Η τακτοποίηση ως ιδιαίτερο γεγονός

0
643

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η τακτοποίηση πρέπει να ξεκινάει με το να ξεφορτωνόμαστε αντικείμενα άσχετα από τον τύπο της προσωπικότητάς μας.

 

Μόλις οι πελάτες μου κατανοήσουν αυτή την αρχή, δεν χρειάζεται να αλλάξω το περιεχόμενο της διδασκαλίας μου ώστε να ταιριάζει με κάθε έναν από αυτούς. Διδάσκω την ίδια προσέγγιση σε όλους. Βέβαια, το πώς τη μεταδίδω και ο τρόπος με τον οποίο την εφαρμόζει ο κάθε πελάτης διαφέρουν, γιατί το κάθε άτομο είναι τόσο μοναδικό όσο και ο τρόπος που επιπλώνει το σπίτι του.

Η αποτελεσματική τακτοποίηση περιλαμβάνει μόνο δύο βασικές ενέργειες: πρέπει να πετάμε και πρέπει να αποφασίζουμε πού θα αποθηκεύσουμε τα πράγματά μας. Από αυτές τις δύο, πρέπει να προηγείται η πρώτη ενέργεια. Αυτή η αρχή δεν αλλάζει. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από το επίπεδο τάξης στο οποίο θέλετε προσωπικά να φτάσετε.

Η τακτοποίηση ως ιδιαίτερο γεγονός

Αρχίζω το μάθημά μου με τις εξής λέξεις: η τακτοποίηση είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός. Μην το κάνετε κάθε μέρα. Αυτό συνήθως προκαλεί μια στιγμή σιωπής, γεμάτη έκπληξη. Ωστόσο, το επαναλαμβάνω: η τακτοποίηση θα πρέπει να γίνεται μόνο μία φορά.

Ή, για να το θέσω καλύτερα, η διαδικασία της τακτοποίησης θα πρέπει να ολοκληρώνεται μια και καλή σε μία και μοναδική χρονική περίοδο. Αν νομίζετε ότι το συγύρισμα είναι μια δουλειά χωρίς τελειωμό, που πρέπει να γίνεται κάθε μέρα, κάνετε μεγάλο λάθος.

Υπάρχουν δύο τύποι τακτοποίησης –«η καθημερινή τακτοποίηση» και «η τακτοποίηση ως ιδιαίτερο γεγονός». Η καθημερινή τακτοποίηση, η οποία συνίσταται στο να χρησιμοποιούμε ένα πράγμα και να το βάζουμε πάλι στη θέση του, θα είναι πάντα μέρος της ζωής μας όσο χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ρούχα, βιβλία, γραφική ύλη κτλ. Αλλά ο στόχος αυτού του βιβλίου είναι να σας εμπνεύσει να ασχοληθείτε με το «ιδιαίτερο γεγονός» της τακτοποίησης, με το να βάλετε δηλαδή το σπίτι σας σε τάξη όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ολοκληρώνοντας επιτυχώς τη διαδικασία αυτή που γίνεται μόνο μία φορά και κρατάει για μια ζωή, θα αποκτήσετε τον τρόπο ζωής που επιθυμείτε και θα είστε σε θέση να απολαύσετε έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο, όπως τον θέλετε. Μπορείτε να βάλετε το χέρι στην καρδιά και να ορκιστείτε ότι είστε ευτυχισμένοι όταν περιβάλλεστε από τόσα πολλά πράγματα, που δεν θυμάστε καν πού είναι τι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν απεγνωσμένα να βάλουν το σπίτι τους σε τάξη. Δυστυχώς, η πλειονότητα δεν καταφέρνει να δει τη συγκεκριμένη εργασία ως ένα «ιδιαίτερο γεγονός» και αντίθετα αρκείται σε δωμάτια που μοιάζουν πιο πολύ με αποθήκες. Τα άτομα αυτά μπορεί να περάσουν δεκαετίες προσπαθώντας να οργανώσουν τον χώρο τους τακτοποιώντας κάθε μέρα. Πιστέψτε με. αν δεν ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία τακτοποίησης του σπιτιού σας που γίνεται μια για πάντα, κάθε προσπάθεια να τακτοποιείτε σε καθημερινή βάση θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Αντίθετα, όταν βάλετε το σπίτι σας σε τάξη, η καθημερινή τακτοποίηση θα περιοριστεί στην πολύ απλή δουλειά της τοποθέτησης των πραγμάτων στη θέση τους. Μάλιστα, αυτό γίνεται μια ασυνείδητη συνήθεια. Χρησιμοποιώ τον όρο «ιδιαίτερο γεγονός», γιατί είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε αυτή την εργασία σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ είστε δραστήριοι και ενθουσιασμένοι με αυτό που κάνετε.

Ίσως ανησυχείτε ότι ακόμα και όταν αυτή η διαδικασία τελειώσει, ο χώρος σας θα ξαναγίνει ακατάστατος. Ίσως ψωνίζετε πολύ και φαντάζεστε ότι τα υπάρχοντά σας απλώς θα συσσωρευτούν και πάλι. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψετε αν δεν το δοκιμάσατε, αλλά όταν ολοκληρώσετε αυτή τη δραστική τακτοποίηση, δεν θα δυσκολευτείτε ξανά να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους ή να αποφασίσετε πού θα φυλάτε οτιδήποτε καινούργιο.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, αν επιτύχετε την κατάσταση απόλυτης τάξης μία φορά, θα μπορέσετε να τη διατηρήσετε για πάντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καθίσετε και να εξετάσετε κάθε πράγμα που σας ανήκει, να αποφασίσετε αν θέλετε να το κρατήσετε ή να το πετάξετε, και ύστερα να επιλέξετε πού θα βάλετε ό,τι θέλετε να κρατήσετε.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Μαρί Κόντο «Σπίτι σε τάξη- Ζωή σε τάξη»
Για να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας