Άκουσα πρώτη φορά να γίνεται λόγος για το Ho’oponopono το 2008 και μαγεύτηκα από την εκπληκτική και ριζοσπαστική αυτή πρακτική. Από τη στιγμή που άρχισα να την χρησιμοποιώ και παρατηρώντας την καθημερινότητά μου δε μπορούσα παρά να αντιληφθώ τα οφέλη της στη ζωή μου.

κατά τη χρήση του Ho’oponopono και κάνοντας το Αίτημα διάφορα ερωτήματα άρχισαν να με απασχολούν. Ερωτήματα όπως «Όταν λέω ‘Σ’ αγαπώ‘ το νιώθω; Σε ποιον το λέω; Για ποιο πράγμα νιώθω ευγνωμοσύνη όταν λέω ‘Ευχαριστώ‘; Σε ποιον απευθύνεται η ευχαριστία; Γιατί ζητώ συγχώρεση; Έχω κάνει κάτι κακό; Γιατί λυπάμαι;»

Παρόλες τις απορίες μου το χρησιμοποιούσα συνέχεια, σαν προσευχή, γιατί έβλεπα πως μου πρόσφερε εσωτερική ησυχία και ηρεμία. Δούλευε παρόλο που δεν ήξερα τι ακριβώς συνέβαινε…

Μετά την εκπαίδευσή μου όλες οι απορίες μου είχαν απαντηθεί.

Η ανάληψη ευθύνης στο 100% για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας είναι θεμελιώδης για το Ho’oponopono κι είναι αυτό που όλοι δυσκολευόμαστε περισσότερο να κατανοήσουμε.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο δύσκολο, αν συνειδητοποιήσουμε πως εμείς είμαστε η πηγή όλων των εμπειριών μας. Ο κόσμος δεν υπάρχει όταν δεν υπάρχουμε εμείς.

Στην ερώτηση του George Berkeley «Εάν ένα δέντρο πέσει στο δάσος και κανείς δεν είναι κοντά για να το ακούσει, θα κάνει θόρυβο;» η απάντηση είναι «όχι» επειδή δεν είναι μέρος της εμπειρίας μας. Όταν όμως κάτι γίνει μέρος της εμπειρίας μας, μόνο και μόνο επειδή εισέρχεται στην εμπειρία μας, είναι πλέον δική μας υπευθυνότητα.

Σύμφωνα με το Ho’oponopono η σοφία βρίσκεται στο κενό, στο σημείο zero. Εκεί είμαστε απαλλαγμένοι από μνήμες, ελεύθεροι από το συναισθηματικό φορτίο του παρελθόντος κι έτσι επιτρέπουμε στην Πηγή να ζει μέσα από μας με επίγνωση και αγάπη.

Το κλειδί είναι η «παρουσία» μας, η συνειδητότητα, η επίγνωσή μας. Αυτή ενεργοποιεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τα οφέλη της τεχνικής. Χρειάζεται να αναγνωρίζουμε και να έχουμε επίγνωση της συναισθηματικής μας κατάστασης και της ενέργειας που υπάρχει μέσα μας (π.χ. αρνητικότητα, θυμός) όταν καθαρίζουμε.

Αντιδρούμε σ’ αυτά που μας ενοχλούν. Αν στρέψετε την προσοχή σας στην εσωτερική σας κατάσταση θα συνειδητοποιήσετε πως η πηγή της ενόχλησής σας βρίσκεται μέσα σας. Στις μνήμες και στις σκέψεις σας που σας ωθούν να πολεμάτε εξωτερικές σκιές, που δεν είναι παρά αντανάκλαση της εσωτερικής σας διαμάχης.

Αν κοιτάξουμε προσεχτικά μέσα μας, και είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα αναγνωρίσουμε πως όποτε βιώνουμε φόβο ή άγχος είναι η μνήμη που τα προκαλεί. Τα συναισθήματα που είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένες μνήμες επηρεάζουν το παρόν μας.

Το υποσυνείδητό μας συνδέει ένα πρόσωπο ή μία κατάσταση του παρόντος με κάτι που συνέβη στο παρελθόν. Το παρελθόν και οι μνήμες είναι η φυλακή μας γιατί μας κρατούν μακριά από την αλήθεια του ποιοι είμαστε.

Το φυσικό σύμπαν είναι η υλοποίηση των σκέψεών μας.

Αν οι σκέψεις μας είναι τοξικές δημιουργούν μία τοξική φυσική πραγματικότητα. Αν είναι γαλήνιες και ειρηνικές δημιουργούν μία πραγματικότητα ειρήνης και αγάπης.

Βιολέττα Ψωφάκη

Πιστεύω πως ο σκοπός μας, σαν ανθρώπινα πλάσματα, σ' αυτή τη γη είναι κοινός για όλους και είναι το να εκδηλώσουμε όλο το δυναμικό μας και να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε, να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Το Coaching είναι η τέχνη της εξερεύνησης του εαυτού, εστιάζει όχι σε αυτό που έχουμε ή κάνουμε, αλλά σε αυτό που είμαστε. Αυτός είναι ο λόγος που με ενέπνευσε ώστε να γίνω Certified Professional Coach.
Για χρόνια έχω ασχοληθεί με την ψυχοπνευματική ανάπτυξη και σύγχρονη ενεργειακή ψυχολογία με βάση την παράδοση των Άνδεων, το διαλογισμό, τη χαλάρωση κι έχω παρακολουθήσει σεμινάρια κβαντικής ιατρικής, συναισθηματικής απελευθέρωσης, πρόσβασης στη διαίσθηση και εξερεύνηση άλλων επιπέδων συνείδησης.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Βιολέτας Ψωφάκη
Βιολέττα Ψωφάκη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

  1. […] Χρειάζεσαι όση περισσότερη στήριξη και υποστήριξη μπορείς να βρεις. Δεν είναι ώρα να κάνεις πίσω. Ο φόβος προκαλεί πόνο. Οι γυναίκες που έχουν φόβους γύρω από τον τοκετό, αντιστέκονται στη διαδικασία του τοκετού. Σα να πηγαίνουν κόντρα στον ίδιο τους το σώμα την ώρα του τοκετού. Αυτό προκαλεί σφίξιμο και το σφίξιμο περισσότερο πόνο. […]

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας