Τρία φυτά πραγματικά Χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία με ελάχιστη φροντίδα θα σας κρατήσουν συντροφιά για πολλά χρόνια.

 

Καθοδόν προς τα Χριστούγεννα ακόμη και αυτοί που δεν ενθουσιάζονται με τα φυτά υποκύπτουν στη γοητεία τους, έστω κι αν τα αντιμετωπίζουν μόνο σαν αξεσουάρ της γιορτινής περιόδου.

Για να μην καταλήγει όμως το υπέροχο αλεξανδρινό κόκκινο φυτό στα σκουπίδια τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου και για μην αφήνουμε να ξεραίνονται φυτά, όπως οι αρωματικοί υάκινθοι και τα κωνοφόρα καλλωπιστικά φυτά, απορροφημένοι καθώς θα είμαστε στα γιορτινά καλέσματα των ημερών, μπορούμε να επενδύσουμε σε φυτά με αντοχή στο χρόνο. Κατά αυτόν τον τρόπο και υπέροχα «πράσινα» στολίδια θα έχουμε και το περιβάλλον θα προστατέψουμε από αχρείαστα ξοδέματα.

Χριστουγεννιάτικοι κάκτοι

Με καταγωγή από τα δάση της Λατινικής Αμερικής, αυτοί οι κάκτοι έχουν εγκαταλείψει τις συνήθειες της ερήμου για μια διαφορετική ζωή σε πιο ψυχρά κλίματα. Η υπομονή ή κάκτος των Χριστουγέννων ή επίφυλλο είναι ένα από τα αγαπημένα παχύφυτα. Έγινε γνωστό ως κάκτος των Χριστουγέννων επειδή κάποιες ποικιλίες του ανθίζουν περίπου τα Χριστούγεννα.

Τα λουλούδια του μπορεί να είναι λευκά, κόκκινα, ροζ, φούξια, δίχρωμα και άλλα. Αναπτύσσεται εύκολα σε γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια, τα οποία πρέπει να τοποθετήσετε σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Μετά το άνθισμα χρειάζεται λίγη ξεκούραση, οπότε καλό θα είναι να μειώσετε το πότισμα και να το μεταφέρεται σε ένα πιο δροσερό μέρος.

Τέλος το καλοκαίρι χρειάζεται σκιά και αυξημένο πότισμα μέχρι την πρώτη παγωνιά που θα πρέπει να το βρει και πάλι μέσα στο σπίτι για να ανθίσει ξανά.

Κάκτος γκι

Το γκι (ιξός) είναι το φυτό που όλοι θυμούνται ξαφνικά μόλις μπαίνει ο Δεκέμβριος και με το που αλλάζει ο χρόνος όλοι μαζί ξεχνούν μεμιάς. Ένας παλιός μύθος λέει ότι το γκι φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού όταν αυτός βάδιζε στη γη και τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύρια του Σωτήρα. Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο το γκι λέγεται και το «αγκάθι του Χριστού» σε πολλές γλώσσες της Βόρειας Ευρώπης ή «Άγιο Δέντρο» όπως το αποκαλούν οι παλαιότεροι συγγραφείς.

Οι καρποί του γκι που μοιάζουν με κερασάκια τρώγονται από τα πουλιά και οι σπόροι τους μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο αφού περάσουν από το πεπτικό σύστημα των πουλιών. Κάποιοι αναφέρουν ότι το αγγλικό όνομα του φυτού «mistletoe» προέρχεται από δύο παλιές Αγγλικές λέξεις, «mistel» που σημαίνει κοπριά (κόπρανα ζώου) και «tan» που σημαίνει κλαράκι. Στην πραγματικότητα όμως η προέλευση της λέξης mistel παραμένει μυστήριο.

Σε κάθε περίπτωση συμπεριφερθείτε και σε αυτόν τον κάκτο όπως στον προηγούμενο, μόνο κρατήστε στο νου σας ότι ο συγκεκριμένος δεν έχει ανάγκη από… ξεκούραση.

Ήβη

Η Βερονίκη, γνωστή και ως Ήβη, είναι αειθαλής θάμνος μέτριου ρυθμού ανάπτυξης. Το μέγιστο ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει το ενάμιση μέτρο ενώ η διάμετρος του το ένα μέτρο, αν και υπάρχουν και ποικιλίες με μικρότερη ανάπτυξη.

Ανθοφορεί από την άνοιξη και μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Τα άνθη της φύονται οργανωμένα σε βοτρυώδεις ταξιανθίες και τα βρίσκουμε σε λευκό, ροζ και πολυάριθμες αποχρώσεις του μωβ. Η Βερονίκη προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και ευδοκιμεί σε κάθε είδος εδάφους. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό κατά την θερινή περίοδο, που μειώνονται λίγο την χειμερινή περίοδο. Παρουσιάζει πολύ καλή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Είναι ιδανικό φυτό για χαμηλές μπορντούρες, βραχόκηπους και χρωματικές κηλίδες.

Πηγή: theguardian.com

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας