Greta Thunberg | Ποια είναι η 16χρονη που προτάθηκε για Νόμπελ

0
325

Η Greta Thunberg είναι μόλις 16 ετών και είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

 

ΗΣουηδέζα έφηβη Greta Τhunberg είναι το πρόσωπο πίσω από τις αποχές των μαθητών από τα μαθήματα, με σκοπό τη διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή. Η ακτιβιστική δράση της ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 2018, η νεαρή Greta αποφάσισε να κηρύξει σχολική απεργία και να διαδηλώσει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για το περιβάλλον ξεκινώντας ένα παγκόσμιο κίνημα. Οι απεργίες της κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόμους 20,000 μαθητές σε περισσότερες από 270 πόλεις παγκοσμίως.

Greta Thunberg

Εκ τότε η Greta συμμετέχει σε διάφορες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον παγκοσμίως. ‘Εχει μάλιστα κληθεί να μιλήσει στο Συνέδριο του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή στη Πολωνία. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Davos.

Το κορίτσι – σύμβολο ακολουθεί μία vegan διατροφή. Προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 γιατί αν «η κλιματική αλλαγή, δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών». «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ, ενός εκ των τρίων Νορβηγών βουλευτ΄ν που την πρότειναν για το βαρυσήμαντο βραβείο.

Στην ομιλία της στο TEDex πριν μερικούς μήνες η Greta αφηγήθηκε μεταξύ άλλων την περιπέτεια υγείας που της άλλαξε τη ζωή σε πολύ μικρή ηλικία. Στα 11 της χρόνια η Greta έπαθε κατάθλιψη. Σταμάτησε να μιλάει και να τρώει, με αποτέλεσμα να χάσει 10 κιλά μέσα σε 2 μήνες. Λίγο αργότερα διαγνώσθηκε με σύνδρομο Αsperger, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και Επιλεκτική Αλαλία. Όπως τονίζει, όμως με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, για την προστασία του περιβάλλοντος επιλέγει να μιλάει δυνατά.

Ο λόγος της 16χρονης είναι απλός, μεστός και παθιασμένος. Τα ερωτήματα που θέτει, εύλογα. Η μητέρα της Greta είναι η τραγουδίστρια της όπερας, Sara Magdalena Ernman. Όπως έχει δηλώσει η ίδια συμμερίζεται απόλυτα τις απόψεις της κόρης της, ενώ έχει ήδη δηλώσει πως πλέον δεν κάνει αεροπορικά ταξίδια για περιβαλλοντικούς λόγους. Παππούς της 16χρονης υποψήφιας για το Νόμπελ Ειρήνης είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Olof Thunberg.

Πώς νιώθει η Greta γι’ αυτή την υποψηφιότητα; «Είναι προφανώς τιμή και πολύ ευχάριστο που με πρότειναν για ένα τόσο μεγάλο βραβείο. Είναι απίστευτο και λίγο περίεργο» είπε σε σουηδική εφημερίδα. Μιλώντας πάντως στον βρετανικό Guardian  δήλωσε ότι «αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή. Θεωρώ ότι η αλλαγή φαίνεται στον ορίζοντα και οι άνθρωποι θα υπερασπιστούν το μέλλον τους».

Greta Thunberg

Αν η Greta παραλάβει τελικά το βραβείο, θα είναι η νεότερη κάτοχος Nobel Ειρήνης στην ιστορία. Μέχρι στιγμής, ο τίτλος ανήκει στην Malala Yousafzai, που της απονεμήθηκε το 2014, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Με τον ίδιο τρόπο που η Yousafzai πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, η Thunberg παλεύει για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η επιτροπή θα ανακοινώσει τον νικητή του βραβείου για το 2019 τον Οκτώβριο.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας