Η αυτοαξία μας και η σχέση της με το ναρκισσισμό

Η αυτοαξία μας είναι η αίσθηση ότι αξίζουμε να έχουμε όλα αυτά που χρειαζόμαστε και που θέλουμε.

 

Κάποιοι από εμάς δυσκολευόμαστε με την αυτοαξία μας. Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι, πλούσιοι, πετυχημένοι, αδύνατοι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αισθανόμαστε ότι δεν είναι αρκετό σε εμάς.

Μπορούμε όμως να κλείσουμε τα μάτια και να φανταστούμε – να θυμηθούμε – τον εαυτό μας μωρό και να δούμε πως σε εκείνη τη στιγμή ήμασταν τόσο αθώοι και όλες οι πιθανότητες και δυνατότητες μας ήταν εκεί. Όλη η αξία μας ήταν ήδη εκεί μαζί μας.

Ένα μωρό αξίζει να το αγαπάνε και να του δίνουν ότι έχει ανάγκη και ότι χρειάζεται. Έτσι και σε κάθε ηλικία της ζωής του. Δεν χρειάζεται να πέσει στην παγίδα ότι πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, να παράγει και να αποδεικνύει συνεχώς με κάθε τρόπο την αξία του με την ελπίδα ότι ίσως κάποιος κάποτε να το εκτιμήσει θετικά και να του δώσει αυτό που χρειάζεται.

Η αυτοαξία μας δυστυχώς κλονίζεται κάποιες φορές μέσα από την οικογένεια μας ή μέσα από το σχολείο ή από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μαθαίνουμε, κάποιοι από εμάς, ότι δεν είμαστε αρκετοί έτσι όπως είμαστε.

Αυτή η αίσθηση μου θυμίζει ένα anime που είχα δει πριν χρόνια, το Avatar, όπου ένας από τους πρωταγωνιστές προσπαθεί για πολλά χρόνια να κάνει κάτι που δεν θέλει κατά βάθος – να πιάσει και να φυλακίσει τον Avatar – περνώντας μέσα από άπειρες δυσκολίες και απογοητεύσεις μόνο για να λάβει στο τέλος την αναγνώριση της αξίας του από τον πατέρα του.

Ο πατέρας του όμως ποτέ δεν θα τον αναγνωρίσει, ότι και αν κάνει. Ο πρωταγωνιστής λοιπόν κάποια στιγμή αναγκάζεται να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι η αξία του είναι ήδη μέσα του και μόνο αυτός μπορεί να τη δώσει στον εαυτό του κάνοντας ότι είναι ευθυγραμμισμένο με τα δικά του συναισθήματα.

Ένα λουλούδι, ένα δέντρο, μία πεταλούδα δεν χρειάζεται να αποδείξουν την αξία τους, είναι ήδη εκεί πάντα μαζί τους. Για να νιώσουμε περισσότερο την αξία μας χρειάζεται να συνδεθούμε περισσότερο με αγάπη για τον εαυτό μας και να του δώσουμε ότι έχει ανάγκη.

Επίσης χρειάζεται να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που μας θυμίζουν και μας αντικατοπτρίζουν την αξία μας και όχι σε ανθρώπους που μας κρίνουν αυστηρά, που δεν μας βλέπουν ποτέ σαν αρκετούς ή που δεν μας δίνουν καθόλου χώρο να εκφραστούμε ή που δεν ικανοποιούν τις βαθύτερες ανάγκες μας.

Χρειάζεται επίσης να είμαστε κοντά στη φύση και να νιώθουμε αυτή την αποδοχή και την εσωτερική αξία που έχουμε εμείς και καθετί στη φύση. Περνώντας λοιπόν και στο πως κάποιος που έχει έντονο ναρκισσισμό σχετίζεται με την αυτοαξία, βλέπουμε ότι ενώ πολύ συχνά θα έχει την αίσθηση ότι αξίζει να έχει ότι θέλει και ότι χρειάζεται, η διαφορά εδώ είναι ότι νιώθει ότι είναι ξεχωριστός και ότι μόνο αυτός και κάποιοι άλλοι λίγοι ξεχωριστοί αξίζουν.

Ο ναρκισσισμός, όπως και η χαμηλή αυτοαξία, έρχονται κατά βάθος από ένα σημείο ότι δεν υπάρχει αυτή η εσωτερική αξία του καθενός αλλά ένας κόσμος έλλειψης και διακρίσεων όπου η αξία αναγνωρίζεται σαν φυσικό προσόν κάποιων συγκεκριμένων μόνο ανθρώπων.

Κάποιος με έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία νιώθει ότι είναι καλύτερος και ξεχωριστός για λόγους οι οποίοι δεν είναι πάντα ξεκάθαροι, ούτε έχουν απαραίτητα να κάνουν με
αντικειμενικά κριτήρια. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να νιώθει ότι γεννήθηκε ξεχωριστός και ότι είναι καλύτερος χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσει γι’ αυτό ή να το
αποδείξει με οποιοδήποτε τρόπο. Έρχεται και ο ναρκισσισμός από μία βαθιά πληγή στην αυτοαξία.

Είναι πιο εύκολο κάποιος με φανερά χαμηλή αυτοαξία να το συνειδητοποιήσει και να δουλέψει σ’ αυτό ψυχοθεραπευτικά και να βρεθεί σε σημείο πολύ υψηλότερης αυτοαξίας, παρά κάποιος με έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία ο οποίος πολλές φορές μένει κολλημένος σε αυτό το προσωπείο της φαινομενικά υψηλής αυτοαξίας.

Να θυμάστε ότι όλοι μας αξίζουμε να έχουμε όλη την αγάπη και την αποδοχή που χρειαζόμαστε. Η αναγνώριση της αυτοαξίας που έχει ο καθένας μας είναι το κλειδί για την πραγματοποίηση των επιθυμιών και των αναγκών μας.

 

Newsletter εγγραφή

 

Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας