Η αξία των Πολεμικών Τεχνών στην αντιμετώπιση του bullying

0
177

To bullying θεωρείται ως ο εκφοβισμός που προκαλεί σωματική και ψυχολογική κακοποίηση στα ασθενέστερα άτομα μιας ομάδας. Αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα με ανησυχητικές προεκτάσεις κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία.

 

Πολλές μελέτες και άρθρα έχουν δημοσιευτεί που αναφέρουν τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε θεωρητικό επίπεδο και πως χρειάζεται να συμπεριφερθούν στο θύτη και στο θύμα του bullying αντίστοιχα.

Άλλα σε πρακτικό επίπεδο πως μπορεί το παιδί την ώρα που δέχεται το bullying να το αντιμετωπίσει ή να το αποφύγει και τι εφόδια χρειάζεται να έχει.

Το παιδί που δέχεται το bullying, χάνει σταδιακά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του, ενώ επηρεάζεται αρνητικά η άποψη που έχει για το περιβάλλον που γίνεται ο εκφοβισμός (σχολείο, καφετέρια κλπ).

Αισθάνεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να του επιτεθούν, έτσι χάνει το ενδιαφέρον του, νιώθει ευάλωτος και βυθίζεται στην εσωστρέφεια.

Το bullying έχει επίσης αρνητικές συνέπειες και για τον θύτη, καθώς αν δεν καταφέρει να ελέγξει αυτή τη συμπεριφορά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον περίγυρό του και παράλληλα χάνει τον αυτοέλεγχο των πράξεων του.

Η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες βοηθάει τόσο το θύμα άλλα και το θύτη που εμφανίζει σημάδια παραβατικής συμπεριφοράς να αυξήσουν τη θέληση και την αυτοπεποίθηση τους και να μειώσουν το στρες.

Η εκπαίδευση σε παραδοσιακές πολεμικές τέχνες όπως το karate, εκτός από την χρήση  τεχνικών αυτοάμυνας για την προστασία τους, βοηθάει τα παιδιά να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η εμπιστοσύνη, η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος, ο σεβασμός και να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες.

Πολεμικές Τέχνες  και Συγκροτημένη Προσωπικότητα

Τα άτομα που παρακολουθούν μαθήματα αυτοάμυνας, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να τραυματιστούν σε μια συμπλοκή, καθώς έχουν μάθει μεθόδους αποτροπής. Πολλοί  γονείς ξεκινάνε τα παιδιά τους στις πολεμικές τέχνες από την ηλικία των πέντε-έξι χρονών για να ενισχύσουν την πειθαρχία, τη θέληση, τη συγκέντρωση και το θάρρος, ιδιαίτερα στα παιδιά που είναι συναισθηματικά ευάλωτα.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο που διαμορφώνεται η προσωπικότητα ενός ατόμου, θα τους δώσει τις δυνατότητες να λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα τον σταθερό άξονα αυτοπροστασίας, σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο για το υπόλοιπο της ζωή τους.

Η ενασχόληση με τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες δίνει στα παιδιά την χαρά της ομαδικότητας, της ευγενούς άμιλλας και συνεργασίας χωρίς να προβάλλουν τον εγωισμό τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες του συνόλου.

Παράλληλα θα τους προστατέψει από τους πειρασμούς των ναρκωτικών, του αλκοόλ και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.

Θα είναι εστιασμένα πλέον στην ανάπτυξη των θετικών στοιχείων του ψυχισμού τους, αναζητώντας τη χαρά και τη δημιουργικότητα στη ζωή τους, μακριά από τους κινδύνους των επίπλαστων υλικών απολαύσεων και πειρασμών.

 

Newsletter εγγραφή

 

senhar

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας