Η δράση των ανώτερων πνευματικών όντων και η σημασία της προσωπικότητας

0
317

Στην πορεία αυτών των διαλέξεων ακούσαμε πώς ορισμένες υψηλόβαθμες Δυνάμεις των Ιεραρχιών εργάστηκαν, μέσω ανθρώπινων όντων σε όλες τις εποχές μετά την καταστροφή της Ατλαντίδας. Αυτό έγινε πιο εμφανές στην αρχαία ινδική ψυχή η οποία θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτέλεσε απλά μια αρένα για τη δράση των Ανώτερων Πνευματικών Όντων.

 

Στην ψυχή της αρχαίας Περσίας αυτό δεν συνέβη στον ίδιο βαθμό. Και στη συνέχεια μάθαμε πώς στον χαλδαιο-αιγυπτιακό πολιτισμό η αποστολή των ανθρώπων ήταν να φέρουν το υπέρ-προσωπικό στο προσωπικό, το πνευματικό στο φυσικό πεδίο. Η σημασία της προσωπικότητας συνεχώς αυξάνεται όσο πιο κοντά ερχόμαστε στην ελληνική εποχή, όπου το εγώ εργάζεται μέσα στο εγώ.

Στις ισχυρές και μεγαλειώδεις μορφές της αρχαίας ελληνικής εποχής η σφραγίδα της προσωπικότητας είναι απόλυτη. Με τους Έλληνες -και στη συνέχεια με τους Ρωμαίους- αυτό που αρχικά μπορούσε να αποδοθεί στην ατομικότητα μόνο από τους ανώτερους κόσμους, αποτραβιέται, ενώ πλέον το ανθρώπινο στοιχείο εκφράζεται μέσω της έμφασης στην προσωπικότητα.

Το ερώτημα που μπορεί να προκύψει είναι ποια συγκεκριμένα Πνεύματα, από ποιες Ιεραρχίες εργάστηκαν με τους αρχαίους Ινδούς, τους αρχαίους Πέρσες, τους Βαβυλώνιους, τους Χαλδαίους και τους Αιγύπτιους αντίστοιχα. Μόνο η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να μας δώσει βαθύτερη ενόραση πάνω στην απόκρυφη πορεία της ιστορίας. Οι έρευνες που έχουν γίνει βάσει απόκρυφων πηγών μάς επιτρέπουν, (σε ένα βαθμό και κατά μία έννοια) να πούμε ποια συγκεκριμένα Όντα των Ανώτερων Ιεραρχιών εργάστηκαν έχοντας ως όργανά τους ανθρώπους, αυτές τις περιόδους.

Στην αρχαία ινδική ψυχή η οποία δημιούργησε τον πολιτισμό που ακολούθησε την καταστροφή της Ατλαντίδας, διοχέτευσαν τις δυνάμεις τους τα Όντα που αποκαλούμε Αγγέλους. Και σε ένα βαθμό είναι αλήθεια πως όταν ένας άνθρωπος μιλούσε στην αρχαία Ινδία, όταν δηλαδή εξέφραζε αυτό που ήταν ενεργό στην ψυχή του, δεν ήταν το εγώ του που μιλούσε, αλλά ένας Άγγελος. Βρισκόμενοι ένα μόνο επίπεδο πάνω από τον άνθρωπο, οι Άγγελοι είναι Όντα που συνδέονται πιο στενά με αυτόν και κατά συνέπεια σε θέση να μιλήσουν πιο άμεσα μέσα από αυτόν. Ο αρχαίος ινδικός τρόπος ομιλίας επέτρεπε σε ένα στοιχείο ξένο στον άνθρωπο να εμφανιστεί, γιατί ένας Άγγελος, ως το Ον που σχετίζεται πιο στενά με τον άνθρωπο, είναι ικανό να μιλήσει με τη μεγαλύτερη ευθύτητα.

Αυτή η άμεση έκφραση είναι λιγότερο δυνατή για τα Όντα των Ανώτερων Ιεραρχιών που μιλούσαν δια μέσω των ψυχών των αρχαίων Περσών, διότι ήταν Όντα ενός ακόμη υψηλότερου επιπέδου -του αμέσως υψηλότερου από αυτό των Αγγέλων- δηλαδή Αρχάγγελοι. Και επειδή αυτά τα όντα βρίσκονται δυο επίπεδα ψηλότερα από τον άνθρωπο, αυτό που μπορούν να εκφράσουν χρησιμοποιώντας τους τελευταίους ως όργανα, απείχε ακόμη περισσότερο από την εγγενή φύση τους -των ανθρώπων- σε σχέση με αυτό που οι Άγγελοι ήταν σε θέση να εκφράσουν μέσω των αρχαίων Ινδών.

Ωστόσο αυτή η διοχέτευση ενέργειας από τις υψηλές Ιεραρχίες προς τα κάτω είναι συνεχής, αδιάσπαστη. Δια μέσω των ψυχών των  Βαβυλωνίων, των Χαλδαίων, των Αιγυπτίων, εκφράζονται τα Πνεύματα της Προσωπικότητας (Οι Αρχές). Συνεπώς, σε αυτήν την περίοδο η ανάδυση της προσωπικότητας είναι πιο κυρίαρχη και αυτό που ο άνθρωπος είναι ακόμη ικανός να μεταδώσει μέσα από τις δυνάμεις που ρέουν μέσα του απέχει πολύ από την πηγή του, φέροντας τη στοιχειώδη σφραγίδα του ανθρώπινου-προσωπικού. Κι έτσι, καθώς η εξέλιξη προχωρά στην αιγυπτιακή και τη Βαβυλωνιακή εποχή, υπάρχει μια συνεχής εμφάνιση Αγγέλων, Αρχαγγέλων και Πνευμάτων της Προσωπικότητας.

Ειδικά στους αρχαίους Πέρσες μπορούμε να δούμε πολύ καλά σε ποιο βαθμό είχαν επίγνωση πως οι Αρχάγγελοι -τα Πνεύματα με τη μεγαλύτερη σημασία εκείνη την εποχή-  εργάζονταν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό στην ολότητά του. Δεν πρέπει φυσικά να  φέρουμε στο μυαλό μας τον συνηθισμένο Πέρση όταν προσπαθούμε να φανταστούμε την εισροή δυνάμεων από τις Ιεραρχίες.

Οι δυνάμεις αυτές έφταναν και στους μέσους Πέρσες, αλλά μόνο αυτούς που ήταν μαθητές του εμπνευστή του αρχαίου Περσικού πολιτισμού, του ίδιου του Ζωροάστρη, ήταν σε θέση να ξέρουν πώς συνέβαινε αυτό, να δουν την πραγματικότητα. Και πράγματι κατείχαν αυτή τη γνώση. Θα θυμάστε πως σε πολλές περιγραφές που έχω δώσει σχετικά με τις διδασκαλίες του Ζωροάστρη ή με εξωτικές παραδόσεις, πως σύμφωνα με την οπτική των αρχαίων Περσών, η αρχέγονη Θεότητα, ο Ζερβάνα Ακαράνα, αποκαλύπτεται μέσα από δύο αντίθετες δυνάμεις, τον Ωρυμάσδη και τον Άριμαν.

Οι αρχαίοι Πέρσες είχαν απόλυτη επίγνωση πως οτιδήποτε εκδηλώνεται στο ανθρώπινο ον προέρχεται από το μακρόκοσμο -ειδικά τις κινήσεις και τις θέσεις των άστρων, οι οποίες συνδέονται μυστηριωδώς με το μικρόκοσμο, με τον άνθρωπο. Έτσι οι μαθητές του Ζωροάστρη είδαν στο Ζωδιακό την εξωτερική έκφραση, την εικόνα του Ζερβάνα Ακαράνα, της αρχέγονης πραγματικότητας του Όντος, να ζει και να δρα δια μέσω της αιωνιότητας. Ακόμη και η λέξη ”Ζωδιακός” φέρνει στο νου τη λέξη Ζερβάνα Ακαράνα.

Οι μαθητές του Ζωροάστρη είδαν δώδεκα δυνάμεις να πηγάζουν από τις δώδεκα κατευθύνσεις του Ζωδιακού, έξι εκ των οποίων κατευθύνονταν προς την πλευρά του φωτός, (την πλευρά του Ζωδιακού που διασχίζει ο Ήλιος την ημέρα) και οι άλλες έξι προς τη σκοτεινή πλευρά -είναι στραμμένες, όπως λένε, προς τον Άριμαν.

Έτσι η Πέρσες αντιλαμβάνονταν πως οι μακροκοσμικές δυνάμεις προέρχονται από τις δώδεκα κατευθύνσεις του Ζωδιακού και διεισδύουν στην ανθρωπότητα, άρα είναι άμεσα παρούσες στον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, αυτό που ξετυλίγεται μέσα από τη δράση των δώδεκα αυτών δυνάμεων πρέπει να αποκαλυφθεί επίσης στη μικροσκοπική του μορφή, στην ανθρώπινη διάνοια.

Που σημαίνει πως πρέπει να εκφραστεί στο μικρόκοσμο μέσα από τους δώδεκα Αmshaspand -Αρχαγγέλους- ως ύστατη εκδήλωση αυτών των δώδεκα πνευματικών, μακροκοσμικών όντων που εργάζονταν ήδη με την ανθρωπότητα σε προηγούμενες εποχές, προετοιμάζοντας αυτό που απλά προσεγγίστηκε στο προηγούμενο εξελικτικό στάδιο, στη διάρκεια της εποχής του Περσικού πολιτισμού.

Απόσπασμα από το βιβλίο: “Απόκρυφος Ιστορία”, του Rudolf Steiner, των εκδόσεων Etra.

Διαβάστε ακόμη:
Rudolf Steiner (Ρούντολφ Στάϊνερ) | Ο ιδρυτής της Ανθρωποσοφίας
Η απόκρυφη πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας