Η αυτογνωσία είναι αναγκαιότητα ή μύθος;

 

Αυτογνωσία σημαίνει «γνωρίζω ποιος είμαι, γνωρίζω τι υπάρχει μέσα μου». Κάποιος θα ρωτήσει: – Γιατί να γνωρίζω κάτι τέτοιο; σε τι θα με βοηθήσει αυτό στις προκλήσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζω καθημερινά; Στο κάτω-κάτω αυτός είμαι και σε όποιον αρέσω! Δε μας λένε ότι πρέπει να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι; – Ναι!!! Να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου όπως είναι… αλλά ξέρεις ποιος είσαι πραγματικά;

Ή μήπως αυτό που ξέρεις, είναι αυτό που σου είπαν ότι είσαι και το έχεις αποδεχτεί; Ή μήπως είσαι αυτό που κάποιοι ήθελαν να γίνεις και συμμορφώθηκες σ΄ αυτό; Κάνεις αυτό που εσύ θέλεις στη ζωή σου ή στην πραγματικότητα υλοποιείς τη ζωή κάποιων άλλων και νομίζεις ότι είναι αυτό που εσύ θέλεις; Μήπως η ασυνείδητη, υποσυνείδητη σύγκρουση μέσα σου, μεταξύ του ποιος πραγματικά είσαι, του τι θέλεις να είσαι και του ποιος τελικά έγινες ή δείχνεις, είναι αυτή που δημιουργεί πολλά προβλήματα στη ζωή σου και ασθένειες στο σώμα σου; Ποιος τελικά έχει τον έλεγχο της ζωής σου; Ο πραγματικός «εσύ» ή αυτός που νομίζεις ότι είσαι;

Ας δούμε λίγο, πώς λειτουργεί όλο αυτό… Ξεκινάμε με την τεκμηριωμένη πλέον και επιστημονικά άποψη ότι ο νους μας είναι 90% υποσυνείδητο και 10% συνειδητό. Κάντε το εικόνα. Σε ένα παγόβουνο αυτό που βλέπουμε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι η κορυφή του. Ο υπόλοιπος τεράστιος όγκος του, είναι κάτω από την επιφάνεια. Έτσι είμαστε κι εμείς. Έχουμε επίγνωση και είμαστε συνειδητοί μόνο για το 10% του είναι μας. Για το υπόλοιπο έχουμε πρακτικά, άγνοια. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλει κάποιος να γίνει π.χ. αρχιτέκτονας, αν το υποσυνείδητό του, το 90% δεν συμφωνεί, δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχει, όσο κι αν προσπαθήσει.

Τι περιέχει όμως ο τεράστιος όγκος του υποσυνείδητου, το υπόλοιπο 90% ;

Είναι όλη η πληροφορία του DNA μας που φέρουμε από γονείς, προγόνους, τις εμπειρίες τους, τις πεποιθήσεις τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους. Περιέχει όλο το ιστορικό μας με σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες, βιώματα και πεποιθήσεις από τη στιγμή της δημιουργίας μας μέσα στη μήτρα της μητέρας μας- αλλά και πιο πριν. Είναι η κάθε λέξη που ακούσαμε, η κάθε εικόνα που σχηματίσαμε, η κάθε σκέψη που κάναμε, το κάθε συναίσθημα που νιώσαμε, η κάθε εμπειρία που βιώσαμε και πιστέψαμε ότι είναι αλήθεια και τα αποδεχτήκαμε ως πραγματικότητα και αλήθειες.

αυτογνωσία αναγκαιότητα ή μύθος;Επειδή μέχρι την ηλικία των επτά περίπου ετών, όπου δεν υπάρχει ακόμα αναπτυγμένη η κριτική σκέψη, όλα τα παραπάνω τα δεχτήκαμε ως αλήθεια και πραγματικότητα, είτε ήταν είτε όχι. Εκεί φτιάξαμε και τα δικά μας προγράμματα και πεποιθήσεις πάνω στα οποία «χτίσαμε» την υπόλοιπη ζωή μας. Σίγουρα κάποια είναι πολύ καλά και θετικά και βοηθητικά. Κάποια όμως όχι. Και φυσικά δεν ασχολούμαστε με τα καλά και τα θετικά-πέρα από το να ευγνωμονούμε γι’ αυτά. Πώς θα τα ξεχωρίσουμε όμως από τα αρνητικά και βλαβερά; Εδώ μπαίνει η αυτογνωσία.

Κάντε άλλη μια εικόνα. Είστε στο αυτοκίνητό σας, στη θέση του οδηγού και κρατάτε το τιμόνι πηγαίνοντας στον προορισμό σας. Στο πίσω κάθισμα βρίσκεται «κάποιος» ο οποίος σας ψιθυρίζει ακατάπαυστα τι να κάνετε…στρίψε δεξιά, στρίψε αριστερά, πήγαινε ευθεία, σταμάτα εδώ, πάτα γκάζι, πάτα φρένο, άλλαξε ταχύτητα, κοίτα εδώ, κοίτα εκεί, μην κοιτάς αυτό, μην κοιτάς το άλλο, μίλησε, μην μιλήσεις, άκου, μην ακούσεις. Αυτός, λοιπόν είναι το υποσυνείδητό σας. Είναι το 90% σας!

Ποιος πιστεύετε ότι οδηγεί πραγματικά;
Εσείς που κρατάτε το τιμόνι (το 10%) ή αυτός που σας λέει ακριβώς τι να κάνετε, πότε και πώς να το κάνετε; Η διαδρομή που κάνετε είναι, τελικά, αυτή που θέλετε εσείς ή αυτός; Φτάνετε εκεί που θέλετε εσείς ή αυτός; Είστε απλά ένα εκτελεστικό όργανο του υποσυνειδήτου σας, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είστε ο οδηγός της ζωής σας. Έχετε παραδώσει τη Δύναμή σας και τα ηνία της ζωής σας σε κάποιον άλλον, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζετε.

Πρώτα, χρειάζεται να καταλάβουμε ποιοί είμαστε πραγματικά…τι θέλουμε να κάνουμε, και πώς να το κάνουμε. Πού και πώς θέλουμε να πάμε. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να είμαστε θεραπευμένοι- όσο το δυνατό- από κάθε είδους εθισμούς, εξαρτήσεις, τοξικά συναισθήματα και απαλλαγμένοι από αρνητικές πεποιθήσεις. Δηλαδή να έχουμε τη Δύναμή μας στα χέρια μας. Η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι ο καθρέφτης, αντανακλά αυτό που έχουμε μέσα μας. Αλλάζοντας τις εσωτερικές μας ποιότητες, μεταμορφώνουμε τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής μας.

Για να είμαστε ο οδηγός της ζωής μας χρειάζεται στο πίσω κάθισμα να είναι   αυτός που αν όχι να συμφωνεί, τουλάχιστον, να μην διαφωνεί με τη διαδρομή και τον προορισμό που έχουμε χαράξει. Το πόσο γρήγορα ή αργά θα πάμε δεν έχει σημασία, αρκεί να κινούμαστε συνεχώς προς την κατεύθυνση που θέλουμε εμείς και όχι κάποιος άλλος. Μόνον έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να τσακιστούμε εντελώς, χωρίς να πονέσουμε υπερβολικά, χωρίς να αρρωστήσουμε μέχρι θανάτου. Πόσο χρόνο θα πάρει αυτό; Χα!!! Όλη μας τη ζωή!!! (και ίσως και την επόμενη και τη μεθεπόμενη…άλλωστε τι είναι μερικές ζωές μπροστά στην αιωνιότητα!!! )

Όποια τεχνική ή μεθοδολογία και να χρησιμοποιήσουμε είναι ουτοπικό και αστείο να πιστεύουμε ότι αιώνων κατάλοιπα, δημιουργίες, βιώματα και εμπειρίες θα αλλάξουν και θα θεραπευτούν σε μία ώρα, δύο μήνες, πέντε χρόνια. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και συνέπεια. Η αυτογνωσία είναι τρόπος ζωής.

Το καλό και ενθαρρυντικό σε αυτό, είναι ότι όσο εργάζεσαι με τον εαυτό σου, τόσο καλυτερεύεις την πραγματικότητά σου. Συνειδητοποιείς ότι η ζωή σου είναι δικό σου δημιούργημα, είναι δική σου ευθύνη και είναι στο δικό σου χέρι να τη δημιουργήσεις και δεν χρειάζεται να παρακαλέσεις κάποιον άλλον να στη φτιάξει. Αυτό από μόνο του είναι μια γνώση που σου δίνει τεράστια Δύναμη!!!

αυτογνωσία αναγκαιότητα ή μύθος;

Αυτογνωσία είναι μια χρονοβόρα και διαρκής διαδικασία κατά την οποία βρίσκω και αλλάζω τα υποσυνείδητα αρνητικά μου προγράμματα, τους εθισμούς και τις εξαρτήσεις μου. Βρίσκω και θεραπεύω τα παλιά τραύματά μου, αναγνωρίζω, αποδέχομαι, απελευθερώνω και θεραπεύω τα αρνητικά συναισθήματά μου. Μαθαίνω τι με εξυπηρετεί και τι όχι, γνωρίζω και αποδέχομαι την Αλήθεια μου-είτε αυτή βολεύει κάποιους, είτε όχι. Γνωρίζω τι είμαι και τι δεν είμαι, τι θέλω και τι δεν θέλω για μένα και τη ζωή μου.

Αναγνωρίζω το θεϊκό δικαίωμα μου να πορεύομαι για εμένα, για τη δική μου εμπειρία, για τη δική μου εξέλιξη, να βιώνω τη δική μου ζωή και συμπορεύομαι με όλους όσους σέβονται και αποδέχονται αυτό που είμαι και όχι αυτό που θέλουν να είμαι. Δηλαδή, Αγαπώ τον Εαυτό μου. Εγωιστικό; Σίγουρα όχι! Αγαπώ, σέβομαι τους άλλους με τον τρόπο που αγαπώ, σέβομαι τον εαυτό μου. Αν δεν αγαπήσω τον εαυτό μου, δεν γίνεται να αγαπήσω κάποιον άλλον. Δεν ξέρω πώς να το κάνω. Ταιριάζω με όλους; Φυσικά και όχι! Αλλά αναγνωρίζω και σέβομαι στον καθένα το δικαίωμα να ζήσει τη δική του ζωή με τις δικές του επιλογές. Κι έτσι, Αγαπώ τους άλλους, όπως Αγαπώ τον Εαυτό μου.

Η μαγική ερώτηση : τι υπάρχει μέσα μου που έλκυσε αυτήν την ασθένεια; Τι υπάρχει μέσα μου που έλκυσε αυτήν την εμπειρία;

Είμαστε αρκετά γενναίοι για να ψάξουμε μέσα μας; Είμαστε διατεθειμένοι να ανακαλύψουμε τη θεϊκή Δύναμη που σας δόθηκε ως γενετήσιο δικαίωμά μας; Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε; Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας; Είμαστε έτοιμοι να ενθυμηθούμε το μεγαλείο της Τελειότητάς μας;

Είναι τελικά μύθος ή αναγκαιότητα η αυτογνωσία;

 

Newsletter εγγραφή

 

Έλενα Σαμλόγλου

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας