Μπορείς να το κάνεις εάν πιστέψεις ότι μπορείς

Το βασικό πρόβλημα στο σημερινό κόσμο έγκειται στην έλλειψη κατανόησης της δύναμης της φαντασίας, γιατί εάν κατανοήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν όπλο για να εξαλείψουμε τη φτώχεια, τη δυστυχία, την αδικία και την καταπίεση και μάλιστα μέσα σε μία μόλις γενιά.

 

για να κάνουμε την περιγραφή κατανοητή πρέπει να αποδεχτούμε ως πραγματικότητα την αρχή της τηλεπάθειας, μέσω της οποίας κάθε σκέψη που εκπέμπουμε λαμβάνεται από το μυαλό των άλλων. Δεν πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο στο να αποδείξουμε ότι η τηλεπάθεια είναι γεγονός… Θα θεωρήσω δεδομένο ότι την αποδέχεσαι και την κατανοείς.

Συχνά θα έχεις ακούσει να γίνεται λόγος για την ‘ψυχολογία του όχλου’, που δεν είναι κάτι περισσότερο ή λιγότερο από μία ισχυρή, κυρίαρχη ιδέα που δημιουργείται στο μυαλό ενός ή περισσότερων και συλλαμβάνεται από τον νου άλλων, μέσω της τηλεπάθειας.

Θα κάνουμε την εφαρμογή αυτής της αρχής λίγο πιο γνώριμη δείχνοντας πώς μπορεί να χτίσει ή να γκρεμίσει την αρμονική λειτουργία μιας επιχείρησης ή βιομηχανίας. Δεν χρειάζονται αποδείξεις ότι ο κατσούφης πάντα ενοχλεί όλους εκείνους με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Είναι πασίγνωστο ότι ένα τέτοιο άτομο στο χώρο εργασίας θα διαταράξει όλη την οργάνωση. Θα έρθει η στιγμή που κανένας εργάτης ή εργοδότης δεν θα αντέξει άλλο τον τυπικό ‘γκρινιάρη’ στο χώρο εργασίας, επειδή η νοητική του κατάσταση επηρεάζει τον νου εκείνων γύρω του, με αποτέλεσμα καχυποψία, έλλειψη εμπιστοσύνης και έλλειψη αρμονίας. Θα έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι δεν θα αντέξουν τον συνάδελφο τους που είναι τυπικός ‘γκρινιάρης ‘ περισσότερο από όσο θα άντεχαν ένα φαρμακερό φίδι.

Εφάρμοσε την αρχή και με έναν άλλον τρόπο: βάλε ανάμεσα σε εργαζόμενους ένα άτομο με προσωπικότητα θετική και αισιόδοξη, που φροντίζει να σπέρνει τους σπόρους της αρμονίας στον χώρο εργασίας και η επιρροή του θα αντικατοπτριστεί σε κάθε άτομο που δουλεύει μαζί του.

Εάν κάθε επιχείρηση είναι «η εκτεταμένη σκιά ενός ανθρώπου» όπως είπε ο Έμερσον, τότε είναι επιβεβλημένο ότι, για να δημιουργήσει κανείς σκιά εμπιστοσύνης και καλής διάθεσης, αισιοδοξίας και αρμονίας, αυτές οι αξίες πρέπει με τη σειρά τους να αντικατοπτριστούν σε όλους όσοι συνδέονται με την επιχείρηση.

Περνώντας στο επόμενο βήμα της εφαρμογής της δύναμης της φαντασίας, στην επίτευξη επιτυχίας, θα παραθέσουμε κάποια από τα πλέον πρόσφατα και σύγχρονα παραδείγματα της χρήσης της στη συσσώρευση υλικού πλούτου και την τελειοποίηση κάποιων από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στον κόσμο.

Πλησιάζοντας αυτό το επόμενο βήμα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δεν είναι κάτι καινούργιο. Η ζωή στη γη μπορεί να με παρομοιαστεί με ένα μεγάλο καλειδοσκόπιο. Όπου οι σκηνές, τα γεγονότα και τα υλικά συστατικά μεταλλάσσονται και μεταβάλλονται διαρκώς, και το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αναδιευθετεί σε νέους συνδυασμούς.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται φαντασία.

Η φαντασία είναι ερμηνευτικής και δημιουργικής φύσης, μπορεί να λάβει εντυπώσεις ή ιδέες, και από αυτές να σχηματίσει νέους συνδυασμούς.

Με αυτό τον τρόπο οι μεγάλες ιδέες γίνονται πραγματικότητα.

Όταν ο Τόμας Έντισον εφηύρε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, απλώς συνδύασε με νέο τρόπο παλιές και πασίγνωστες αρχές. Ο Έντισον, και ουσιαστικά όλοι οι άλλοι που γνώριζαν το θέμα του ηλεκτρισμού, ήξεραν ότι μπορεί να παραχθεί φως εάν θερμάνουμε ένα μικρό καλώδιο με ηλεκτρισμό, αλλά το δύσκολο πρόβλημα ήταν να γίνει αυτό χωρίς να καεί και να κοπεί το σύρμα. Προτού μπορέσει να παράγει φως, ο Έντισον πειραματίστηκε με κάθε πιθανό σύρμα ελπίζοντας να βρει ένα υλικό που να αντέξει την τρομερή θερμότητα που θα ανέπτυσσε το σύρμα.

Η εφεύρεση του είχε μισοολοκληρωθεί , αλλά δεν είχε πρακτική αξία, εάν δεν έβρισκε τον χαμένο κρίκο που θα αποκάλυπτε το άλλο του μισό. Μετά από χιλιάδες δοκιμές και άφθονο συνδυασμό παλιών ιδεών στη φαντασία του, ο Έντισον βρήκε τελικά τον χαμένο κρίκο. Μελετώντας Φυσική είχε μάθει, όπως και όλοι οι άλλοι μελετητές του χώρου, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καύση, χωρίς παρουσία οξυγόνου.

Ήξερε, βέβαια, ότι η δυσκολία με τον ηλεκτρικό του λαμπτήρα ήταν η έλλειψη μεθόδου ελέγχου της θερμότητας. Όταν σκέφτηκε πως δεν μπορεί να υπάρξει καύση εάν δεν υπάρχει οξυγόνο, τοποθέτησε το συρματάκι του ηλεκτρικού λαμπτήρα σε έναν γυάλινο γλόμπο, αφαίρεσε όλο το οξυγόνο και ιδού! Ο καταπληκτικός ηλεκτρικός λαμπτήρας ήταν πια πραγματικότητα.

Όταν ο ήλιος δύσει απόψε, πατάς ένα διακόπτη και τον ξαναφέρνεις πίσω, μία πράξη που θα προβλημάτιζε πριν από μερικές γενιές. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένα μυστήριο στην πράξη αυτή. Χάρη στη χρήση της φαντασίας του Έντισον, απλώς συνδυάστηκαν δύο αρχές, που και οι δύο υπήρχαν από αμνημονεύτων χρόνων.

Ανάγνωση: Βάσια Μώραλη, Επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου για το Energy4Life – Creativiness due Networking – CDN ®, (https://www.energy4life.online).

Στην ηλικία των 40- εκεί που ο μέσος άνθρωπος αρχίζει να σκέφτεται ότι είναι πολύ μεγάλος για να ξεκινήσει κάτι νέο- ο Τζειμς Χιλ καθόταν στο τηλεγραφείο του με μισθό 30 δολάρια την εβδομάδα. Δεν είχε καθόλου κεφάλαιο. Δεν είχε φίλους με επιρροή, αλλά είχε αυτό που είναι ισχυρότερο από οτιδήποτε άλλο- είχε φαντασία.

Με τα μάτια του νου του είδε ένα μεγάλο σύστημα σιδηροδρόμων που θα διέσχιζε τις μη ανεπτυγμένες βορειοδυτικές περιοχές και θα ένωνε Ατλαντικό και Ειρηνικό. Τόσο ζωηρή ήταν η φαντασία του, που έκανε και τους άλλους να δουν τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου σιδηροδρόμου. Από κει και ύστερα η ιστορία είναι γνωστή.

Θα τόνιζα το μέρος της ιστορίας που οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία- ότι το μεγάλο δίκτυο σιδηροδρόμων του βορρά του Χιλ έγινε πραγματικότητα πρώτα στη φαντασία του. Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με ατσάλινες ράγες και ξύλινες δοκούς, όπως όλοι οι άλλοι, και αυτά πληρώθηκαν με κεφάλαιο που εξασφαλίστηκε με τον ίδιο τρόπο που εξασφαλίζεται για όλους τους σιδηροδρόμους, αλλά αν θέλεις την πραγματική ιστορία της επιτυχίας του James Hill, πρέπει να γυρίσεις στον μικρό επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό που ο Χιλ δούλευε με 30 δολάρια τον μήνα και εκεί να ακολουθήσεις τα μικρά νήματα που ύφανε φτιάχνοντας έναν πελώριο σιδηρόδρομο με υλικά όχι πιο χειροπιαστά από τις σκέψεις που οργάνωσε στη φαντασία του.

Το σημαντικότερο και πλέον προσοδοφόρο πράγμα που μπορείς να κάνεις με την φαντασία σου είναι να αναδιατάξεις παλιές ιδέες σε νέους συνδυασμούς.

Εάν χρησιμοποιήσεις σωστά τη φαντασία σου, θα μπορέσεις να μετατρέψεις τις αποτυχίες και τα λάθη σε ενεργητικό ανεκτίμητης αξίας. Έτσι, θα ανακαλύψεις μια αλήθεια γνωστή μόνο σε όσους χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Ότι, δηλαδή, συχνά οι μεγαλύτερες ανατροπές και κακοτυχίες της ζωής ανοίγουν την πόρτα σε χρυσές ευκαιρίες. Ποτέ δεν θα μάθεις τι ικανότητες επιτευγμάτων έχεις, εάν δεν μάθεις πως να ανακατεύεις προσπάθεια με φαντασία. Το προϊόν των χεριών σου, μείον τη φαντασία, θα σου αποδώσει λίγα. Όμως τα ίδια χέρια, εάν καθοδηγηθούν καταλλήλως από τη φαντασία, θα κερδίσουν όσο υλικό πλούτο μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Υπάρχουν δύο τρόποι να κερδίσεις από τη φαντασία. Μπορείς να αναπτύξεις την ιδιότητα αυτή με τον δικό σου νου ή να συμμαχήσεις με κάποιον που την έχει ήδη αναπτύξει. Εάν θεωρείς πως η φαντασία σου είναι ανεπαρκής, θα πρέπει να συμμαχήσεις με κάποιον με επαρκώς ανεπτυγμένη φαντασία, προκειμένου να αναπληρώσεις τη δική σου ανεπάρκεια.

Υπάρχουν ποικίλες μορφές συμμαχίας. Λόγου χάρη, υπάρχει η συμμαχία του γάμου, η επιχειρηματική συμμαχία, η φιλία και η συμμαχία εργαζομένου και εργοδότη. Δεν έχουν όλοι την ίδια ικανότητα να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ως εργοδότες, και όσοι δεν την έχουν θα κερδίσουν εάν συμμαχήσουν με ανθρώπους, η φαντασία των οποίων έχει αυτή την ικανότητα. Δεν είναι ντροπή να υπηρετείς ως εργαζόμενος. Αντιθέτως, συχνά αποδεικνύεται ως η πλέον κερδοφόρα πλευρά μιας συμμαχίας, αφού δεν είναι όλοι κατάλληλοι να αναλάβουν την ευθύνη να διευθύνουν άλλους.

Ο χρόνος και η φαντασία διδάσκουν πολλά, αλλά τίποτα σημαντικότερο απ’ αυτό: Όλοι οι άνθρωποι είναι παρόμοιοι με πολλούς τρόπους.

Μελέτησε τον εαυτό σου, βρες ποια είναι τα κίνητρα που σε ωθούν να κάνεις ορισμένες πράξεις και να αποφεύγεις άλλες και θα έχεις προχωρήσει πολύ στο να τελειοποιήσεις τον εαυτό σου να χρησιμοποιεί ορθά τη φαντασία.

Κάθε άτομο θα πρέπει να είναι λίγο ονειρευτής. Κάθε επιχείρηση χρειάζεται έναν ονειρευτή. Κάθε βιομηχανία και κάθε επάγγελμα τον χρειάζονται. Αλλά ο ονειρευτής πρέπει να κάνει επίσης και έργα, ειδάλλως θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποιον που μπορεί να μετατρέψει τα όνειρα σε πραγματικότητα και που το πράττει.

Ο νους σου είναι ικανός να δημιουργήσει πολλούς νέους και χρήσιμους συνδυασμούς παλιών ιδεών, αλλά το σημαντικότερο που μπορεί να δημιουργήσει είναι ένας συγκεκριμένος κύριος σκοπός που θα σου δώσει ό,τι επιθυμείς περισσότερο.

Ο δικός σου συγκεκριμένος κύριος σκοπός μπορεί να μεταμορφωθεί γρήγορα σε πραγματικότητα, όταν τον πλάσεις στο λίκνο της φαντασίας σου. Η μάχη για την επιτυχία έχει κερδηθεί κατά το ήμισυ, όταν ξέρεις τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις. Η μάχη τελειώνει και το μόνο που μένει είναι η αναγγελία της λήξης της, όταν κάποιος ξέρει τι θέλει και αποφασίζει να το αποκτήσει, ανεξάρτητα από το τίμημα. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου κύριου σκοπού απαιτεί τη χρήση φαντασίας και αποφασιστικότητας! Η δύναμη της αποφασιστικότητας ενισχύεται με τη χρήση της.

Η γρήγορη απόφαση που αναγκάζει τη φαντασία να δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο κύριο σκοπό, ενισχύει την ικανότητα λήψης αποφάσεων σε άλλα ζητήματα. Οι αντίπαλοι και οι πρόσκαιρες ήττες είναι εν γένει απρόσμενα οφέλη, επειδή αναγκάζουν κάποιον να χρησιμοποιήσει τη φαντασία και την αποφασιστικότητα. Για αυτό πολεμά κανείς καλύτερα όταν είναι στριμωγμένος στον τοίχο και ξέρει ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Τότε αποφασίζει να πολεμήσει αντί να το βάλει στα πόδια.

Η φαντασία ποτέ δεν είναι τόσο ενεργή, όσο όταν αντιμετωπίζει κανείς κατάσταση ανάγκης που απαιτεί γρήγορη και συγκεκριμένη απόφαση και δράση. Σε τέτοιες επείγουσες καταστάσεις οι άνθρωποι πήραν αποφάσεις, έκαναν πλάνα και χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους με τέτοιον τρόπο, που έγιναν γνωστοί ως μεγαλοφυΐες. Πολλές μεγαλοφυΐες γεννήθηκαν από την αναγκαιότητα για ασυνήθιστη διέγερση της φαντασίας, εξαιτίας κάποιας δοκιμασίας που δημιούργησε την ανάγκη για σβέλτη σκέψη και γρήγορη απόφαση.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Ο νόμος της Επιτυχίας”, του Ναπολέων Χιλ, των εκδόσεων Τhe Law of Success Publishing.

Διαβάστε ακόμη: Εγχειρίδιο Ηγεσίας

 

Newsletter εγγραφή

 

Γιώργος Ανδρέου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας