Η απόφαση ενός ανθρώπου να ξεκινήσει το Ψυχοθεραπευτικό ταξίδι τις περισσότερες φορές λαμβάνεται, όταν βρίσκεται σε κάποιο κομβικό σημείο της ζωής του όπως για παράδειγμα ένα σοβαρό θέμα υγείας, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, απώλεια εργασίας ή εύρεση νέας εργασίας, ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού ή οποιοδήποτε άλλο γεγονός- κατάσταση έχει για τον ίδιο μεγάλη βαρύτητα.

 

Επίσης μπορεί να είναι δυσαρεστημένος με τη ζωή του, τον τρόπο που βιώνει τη σχέση με τον εαυτό του, να δυσκολεύεται στο σχετίζεσθαι, ή στο να διεκδικεί αυτά που επιθυμεί. Ενδεχομένως να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε προσωπικό τέλμα, όντας εγκλωβισμένος κάνοντας κύκλους γύρω από τα προβλήματα που τον απασχολούν, προσελκύοντας τις ίδιες σχέσεις ή καταστάσεις.

Από τη χρονική στιγμή που βιώνει με δυσφορία την υπάρχουσα συνθήκη της ζωής του και ξυπνά μέσα του η ανάγκη για αλλαγή, έχει ήδη ξεκινήσει η προσωπική του θεραπεία. Σε όλο το χρονικό διάστημα που ακολουθείται μέχρι να χτυπήσει την πόρτα του θεραπευτή έχουν πραγματοποιηθεί πολύτιμες εσωτερικές διεργασίες. Σε αυτό το στάδιο, δίνεται χώρος και χρόνος στο να ακούσει την εσωτερική του φωνή καθώς και την επιθυμία του να γνωρίσει τον εαυτό του, την ιστορία του, την προσωπική του αλήθεια και να οδηγήσει με διαφορετικό τρόπο τη ζωή του.

Σε όλη την πορεία της ζωής του, ο άνθρωπος είναι μέλος συστημάτων (σχολείο, εργασία, φίλοι κ.α.) ωστόσο το πιο σημαντικό και το πιο καθοριστικό σύστημα στο οποίο ανήκει από την πρώτη στιγμή της γέννησης, είναι αυτό της οικογένειας. Τα μέλη μιας οικογένειας αλληλοεπηρεάζονται και αλληλο-προσδιορίζονται. Κάθε μέλος συνδέεται με όλα τα υπόλοιπα μέλη με ένα πλέγμα σχέσεων που καθορίζει την πορεία και την εξέλιξη όλων. Μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και κάτω από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η οικογένεια σαν σύνολο, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, δίνονται διάφοροι ρόλοι τους οποίους το κάθε μέλος ακολουθεί.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συγκεκριμένες αντιλήψεις-πεποιθήσεις σχετικά με τον ίδιο, τη ζωή, την κοινωνία, τη θέση του μέσα σε αυτή, την οικογένεια, τις σχέσεις, την εργασία. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητα του και τον τρόπο που δρα στη ζωή του.

Μέσα από την πορεία της Ψυχοθεραπείας, ο θεραπευόμενος οδηγείται στο να συνειδητοποιήσει-επαναδιαπραγματευτεί όλα τα παραπάνω. Ο θεραπευτής είναι εκείνος που φωτίζει, το δρόμο του θεραπευόμενου, ώστε να επεξεργαστεί την προσωπική του ιστορία και να συνδέσει-γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν.

Όντας σε αυτή τη διεργασία, ο θεραπευόμενος καλείται να θέσει κάποια από τα παρακάτω ουσιαστικά ερωτήματα που αφορούν την ύπαρξη του:

  • Ποιος είμαι πραγματικά;
  • Πώς θέλω να ζήσω τη ζωή μου;
  • Πώς θέλω να σχετίζομαι με τους άλλους ανθρώπους;
  • Πώς επιλέγω να σταθώ απέναντι στα σημαντικά γεγονότα της ζωής μου;
  • Ποιοι είναι οι ρόλοι που μου δόθηκαν;
  • Είναι πλέον λειτουργικό για μένα να τους υπηρετώ;
  • Μπορώ να απελευθερωθώ από εσωτερικούς αναγκασμούς-περιορισμούς;
  • Αν το κάνω πώς θα είναι η ζωή μου;
  • Έχω το δικαίωμα να είμαι ευτυχισμένος;
  • Ποιο είναι το υπαρξιακό σύστημα στο οποίο επιθυμώ να στηρίξω τη ζωή μου;

Δίνοντας απαντήσεις στα παραπάνω και σε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα είναι σημαντικό για τον ίδιο, καλείται να προβεί στα προσωπικά του συμπεράσματα και να πάρει τις δικές του αποφάσεις ζωής. Οι απαντήσεις είναι αυστηρά προσωπικές και οδηγούν στην ανάδειξη της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου.

Ο θεραπευόμενος μέσα από τη διαδρομή της αυτογνωσίας και της ανάληψης της προσωπικής του ευθύνης, ανοίγει το δρόμο της αλήθειας, της ανάπτυξης, της χαράς και της εσωτερικής ειρήνης, μέσα στον οποίο ο καθένας μας αξίζει να ζει!

Διαβάστε ακόμη: Η εποχή ζητά επιτακτικές απαντήσεις

 

Newsletter εγγραφή

 

Μαρούσα Πολυκανδριώτη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας