο πολύ υπέκυπτε, τόσα περισσότερα απαιτούσε από αυτόν. Είχε γίνει η σκιά του εαυτού του και ντρεπόταν για τη δική του ανοχή για τη συμπεριφορά της. Τη νύχτα που κατέστρεψε το νέο του τηλέφωνο ήταν η σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι, βαρέθηκε την κακοποίηση και αποφάσισε να τερματίσει τη σχέση. 

Ωστόσο, για χάρη της κόρης του, ήθελε ακόμα να καταλάβει γιατί συνέχισε να τον εξοργίζει αυτή η συμπεριφορά. Έτσι, αποφάσισε να αναζητήσει συμβουλευτική βοήθεια και ανακάλυψε αρκετές αιτίες.

Αυτές ήταν οι αιτίες που του παρουσιάστηκαν: 

Προσωπικότητα:

Μέρος του ορισμού μιας διαταραχής προσωπικότητας είναι μια ανακριβής αντίληψη της πραγματικότητας. Όταν αυτή η διαστρεβλωμένη αντίληψη αποκαλύπτεται, το αποτέλεσμα είναι συχνά θυμός. Υπάρχουν εννέα διαφορετικές διαταραχές προσωπικότητας, αλλά οι πιο πιθανοί τύποι για αυτό το είδος της συμπεριφοράς είναι εκείνοι με ναρκισσιστική, παρανοϊκή, εξαρτητική, οριακή, ιδεοψυχαναγκαστική, και αντι-κοινωνική (κοινωνιοπαθείς και ψυχοπαθείς) προσωπικότητες. 

Εθισμός:

Οι τοξικομανείς χρειάζονται μια δικαιολογία για να συνεχίσουν να καταχρώνται τις ουσίες της επιλογής τους. Ο κύκλος της έκρηξης και στη συνέχεια της κατάχρησης μιας ουσίας για να τους αυτο-καταπραΰνει σημαίνει ότι χρειάζονται μια συνεχή ροή ενοχλητικών γεγονότων, προκειμένου να εξορθολογίσουν τον εθισμό τους. Μερικές φορές, η παράλογη οργή τους είναι η πρώτη απόδειξη ενός κρυμμένου εθισμού.

Εκτροπή:

Προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση σε κάποιον άλλον τομέα, ένα άτομο μπορεί υποσυνείδητα να δημιουργήσει μια τακτική εκτροπής. Το πρόβλημα είναι ότι η εκτροπή πρέπει να είναι τόσο υπερβολική που οι άλλοι χάνουν την εστίασή τους. Έτσι, μια ακραία οργή γεννιέται ως αποτέλεσμα.

Παλινδρόμηση:

Ένας δημοφιλής, αλλά συχνά ξεχασμένος αμυντικός μηχανισμός είναι η παλινδρόμηση. Όταν τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και ένα άτομο αισθάνεται ευάλωτο, οι μηχανισμοί άμυνας κλωτσούν ως ένας τρόπος αυτοσυντήρησης. Η παλινδρόμηση είναι μια επιστροφή στην παιδική συμπεριφορά, ένας τρόπος για να αποφευχθεί η ενήλικη πραγματικότητα και η ευθύνη.

Προσοχή:

Ακριβώς όπως ένα μικρό παιδί, ένας ενήλικας που αισθάνεται στερημένος της προσοχής μπορεί να ενεργήσει ακατάλληλα. Μερικοί ενήλικες δεν ενδιαφέρονται αν η προσοχή που έλαβαν είναι θετική ή αρνητική, θέλουν απλώς να είναι στο κέντρο και το πετυχαίνουν με το να τραβούν την προσοχή μέσα από ένα απότομο ξέσπασμα.

Ντροπή:

Η κρυμμένη ντροπή ή η αμηχανία είναι κρυμμένοι λόγοι, που οδηγούν συχνά σε εκρήξεις. Μια ιστορία του παρελθόντος που σχετίζεται με σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να είναι ένα συνηθισμένος παράγοντας. Όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι ενεργοποιείται ένα παρελθοντικό τραύμα τους, μια φυσική αντίδραση είναι να ταραχθεί. Αυτή η εσωτερική πάλη λειτουργεί συχνά μόνο ενστικτωδώς σε σοβαρές περιπτώσεις PTSD (μετατραυματικού στρες) και έτσι αυτα τα άτομα δεν μπορεί καν να συνειδητοποιήσουν ή να θυμηθούν τον λόγο που έχουν εκραγεί. 

Ενοχή:

Μερικές φορές η ρίζα μιας οργισμένης συμπεριφοράς είναι η ενοχή. Όταν ένα άτομο αισθάνεται ένοχο για τη συμπεριφορά ή τις ενέργειές του, μια ανώριμη απάντηση είναι να αντιδράσει στο θυμό. Ενώ ο θυμός που αισθάνονται είναι πραγματικά περισσότερο για τον εαυτό του από ότι για ένα άλλο πρόσωπο, είναι πολύ πιο εύκολο να προβάλλει τον θυμό του απέναντι σε άλλους από το να αναλάβει την ευθύνη για την ανάρμοστη συμπεριφορά ή ενέργειά του.

Φόβος:

Για άλλη μια φορά, μια ανώριμη απάντηση στο συναίσθημα του φόβου είναι να ανταποκριθεί κάποιος με θυμό. Αντί να παραδεχθεί ότι φοβάται πως μπορεί να φανεί αδύναμος σε κάποιον, ένα άτομο θα μπορούσε να κάνει το αντίθετο, με το να εκράγει με θυμό. Αυτό καταστέλλει το φόβο μόνο προσωρινά, αλλά εμποδίζει τους άλλους από το να δουν τον κρυφό φόβο.

Χειραγώγηση:

«Τι κερδίζουν από αυτό;», είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί προκειμένου να ελέγξουμε την χειριστική συμπεριφορά. Εάν ένα άτομο ωφελείται με κάποιο τρόπο από το να συμπεριφέρεται θα συνεχίσει να το επαναλαμβάνει. Είναι απλή συμπεριφορά αιτίου-αποτελέσματος. Για να το τροποποιήσετε αυτό, πρέπει να σταματήσετε να δίνετε στο πρόσωπο αυτό που θέλει, και θα βρει φυσικά έναν άλλο τρόπο για την απόκτηση του. 

Ο James συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε μόνο μια εξήγηση για τις εκρήξεις της πρώην συζύγου του, αλλά μάλλον αρκετές. Ακόμα κι αν ο γάμος του είχε τελειώσει, λόγω της απόστασης που πλέον τους χώριζε κατάφερε να αναπτύξει συναισθήματα συμπόνιας και ήταν πλέον πιο προετοιμασμένος για να βοηθήσει την κόρη του, ώστε να ενθαρρύνει μια υγιή σχέση μεταξύ εκείνης και της μητέρας της. 

 

Της Christine Hammond, MS, LMHC

Πηγή: psychcentral.com

Διαβάστε ακόμη: Τι πρέπει να μάθουν τα παιδιά μέχρι τα 18 για να γίνουν αυτόνομοι ενήλικες

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας