«Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα — Σ ω κ ρ ά τ η ς

Μία από τις αγαπημένες μου λέξεις: Το υποσυνείδητο! Σε περίπτωση που είναι η πρώτη φορά που πέφτει στην αντίληψή σας, χαίρομαι πάρα πολύ που θα σας το συστήσω. Ακόμη θυμάμαι σαν να ήταν χθες, τη στιγμή που ανακάλυψα την ύπαρξή του, την πρώτη ημέρα της εκπαίδευσής μου ως NLP practitioner. Είχα ακούσει για την έννοια του υποσυνείδητου, αλλά δεν είχα ιδέα για τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή μου κάθε μέρα. Σε ένα δευτερόλεπτο, πήρα όλες τις απαντήσεις που ήθελα.

Ήταν δική μου αποκάλυψη, η εξήγηση που αναζητούσα εδώ και χρόνια, αναφορικά με το γιατί κάποιες φορές, παρά τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση, τον άψογο σχεδιασμό, και πάνω από όλα τις αγνές προθέσεις της καρδιάς μου, τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά από ό,τι ήθελα. Το υποσυνείδητο μυαλό ήταν ο κρίκος που έλειπε από την αλυσίδα.

Πριν από μερικά χρόνια, η παρατήρηση ενός συμμετέχοντα στα σεμινάρια NLP practitioner συνόψισε απόλυτα και τη δική μου εμπειρία, με τα εξής λόγια:

“Με έβαλαν σε ένα δωμάτιο. Και ξαφνικά, έσβησαν το φως. Μαύρο σκοτάδι. Και ήμουν ακόμη πολύ μικρός για να θυμάμαι ποιος έσβησε το φως, και πώς. Διάφοροι άνθρωποι έβαλαν διάφορα πράγματα στο δωμάτιο όπου βρισκόμουν. Άκουγα φωνές. Όλες ήταν τρυφερές, και ήξερα ότι κανένα αντικείμενο στο δωμάτιο δεν μπορούσε να με βλάψει.__

Αλλά δεν έβλεπα. Έτσι, γύρισα το δωμάτιο, αγγίζοντας κάθε αντικείμενο και προσπαθώντας να το βάλω στην κατάλληλη θέση. Αλλά έρχονταν και άλλα αντικείμενα. Προσπαθούσα να βάλω τάξη και να καταλάβω τι ήταν το κάθε αντικείμενο – μερικά τα έβρισκα, άλλα όχι. Ήξερα ότι έπρεπε να συνεχίσω να προσπαθώ, καθώς δεν διέτρεχα κίνδυνο. Υπήρχε αγάπη, αλλά έπρεπε να τα βάλω όλα σε τάξη, ώστε να τα βρίσκω πάντοτε, και να είμαι ευτυχισμένος, όχι τυφλός.

Φανταστείτε λοιπόν μια μεγάλη στοίβα με πράγματα, μαύρο σκοτάδι, και μένα και προσπαθώ να βάλω τάξη και να καταλάβω τι γίνεται. Και ξαφνικά, το φως άναψε ξανά! Τώρα έβλεπα τα πάντα, και ήταν όλα αγαπημένα αντικείμενα, φωτεινά, και κατάλαβα ότι στην προσπάθειά μου να τα βάλω στη σωστή θέση, ξέροντας ότι είναι καλά, τα είχα ανακατέψει, τα είχα στοιβάξει, είχα θάψει κάποια, και παρόλο που δεν υπήρχε καμία πρόθεση για αυτό, είχε προκληθεί εκνευρισμός και πόνος.

Αλλά δεν έφταιγε κανείς, αφού ποτέ δεν έκανα τίποτα από μίσος, και οι άνθρωποι έβαζαν πράγματα στο δωμάτιο για να με βοηθήσουν και να μου δείξουν την αγάπη τους.

Τώρα λοιπόν έβλεπα τα πάντα, και ήξερα ότι κανείς δεν θα σβήσει ξανά το φως. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος. Τώρα μπορούσα να αρχίσω να ξεκαθαρίζω τα πράγματα και να τα βάζω στη σωστή θέση. Πήρε αρκετό χρόνο, γιατί κάποιες γωνίες είχαν πολλά πράγματα, και για να βάλω στη σωστή θέση έπρεπε να τα ξεχωρίζω, να τα βάλω σε σειρά, και ένα-ένα να τα βάλω στη σωστή θέση. Φαντάστηκα ένα δωμάτιο με όλα τα αντικείμενα που είχαν μαζευτεί, με αγάπη, με αρμονία, και εμένα να μπαινοβγαίνω σε αυτό, νιώθοντας ευλογία και παίρνοντας και δίνοντας αγάπη.

Δεν ένιωσα φόβο αλλά δύναμη, ίσως λίγο συγκλονισμένος, αλλά και γεμάτος ενθουσιασμό. Είχα ήδη ξεκινήσει το ταξίδι για να βάλω τα πράγματα σε τάξη. Και το φως είναι λαμπερό.”

Το υποσυνείδητό μας είναι αξιοπερίεργο και ταυτόχρονα συναρπαστικό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αναφορά στο υποσυνείδητο μυαλό φέρνει σκέψεις είτε για τον Φρόιντ και την ψυχανάλυση, είτε για λιποθυμίες. Για μένα, πλέον, έχει πολύ διαφορετική σημασία. Μέσω του ΝΓΠ – μιας προσέγγισης στην επικοινωνία, την προσωπική ανάπτυξη και την ψυχοθεραπεία που δημιούργησαν οι Richard Bandler, John Grinder, Frank Pucelik, και πολλές άλλες ιδιοφυΐες στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ‘70 – το υποσυνείδητο μυαλό έχει αναδειχθεί σε έναν υπέροχο νέο κόσμο προς εξερεύνηση.

Έχουμε πολλά να μάθουμε για τους εσωτερικούς μηχανισμούς μας, όπως τη σκέψη, την αντίληψη, την πίστη, το συναίσθημα, την επιθυμία, τα όνειρα και τις συνήθειες. Με τον NLP, είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε το υποσυνείδητο, όλες αυτές τις εσωτερικές διεργασίες που συμβαίνουν αυτόματα και είναι εκτός του ελέγχου μας. Η λογική μας θέλει να εξηγήσει τα πράγματα, και το υποσυνείδητο αποτελεί αίνιγμα.

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε το υποσυνείδητο;

Επιτρέποντάς του να εκφράζεται ελεύθερα, και καταγράφοντας τις εκφράσεις αυτές, ίσως να έχουμε μια ευκαιρία. Για εμένα η διαδικασία αυτή έχει αποτελέσει τεράστια πηγή χαράς και εξέλιξης, και στόχος μου είναι να τη μοιραστώ και να εμπνεύσω και άλλους να κάνουν το ίδιο. Τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο του μυαλού μας είναι πολύ ισχυρά, και με την ευαισθητοποίηση μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε αλλαγές – να δημιουργούμε νέους κώδικες!

Ενώ η νευροεπιστήμη μελετά το νευρικό σύστημα, η γνωσιακή νευροεπιστήμη περιλαμβάνει επίσης το γνωστικό, την ψυχολογία, τη γλωσσολογία, την ανθρωπολογία, και εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και τις πνευματικές διεργασίες. Στην προσωπική ανάπτυξη και την επιχειρηματική εκπαίδευση, το συστατικό «νευρο-» έχει γίνει λέξη-κλειδί, γιατί εκεί ξεκινάει όλη η μάθηση.

Τι είναι λοιπόν ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός και τι μπορεί να κάνει για εμάς, εσάς και όλους μας;

 • Eίναι το εγχειρίδιο του μυαλού – όπως θέλετε να γνωρίζετε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου ή του φορητού σας υπολογιστή, ανάβει το φως στη ζωή μας, όταν ξέρουμε πώς λειτουργεί ακριβώς το μυαλό μας.
 • Καλύπτει κάθε πτυχή της ζωής μας και πώς να αλλάξουμε τα συστήματα πεποιθήσεων, αξιών, εσωτερικών στρατηγικών και των μεταπρογραμμάτων στο μυαλό μας για να αρχίσουμε να κινούμαστε προς την κατεύθυνση που θέλουμε και χρειαζόμαστε σε τομείς όπως η υγεία, οι σχέσεις, ο πλούτος, η εργασία, η καριέρα, οι επιχειρήσεις κλπ. και να έχουμε αποτελέσματα!
 • Είναι η γνώση που εξηγεί μεθοδικά, πρακτικά, και θεωρητικά τους μηχανισμούς αλλαγής και πώς να:
  α) διατηρούμε στη ζωή μας ότι μας φέρνει αποτελέσματα και μας πάει μπροστά,
  β) αναβαθμίζουμε τα ξεπερασμένα συστηματικά και εύκολα,
  γ) πετάμε τα περιττά στη σκέψη και τις πράξεις μας – είναι 2020, δεν χρειαζόμαστε ένα εσωτερικό λογισμικό απαρχαιωμένο!
 •  Είναι ένα ταξίδι και γνώση που μας κάνει να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα – την κινητήρια δύναμη στον κόσμο!
 • Μας κάνει ειδικούς στην επικοινωνία, λεκτικά και μη λεκτικά.
 • Ένα μάθημα που αναβαθμίζει το ρόλο σας ουσιαστικά σε οποιαδήποτε δουλειά ή επιχείρηση.
 • Ένα μάθημα που δίνει μια Διεθνή Πιστοποίηση για να μπορέσετε να ξεκινήσετε μια νέα καριέρα άμεσα και να περάσετε και εσείς τη σκυτάλη στους επόμενους τυχερούς!

Εκείνη την πρώτη μέρα, επέστρεψα σπίτι και ήξερα ότι είχα βρει το κλειδί της καρδιάς μου.

Εκείνη τη μέρα, πήρα την απόφαση να αφήσω μία όμορφη καριέρα στην πληροφορική που μου είχε δώσει ελευθερία, ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, σχέσεις μοναδικές, εμπειρίες ζωής, ένα σίγουρο μέλλον και τεράστια χρηματικά οφέλη … για να βρω εσάς και να σας μιλήσω για το γίγαντα μέσα μας και πώς να τον ξυπνήσετε.

https://life-spheres.com/coaching/?lang=el
https://life-spheres.com/courses/greece/
https://life-spheres.com/courses/online-courses-greek/

Δείτε όλες τις προσεχείς εκδηλώσεις της Ελένης Σαραντινού

 

 

Newsletter εγγραφή

 

Ελένη Σαραντινού
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Ελένη Σαραντινού (όλα τα άρθρα)

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας