Οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε μεγάλο αγώνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας όσο μεγαλώνουμε. Σήμερα νέα έρευνα του σουηδικού ινστιτούτου Karolinska Institutet ανακάλυψε, γιατί μας συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

 

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, οι άνθρωποι, που καταναλώνουν τις ίδιες ή λίγο περισσότερες θερμίδες καθώς μεγαλώνουν, έχουν αύξηση του βάρους τους κατά 20% κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Arner ανέλυσαν συγκεκριμένα τα λιποκύτταρα από 54 άνδρες και γυναίκες για μια περίοδο δεκατριών ετών. Όπως διαπίστωσε η ομάδα του Σουηδού καθηγητή τα λιποκύτταρα έδειχναν σημάδια γήρανσης αναφορικά με τον ρυθμό διάσπασης και αποθήκευσης τους, μια διαδικασία γνωστή ως κινητικότητα λιπιδίων.

Οι ερευνητές εκτίμησαν επίσης τον βαθμό αποθήκευσης και αφαίρεσης λίπους σε 41 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής. Εξέτασαν ακόμα και σε τι βαθμό η κινητικότητα των λιπιδίων επηρέαζε την ιδιότητά τους να διατηρήσουν την απώλεια βάρους 4-7 χρόνια μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές οι γυναίκες αυτές είχαν μεγαλύτερο περιθώριο αύξησης της κινητικότητας των λιπιδίων συγκριτικά με εκείνες που είχαν ήδη ένα υψηλό ποσοστό κινητικότητας πριν την βαριατρική επέμβαση. Αυτό το γεγονός τους έδινε ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την ικανότητά τους να παραμείνουν αδύνατες.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν για πρώτη φορά ότι οι διαδικασίες στον λιπώδη ιστό ρυθμίζουν τις αλλαγές στο βάρος του σώματος, καθώς μεγαλώνουμε κατά έναν τρόπο ανεξάρτητο από άλλους παράγοντες», τονίζει ο καθηγητής Arner.

Από την πλευρά της η διαιτολόγος Sharon Zarabi, επικεφαλής του προγράμματος βαριατρικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, προσθέτει ότι «μια φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης είναι ο πιο αργός μεταβολικός ρυθμός. Το σώμα μας χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει, συνεπώς επιτελείται λιγότερη λιπόλυση ή αλλιώς διάσπαση του λίπους».

Τελικά «αυτό που επηρεάζει τη λιπόλυση είναι ένα σύνολο παραγόντων, όπως ο μεταβολισμός, το μικροβίωμα, οι ορμόνες, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, οι γενετικοί παράγοντες, η μυική σύσταση, η άσκηση και οι περιβαλλοντικές τοξίνες» καταλήγει η ίδια.

Για τον καθηγητή Arner τα ευρήματα της ομάδας του είναι σημαντικά καθώς μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένας τρόπος να επιταχυνθεί η η διάσπαση του λίπους είναι να ενισχυθεί η ποσότητα της άσκησης. Η νέα έρευνα ενισχύει αυτή την υπόθεση, ενώ παράλληλα υποδηλώνει ότι η αυξημένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες των ατόμων που υποβάλλονται σε επεμβάσεις  παχυσαρκίας να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα το αποτέλεσμα της απώλειας βάρους.

Τα καλά νέα σύμφωνα πάντως με την Sharon Zarabi είναι ότι «παρότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το γήρας, εάν είμαστε πιο δραστήριοι σωματικά και έχουμε αυξημένη μυική μάζα, η διάσπαση του λίπους είναι εφικτή».

Πηγή: ygeiamou.gr, sciencedaily.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας