Αυτό το μάθημα του Ιουλίου 1987
είναι το πρώτο μάθημα
της ζωής μου
και σεις είστε
οι πρώτοι μου μαθητές

 

σας αγαπώ. Αγαπώ εσάς, που είστε οι σπουδαστές «μου» σε αυτό το μάθημα. Εσάς που κάθεστε στο πάτωμα, στα  μαξιλάρια. Εσάς που κάθεστε στις καρέκλες, ή στα τραπέζια, εκεί πίσω. Εσάς που είστε μπροστά, μέχρι πλάι μου. Έχω ανάγκη να σας αγαπώ. Όταν αγαπώ, ανήκω. Είστε οι σπουδαστές «μου», γιατί σας ανήκω.

Όταν ανήκω, λειτουργώ και αισθάνομαι την ανάγκη να παράγω. Παράγω αντικείμενα, νοήματα, ζωή. Εγώ δεν μπορώ να παραγάγω παρά μόνο μαζί σας που σας αγαπώ. Παράγω και αυτοπαράγομαι. Πραγματώνομαι, γίνομαι και αναπτύσσομαι. Έχω ανάγκη να παράγω, για να αναπτύσσομαι. Έχω ανάγκη να αναπτύσσομαι, για να ζω. Έχω ανάγκη να ζω. Σας αγαπώ.

Όμως δεν σας αγαπώ επειδή σας έχω ανάγκη. Το αντίθετο. Σας έχω ανάγκη, επειδή σας αγαπώ. Βλέπετε, έχω ανάγκη να σας αγαπώ, εσάς, προσωπικά. Αν σας αγαπώ, είναι γιατί σας έχω διαλέξει. Η αγάπη μου ήταν μια ελεύθερη εκλογή.

Σας αγαπώ γιατί «είστε». Γιατί έχετε έρθει ελεύθερα, για να υπάρξετε, εδώ και τώρα. Κι ήταν ελεύθερη η εκλογή σας. Είναι τόσο ωραίο να υπάρχουμε: είναι ένα από τα θαύματα της φύσης. Έχω ανάγκη να υπάρχετε, εδώ και τώρα.

Σας αγαπώ, γιατί έχετε έρθει με στόχο να υπάρξετε, όπως το επιθυμείτε. Κάθε στιγμή θα είστε αυτό που θέλετε να είστε. Είναι τόσο ωραίο να υπάρχουμε, όπως επιθυμούμε να είμαστε. Είναι ένα από τα μεγάλα θαύματα της φύσης. Έχω ανάγκη να είστε, κάθε στιγμή του μαθήματος, αυτό που θέλετε να είστε, εδώ και τώρα.

Σας αγαπώ, γιατί επιθυμείτε να αναπτυχθείτε. Έχετε έρθει για να αναπτυχθείτε. Το να έρθετε εδώ, σε αυτό το μάθημα, ήταν ελεύθερη εκλογή σας. Είναι τόσο ωραίο το να αναπτυσσόμαστε. Είναι ένα από τα πιο μεγάλα θαύματα της φύσης. Έχω ανάγκη να αναπτύσσεστε.

Σας αγαπώ και έχω τη διάθεση να σας γνωρίσω, να σας γνωρίσω βαθιά. Έχω ανάγκη να υπάρξω μαζί σας, να είμαι όπως το επιθυμώ. Έχω ανάγκη να αναπτυχθώ μαζί σας. Έχω ανάγκη να ζήσω μαζί σας κι έτσι να σας γνωρίσω βαθιά. Είναι τόσο ωραίο το να γνωρίζουμε. Είναι το πιο μεγάλο θαύμα της φύσης. Έχω ανάγκη να σας γνωρίσω. Έχω τη διάθεση να παραγάγω μαζί σας.

Σας αγαπώ, γιατί θα δημιουργήσουμε μαζί. Θα παραγάγουμε αντικείμενα μαζί. Αγαπώ τα αντικείμενα που θα παραγάγουμε μαζί, γιατί θα είναι η προέκτασή μας. Αγαπώ αυτά τα αντικείμενα, γιατί θα παραγάγουν το δικό μας κόσμο. Αγαπώ τα αντικείμενα, γιατί θα αναπαραγάγουν τον κόσμο.

Σας αγαπώ, γιατί θα παραγάγουμε μαζί νόημα. Αγαπώ το νόημα που θα παραγάγουμε, γιατί θα είναι η δικιά μας προέκταση. Αγαπώ αυτό το νόημα, γιατί θα δώσει νόημα στα αντικείμενά μας, θα δημιουργήσει το νόημα του κόσμου μας. Αγαπώ αυτό το νόημα, γιατί θα ανανεώσει το νόημα, γιατί θα ανανεώσει το νόημα του κόσμου.

Σας αγαπώ, γιατί θα δημιουργήσουμε μαζί ζωή. Αγαπώ τη ζωή που θα δημιουργήσουμε, γιατί θα είναι προέκταση των προσώπων μας. Αγαπώ αυτή τη ζωή, γιατί θα δημιουργήσει τη ζωή του κόσμου μας. Αγαπώ αυτή τη ζωή, γιατί θα ανανεώσει τη ζωή του κόσμου.

Σας αγαπώ, γιατί θα καταναλώσουμε μαζί τα αντικείμενά μας, το νόημά μας και τη ζωή μας, για να αναπτυχθούμε καλύτερα. Σας αγαπώ, γιατί θα προσφέρουμε στον κόσμο αντικείμενα, νόημα και ζωή, για να αναπτυχθεί καλύτερα.

Κι έτσι θα μπορώ να πω: Σας αγαπώ, γιατί ζω. Έχω ανάγκη να ζω, αλλά αν ζω μαζί σας είναι γιατί σας έχω διαλέξει. Ήταν μια ελεύθερη εκλογή.

….

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΓΑΠΗ είναι……

Η δημιουργία ενός κοινού αντικειμένου στο μάθημα,
ενός αντικειμένου δημιουργημένου από πολλά χέρια,
όπου καθένας δημιούργησε το δικό του αντικείμενο!
η δημιουργία ενός κοινού νοήματος στο μάθημα,
ενός νοήματος δημιουργημένου από πολλά μάτια,
όπου καθένας δημιούργησε το δικό του νόημα!
η δημιουργία μιας κοινής ζωής στο μάθημα,
μιας ζωής δημιουργημένης από πολλά πρόσωπα,
όπου ο καθένας δημιούργησε τη δική του ζωή!

ΚΑΦΕ ΣΧΟΛΕΙΟ, Καλοκαίρι 1987

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Φωτεινού «Μεταφυσική Ανάπτυξη του Ανθρώπου» Α’ Τόμος
Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας