Γιώργος Τσιτσιρίγκος | «Η βία είναι μια επιλογή υψηλού κόστους»

0
Γιώργος Τσιτσιρίγκος: «Η βία είναι μια επιλογή υψηλού κόστους»

390 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Συνέντευξη του Γιώργου Τσιτσιρίγκου
για την Όμορφη Ζωή

Ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί, επι σειρά ετών, ως φαρμακοποιός κι ως εκπαιδευτικός, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2007, γνωρίστηκε με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία, για πρώτη φορά. Ξεκίνησε να τη μοιράζεται το 2011 κι έκτοτε έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες ανθρώπους στη διαδικασία. Μιλήσαμε μέσω σκάιπ, αλλά η «απόσταση» αμέσως εκμηδενίστηκε, οπότε «μεταφερθήκαμε» κάπου στο Πήλιο. Ο Γιώργος καταπληκτικός ομιλητής κι εγώ μια ακροάτρια σε ετοιμότητα.


Εσύ και η Μη Βίαιη Επικοινωνία.

Παίζω έναν εκπαιδευτικό ρόλο σ’ αυτό που λέμε Μη Βίαιη Επικοινωνία και μη βία γενικότερα. Αυτό το κάνω κυρίως μέσα από σεμινάρια, όπου υποστηρίζω τους συμμετέχοντες να εξασκηθούν σε αυτή την προσέγγιση στην πράξη. Επιπλέον, εργάζομαι με μαθητές όλων των βαθμίδων και με ομάδες, τις οποίες βοηθώ να λειτουργήσουν συνεργατικά στις κοινές αποφάσεις τους και στην επίλυση των διαφορών τους. Μια ακόμη δραστηριότητά μου, σε σχέση με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία, είναι η διαχείριση των δυσεπίλυτων συγκρούσεων, όπου μπορώ να διαμεσολαβήσω ή να συντονίσω την επικοινωνία ώστε να αποκατασταθεί η ροή στις σχέσεις, είτε πρόκειται για ομάδες είτε για σχέσεις μεταξύ ατόμων.

Διάβασα ότι οι αρχικές σου σπουδές ήταν στη Φαρμακευτική. Μου έκανε εντύπωση.

Σπούδασα Φαρμακευτική, ναι. Εργάστηκα, κάποια χρόνια, ως φαρμακοποιός, κυρίως στην Αγγλία, ανάμεσα στο 2006 και το 2009. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, δούλεψα κι ως εκπαιδευτικός με την ιδιότητα του φαρμακοποιού, σε κάποιο ΙΕΚ. Έχω λοιπόν εμπειρία από διαφορετικούς τρόπους ζωής και δουλειάς και εργάστηκα στην εκπαίδευση και με πιο συμβατικό τρόπο από ό,τι κάνω τώρα. Οι σπουδές μου στη Φαρμακευτική και όλες αυτές οι εμπειρίες μου με βοήθησαν να έχω μια πιο ολοκληρωμένη και γειωμένη οπτική της πραγματικότητας.

Είμαι περίεργη να μάθω πότε έκανες τη στροφή εκείνη. Την κομβική στροφή.

Κάποια στιγμή, θέλησα να αναζητήσω διαφορετικά πράγματα, γιατί δε μου άρεσε η ζωή μου. Δε μου άρεσαν ούτε το περιβάλλον, ούτε ο τρόπος, που ζούσα εγώ προσωπικά. Δεν εισέπραττα έμπνευση. Αρχικά, ήταν ένα ψάξιμο στα τυφλά. Δεν είχα και ιδιαίτερη υποστήριξη από άλλους ανθρώπους. Λαχταρούσα, ωστόσο, να ζήσω μια ζωή, που να με ικανοποιεί περισσότερο. Δοκίμασα διάφορα μονοπάτια και κάποτε βρέθηκα σε ένα σεμινάριο Μη Βίαιης Επικοινωνίας, στο Πήλιο, μετά από προτροπή μιας φίλης. Δε γνώριζα τίποτα, αλλά δεν μπήκα και στον κόπο να ενημερωθώ περί τίνος πρόκειται, πριν πάω. Τότε ζούσα στην Αγγλία και δούλευα πολύ. Ο ελεύθερος χρόνος δεν ήταν άπλετος. Πήγα εντελώς τάμπουλα ράσα, λοιπόν. Το ταξίδι φάνταζε στο νου μου ως κάτι ψυχαγωγικό. Ένα ταξίδι στο Πήλιο, απλά.

Γιώργος Τσιτσιρίγκος | «Η βία είναι μια επιλογή υψηλού κόστους»

Στο Πήλιο, η πρώτη φορά, λοιπόν. Και η συνέχεια;

Στο Πήλιο, ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία. Εκπαιδεύτηκα από μια πολύ σημαντική εκπαιδεύτρια, τη Νάντα από τη Σερβία, η οποία δυστυχώς δε ζει πια. Ήταν από τις πρώτες μαθήτριες του Marshall Rosenberg. Τις βασικές έννοιες της Μη Βίαιης Επικοινωνίας τις αφομοίωσα σχεδόν αμέσως. Το τεχνικό κομμάτι, δηλαδή, μού ταίριαξε διανοητικά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Απλά λειτούργησε. Το βαθύτερο συναισθηματικό κομμάτι όμως δεν το άγγιξα, γιατί δεν το συνειδητοποιούσα καν. Όταν, για παράδειγμα, η Νάντα μού ζήτησε να μοιραστώ με την ομάδα κάτι για το οποίο αισθανόμουν ένοχος, εγώ απάντησα ότι δε νιώθω καμία ενοχή. Στην πραγματικότητα, ήμουν γεμάτος ενοχές, αλλά υποσυνείδητα είχα διαμορφώσει μια πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά, ώστε να μην νιώθω τις ενοχές μου. Προσπαθούσα απεγνωσμένα να είμαι πάντα σωστός.

Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία με την Μη Βίαιη Επικοινωνία, εκείνο το καλοκαίρι στο Πήλιο. Στη συνέχεια, επέστρεψα στην Αγγλία, ασχολούμενος πάντα με την Φαρμακευτική. Το 2010, έκανα ένα ταξίδι στην Ινδία κι εκεί ξαναήρθα σε επαφή με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία, μέχρι που γύρισα οριστικά στην Ελλάδα κι άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο, διαβάζοντας πολύ, βλέποντας τα βίντεο του Marshall. Ώσπου κάποια στιγμή, αποφασίσαμε με τον φίλο μου, τον Δημήτρη, να βάλουμε υπότιτλους σε αυτά τα βίντεο προκειμένου να μπορέσουν άνθρωποι που ενδιαφέρονταν να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες που εισήγε ο Marshall Rosenberg. Σιγά σιγά, δημιουργήθηκε μεταξύ φίλων και μια προσομοίωση σεμιναρίου.

Και το σεμινάριο, μοιραία, άρχισε να εκτίθεται σε περισσότερους ανθρώπους. Σωστά;

Ναι, το 2011, γνώρισα τον Χρυσόστομο, που τότε ήταν κεντρική μορφή σε ένα συνεργατικό καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος και του πρότεινα να κάνουμε σε αυτό το χώρο ένα σεμινάριο Μη Βίαιης Επικοινωνίας. Ενώ περίμενα να είναι δύσπιστος με αυτό που του πρότεινα, ο Χρυσόστομος, χωρίς δεύτερη σκέψη, μου απάντησε «ναι, να το κάνουμε». Κι έγινε με επιτυχία μια προσπάθεια να στηθεί μια συνάντηση, που να μοιάζει λίγο με τα εργαστήρια που πραγματοποιούσε ο Marshall Rosenberg. Η προσέλευση ήταν μεγάλη.

Πότε αποφάσισες να δεις πιο επιστημονικά το όλο θέμα;

Στη συνέχεια, άρχισα να πειραματίζομαι. Ήθελα σταδιακά να γίνει ένα κανονικό εργαστήρι Μη Βίαιης Επικοινωνίας. Άρχισαν να με προσκαλούν από διάφορα μέρη να μιλήσω γι’ αυτό το είδος επικοινωνίας. Σταδιακά και με την σκέψη να εξελιχθώ, μάζεψα κάποια χρήματα και πήγα στο εξωτερικό για επιπλέον εκπαίδευση. Καθοριστική στιγμή ήταν όταν αποφάσισα να μεταφράσω το βιβλίο. Όχι για να εκδοθεί, αλλά για να το καταλάβω εγώ καλύτερα. Όταν το μετέφραζα σφιγγόταν το στομάχι μου, καταλάβαινα ότι όλα αυτά που απέδιδα στα ελληνικά δεν μπορούσα να τα βιώσω πλήρως, γιατί δεν ήμουν ελεύθερος συναισθηματικά. Η μετάφραση, δηλαδή, ήταν από μόνη της μια εκπαιδευτική διαδικασία για μένα, συχνά επώδυνη.

Κάποια στιγμή τελείωσε το βιβλίο και άρχισε το ταξίδι της έκδοσής του. Ήρθα σε επαφή με το Δημήτρη Παντελή, από τις εκδόσεις Κοντύλι, και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί. Μετά από αρκετό καιρό και πολλή δουλειά το εκδώσαμε περίπου πριν από ένα χρόνο. Η μετάφραση είναι δική μου, αλλά διαμορφώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από τη συνεργασία μου με την ομάδα της επιστημονικής επιμέλειας, που αποτέλεσαν η Αγλαϊα Μαστρόκαλου, η Λουσιρένα Τσατσά και η Patricia Foster. Πρόκειται για μια σημαντική δουλειά, γιατί είναι το βασικό βιβλίο για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία και εισάγει την ορολογία και την απόδοση αυτής της προσέγγισης στα ελληνικά. Είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε ότι το διαβάζουν άνετα και ότι το κείμενο έχει ροή. Επίσης, σημαντική είναι η εμφάνιση του βιβλίου, που, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει στην αγνότητα που πρεσβεύει το περιεχόμενό του.

Γιώργος Τσιτσιρίγκος | «Η βία είναι μια επιλογή υψηλού κόστους»

Υπάρχει συγκεκριμένος τόπος, όπου γίνονται τα σεμινάρια;

Πολλά από τα σεμινάριά μου γίνονται στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και σε άλλα μέρη της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Μπορεί να ενημερώνεται κανείς για τις δράσεις μου, μέσα από την ιστοσελίδα μου (www.nonviolence.gr)

Με τα παιδιά και τους έφηβους τι σχέση έχεις;

Σε συνεργασία με διάφορα ιδρύματα (π.χ. το Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά), που οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, κάνω εκπαιδευτικά δίωρα με παιδιά κι εφήβους, μιλώντας τους για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου με καλούν εκπαιδευτικοί στο σχολείο τους και αυτό το δίωρο γίνεται μέσα στην τάξη των παιδιών. Με τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου ασχολούμαστε περισσότερο με τη συναισθηματική νοημοσύνη και την επικοινωνία, ενώ με τους μαθητές του λυκείου εστιάζουμε στην κοινωνική πλευρά της Μη Βίας, τη μαζική χειραγώγηση, πώς να την αναγνωρίζουμε και να την αποφεύγουμε.

Γιώργο, πού πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες της βίας;

Η βία υπάρχει στη ζωή μας και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι είναι βία και τι αποτελέσματα επιφέρει στη ζωή μας, καθώς και να αντιλαμβανόμαστε ποιες άλλες επιλογές έχουμε. Πολλές φορές, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συναισθήματα στους ανθρώπους για να τους σύρουμε προς μία συμπεριφορά, που μας βολεύει. Φόβο, ενοχή, ντροπή. Όσο μεγαλώνει, όμως, η συνειδητότητά μας καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές και ότι η βία δεν είναι η μόνη λύση. Κάτι που θέλω να θυμάμαι, κάθε φορά που επιλέγω τη βία, είναι ότι αυτή την την επιλογή της βίας θα την πληρώσω ακριβά. Το να ασκώ βία είναι σαν να παίρνω δάνειο από τοκογλύφο. Ίσως λύσω προσωρινά ένα πρόβλημα, αλλά θα το πληρώνω μια ζωή. Και ένας τρόπος με τον οποίο θα το πληρώνω είναι ότι οι άλλοι δεν θα με εμπιστεύονται βαθιά ούτε θα νιώθουν άνετα μαζί μου. Αντίθετα, θα με φοβούνται. Εγώ προσωπικά δεν θέλω να ζω έτσι. Θέλω οι σχέσεις μου να έχουν ποιότητα.

Η Μη Βίαιη Επικοινωνία, πέρα από αυτό που λένε οι λέξεις, πώς ορίζεται;

Η Μη Βίαιη Επικοινωνία είναι μια συγκεκριμένη μέθοδος, που δημιούργησε ο Marshall Rosenberg, ένας Αμερικανός ψυχολόγος εβραϊκής καταγωγής, που πέθανε πριν από δύο χρόνια. Δημιούργησε αυτό το μοντέλο, στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει την αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων και το άνοιγμα και κλείσιμο της καρδιάς τους. Γιατί άλλοτε οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί και ανθρώπινοι κι άλλοτε λειτουργούν με βία; Χρειάστηκαν δεκαετίες, αλλά ο Marshall Rosenberg δημιούργησε κάτι συγκεκριμένο, το οποίο περιστρέφεται γύρω από την εξής πραγματικότητα: Η εναλλαγή ανάμεσα στην σκληρότητα και την ανθρωπιά έχει να κάνει με τη γλώσσα που μιλάμε. Μέσα από τη Μη Βίαιη Επικοινωνία, μαθαίνουμε πώς να εκφραζόμαστε από καρδιάς, άρα και πώς να αυξάνουμε την πιθανότητα το άλλο άτομο να μας ακούσει πραγματικά, χωρίς να μπαίνει σε άμυνα. Αυτό είναι το κομμάτι της ειλικρινούς έκφρασης. Κάτι άλλο που μαθαίνουμε είναι το πώς να ακούμε τους άλλους με ενσυναίσθηση.

Κατά την άποψή μου, όμως, το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της προσέγγισης είναι η σχέση μας με τον εαυτό μας. Δηλαδή, πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, όταν έχουμε κάνει πράγματα για τα οποία μετανιώσαμε, αλλά και πώς τιμάμε όλα αυτά που μας έχουν συμβεί.

Γιώργος Τσιτσιρίγκος | «Η βία είναι μια επιλογή υψηλού κόστους»
Και πώς μυείται κάποιος που ενδιαφέρεται σε αυτό;

Τη θεωρητική γνώση μπορεί κάποιος να την αποκτήσει μελετώντας της πηγές που υπάρχουν, όπως το βιβλίο, τα βίντεο και άλλο υλικό στο διαδίκτυο.. Ωστόσο, η βιωματική εκπαίδευση, πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο, είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται, βέβαια, ένα έμπειρο άτομο να λειτουργήσει ως καθοδηγητής. Και θεωρητική γνώση και συμμετοχή σε κάποιες εκπαιδεύσεις, λοιπόν. Η εκπαίδευση στη Μη Βίαιη Επικοινωνία δεν τελειώνει ποτέ, μια και σε όλη μας τη ζωή ανατοποθετούμαστε προς την κατεύθυνση, που θέλουμε. Κάθε φορά που συμμετέχουμε σε ένα εργαστήρι, όμως, αποκομίζουμε οφέλη. Πολλές φορές γίνονται μικρά θαυματάκια στις σχέσεις μας, αν και τα πιο βαθιά θαύματα θέλουν συνήθως το χρόνο τους. Σιγά σιγά, αποχωριζόμαστε την τεχνική και μένουμε στην ουσία της Μη Βίαιης Επικοινωνίας. Ο ίδιος ο Marshall Rosenberg έλεγε ότι η τεχνική ειναι σαν μια σχεδία. Σε πάει στην απέναντι όχθη. Από τη στιγμή που θα πατήσεις στη στεριά, δεν κουβαλάς τη σχεδία στον ώμο.

Η ανατοποθέτηση στη ζωή γίνεται σιγά σιγά. Επενδύουμε στη φυσική τάση των ανθρώπων να θέλουν να συνεισφέρουν στη ζωή των άλλων, όταν δουν τον ανθρώπινο πρόσωπό τους. Η τάση μας για πλήρη έλεγχο των σχέσεων αρχίζει να χαλαρώνει. Εμπιστευόμαστε περισσότερο τη ζωή και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Τα πράγματα ρέουν καλύτερα, όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη του εαυτού μας και αυτό είναι κάτι στο οποίο η Μη Βίαιη Επικοινωνία μπορεί να μας βοηθήσει πολύ.

Πες μου κάτι, που να μοιάζει με κατακλείδα.

Η Μη Βίαιη Επικοινωνία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας κάνει πιο ελεύθερους και να μας βοηθήσει να απολαύσουμε μια πιο ουσιαστική ζωή. Για μένα είναι ευλογία να συνεισφέρω σε αυτό και να αλληλεπιδρώ με τους άλλους, μέσα από μια τέτοια συνειδητότητα. Είναι ένα ταξίδι.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ. Πολύ.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Χρύσα Φωτοπούλου

Σχετικοί σύνδεσμοι
Ιστολόγιο: non-violence.gr
Facebook: Μη Βίαιη Επικοινωνία, Η γλώσσα της καρδιάς
Email: info@non-violence.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο info@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.