Στις 27 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ ψήφισαν αρνητικά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση καλλιέργειας δύο νέων μεταλλαγμένων καλαμποκιών (1507 της DuPontPioneer, Bt11 της Syngenta) και επανέγκριση καλλιέργειας του μοναδικού μεταλλαγμένου που καλλιεργείται σήμερα σε χώρα της ΕΕ (κυρίως στην Ισπανία), το MON810 της Monsanto.

Η συνάντηση, παρ’ όλο που δεν πέτυχε ειδική πλειοψηφία όπως απαιτείται προκειμένου να απορριφθεί (ή να εγκριθεί) πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) αρνείται να καλλιεργήσει μεταλλαγμένα στην επικράτεια της.

Αποδεικνύεται και πάλι ότι ο μόνος δρόμος για τη γεωργία, την τροφή και την υγεία μας είναι η στροφή προς τη δίκαιη και βιώσιμη γεωργία, που παράγει υγιή και ασφαλή τροφή χωρίς να δηλητηριάζει την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Σχετικά με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, η Greenpeace ζητά τη συνολική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα και την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι να γίνει η αναθεώρηση, καμία έγκριση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να προχωρήσει.

Το Ευρωκοινοβούλιο, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρνείται τις προτάσεις αδειοδότησης των τριών μεταλλαγμένων καλαμποκιών, ενώ το Δεκέμβριο του 2015 ζήτησε μορατόριουμ για όλες τις άδειες καλλιέργειας μεταλλαγμένων μέχρι να γίνει αναθεώρηση του συστήματος λήψης αποφάσεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αδειοδότηση των τριών μεταλλαγμένων καλαμποκιών (στα αγγλικά), εδώ.

Πηγή: Greenpeace

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας