Η ζωή είναι σαν ένα ποτάμι που κυλάει και συνεχώς αλλάζει.

 

“Τα πάντα ρει και ουδέν μένει» λοιπόν σύμφωνα και με τον Ηράκλειτο και η ίδια η ζωή μάς έχει αποδείξει ότι η έννοια της αλλαγής αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς νόμους της.  Άλλωστε τι θα γινόταν χωρίς να υπάρχει αλλαγή και εξέλιξη στη ζωή, στους ανθρώπους, στα ζώα, στα φυτά; Ό,τι δεν εξελίσσεται δεν ανθίζει, αλλά μαραίνεται.  Η ανάπτυξη και η εξέλιξη είναι τα βασικά στοιχεία της ζωής. Συνεπώς η αλλαγή είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή, την εξέλιξη και την πρόοδο, τη μεταμόρφωση. Είναι  αυτή που θα μας επιτρέψει να γίνουμε αυτό που δεν μπορούσαμε να είμαστε.

Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν αλλά δεν θέλουν όλοι να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές που θα τους πάνε παρακάτω. Και αυτό είναι απολύτως φυσικό γιατί η αντίσταση στην αλλαγή αποτελεί ίδιον της ανθρώπινης προσωπικότητας.  MAHONEY: «Kάθε ζωντανό σύστημα και οργανισμός προσπαθεί να διαφυλάξει την κατάστασή του, αντιστεκόμενο σε κάθε προσπάθεια αλλαγής». Έχει αποδειχτεί ότι ένα από τα πιο δυνατά ένστικτα της ανθρώπινης φύσης είναι η ανάγκη να βρίσκεται σε γνώριμο περιβάλλον γιατί αυτό δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας και οτιδήποτε φαντάζει άγνωστο και μη οικείο συχνά τρομοκρατεί και προκαλεί φόβο. Ο φόβος λοιπόν που από τη φύση του είναι καθηλωτικός και γεννά αδράνεια και παθητικότητα και η αντίσταση του να βγούμε από τη ζώνη άνεσης μας συχνά ανακόπτουν την διάθεσή μας για αλλαγή και κατά συνέπεια την εξέλιξή μας.

Η πραγματική πρόοδος απαιτεί την ικανότητα να μπορέσουμε να εγκαταλείψουμε τη ζώνη άνεσης μας για να μεταβούμε σε κάτι διαφορετικό και να εκπληρώσουμε επιθυμίες μας, βιώνοντας μια ζωή με νέες προοπτικές και συνθήκες.

Πως λοιπόν θα κάνω την αλλαγή, φίλη μου; Πως θα φτάσω εκεί που θέλω, εξαλείφοντας το φόβο και την ανασφάλεια που με κρατούν πίσω;

Αφετηρία κάθε αλλαγής είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασής των πραγμάτων και η αποδοχή της. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι αν δεν το συνειδητοποιήσεις, αρχίζοντας από την αυτογνωσία και από τη γνώση του αληθινού και αυθεντικού μας εαυτού.

Η απόκτηση αυτογνωσίας θα μου επιτρέψει να ελέγχω καλύτερα τον εαυτό μου, τα συναισθήματά μου και να κατανοήσω καλύτερα το χαρακτήρα μου, τις ικανότητές μου, τα βαθύτερα κίνητρά μου, συνειδητοποιώντας που θέλω πραγματικά να πάω και γιατί. Η αυτεπίγνωση μπορεί να έχει συχνά λυτρωτική δράση, γιατί μειώνει το φόβο. Όταν συνειδητοποιήσω και παραδεχτώ ότι ο φόβος μου είναι αυτός που εμποδίζει να πάρω σημαντικές αποφάσεις και εκτιμήσω καλύτερα τις ικανότητές μου και καλλιεργήσω τις απαιτούμενες δεξιότητες μου, σιγά σιγά ο φόβος αρχίζει να εξασθενεί και  μου δημιουργεί χώρο για το καινούργιο που θέλω να προσεγγίσω, ρυθμίζοντας τις πράξεις μου κατά τέτοιο τρόπο που θα ενεργοποιήσουν μια τεράστια ποσότητα ανεκμετάλλευτου πολλές φορές δυναμικού.

 • Ποιός είμαι
 • Πού βρίσκομαι τώρα και τι προσδοκώ να αλλάξει;
 • Γιατί αυτή αλλαγή είναι σημαντική για μένα;
 • Τι θα είναι διαφορετικό τότε, όταν θα έχω πετύχει την αλλαγή;
 • Ποιά θα είναι τα συναισθήματά μου;
 • Τι διαφορετικό θα έβλεπαν οι άλλοι γύρω μου;
 • Πώς αυτή η αλλαγή θα με βοηθήσει να εξελιχθώ και σε ποιους τομείς;

Η γνώση του εαυτού μας εξασφαλίζει την αλλαγή, γιατί αποσαφηνίζουμε στον ίδιο μας τον εαυτό το λόγο της, αποδίδοντας ένα ξεχωριστό νόημα στη ζωή μας μέσα από τη συνειδητοποίηση και επίγνωση της συνειδητής μας πραγματικότητας και φυσικά τη ρεαλιστική εκτίμηση των δυνατοτήτων μας.  Έτσι αναπτύσσεται μια θετική δυναμική που μας ενεργοποιεί στο «εδώ και τώρα» και μας δίνει ώθηση να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων που θα μας φέρει πιο κοντά στην οικοδόμηση μιας νέας πραγματικότητας.

Αφού αποσαφηνίσουμε την πραγματική μας επιθυμία και που θέλουμε να πάμε, «μεταμορφώνουμε» την αλλαγή που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε σε στόχο, έναν θετικά διατυπωμένο στόχο που θα μας εμπνέει και θα μας υπενθυμίζει τον προορισμό μας. Η έμφαση στον καθορισμό ενός στόχου ισχυροποιεί την πιθανότητα αλλαγής.

Η ιδέα ενός στόχου περικλείει την αλλαγή και συνεπώς την πρόοδο. Κάτι πρέπει να αλλάξω ή να εγκαταλείψω για να πετύχω το στόχο μου. Αν δεν χρειάζεται να γίνει κάτι και αν όντως δεν γίνει κάτι νέο, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Υιοθετούμε λοιπόν ένα μοναδικό στόχο για μας, που θα μας συναρπάσει, θα μας εμπνέει θα είναι αξιόλογος, επιτεύξιμος μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα και θα ταιριάζει απόλυτα σε μας .

 • Ποιά είναι τα βήματα που απαιτούνται για να καλύψουμε την απόσταση;
 • Ποιές είναι οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας;
 • Ποιά νέα συμπεριφορά θα πρέπει να υιοθετήσουμε;
 • Τι θα πρέπει να αλλάξουμε και ποιες νέες συνήθειες να υιοθετήσουμε;
 • Ποιοί είναι οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν;
 • Ποιά είναι τα τρία πρώτα βήματα-δράσεις που πρέπει να κάνουμε για να έρθουμε πιο κοντά στην αλλαγή-στόχο που επιθυμούμε;

Υιοθετούμε λοιπόν νέους τρόπους συμπεριφοράς και ρυθμίζουμε τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε μέρα που περνά να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον τελικό μας στόχο. Η εξοικείωση με το καινούργιο, έρχεται μέσα από την επανάληψη νέων πραγμάτων που σιγά σιγά αρχίζουν να γίνονται γνώριμα στο μυαλό μας και ο φόβος διακριτικά εξαφανίζεται. Η εστίαση στο στόχο μας, μπορεί να επιφέρει την αλλαγή πολύ πιο γρήγορα.

Μην ξεχνάμε ότι όλα τα σπουδαία επιτεύγματα στην ανθρωπότητα πραγματοποιήθηκαν μέσα από στόχους και αλλαγές.

Συνεπώς η έννοια της αλλαγής είναι καθοριστική για την πρόοδό μας και εμπερικλείει μια δύναμη που μπορεί να μας εξελίξει σημαντικά.

Επιλέγουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, γιατί θεωρούμε ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο που θα ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές μας πάντα αξίες, τα ιδανικά μας, τις αρχές μας, τις σκέψεις μας. Κάνουμε τη σκέψη μας δύναμη και τη δύναμή μας αλλαγή.  Γιατί εκεί στο τέλος τους δρόμου το καινούργιο φαντάζει ξεχωριστό και γίνεται η αλλαγή η αρχή μιας νέας πρόκλησης, μιας νέας εμπειρίας που θα μας φέρει πιο κοντά στον αληθινό μας εαυτό. Το παρόν μας δίνεται για να αλλάξουμε το μέλλον και η δύναμη της αλλαγής θα δώσει πνοή στην ανάπτυξη μας και στην επιτυχία μας. Αλλάζοντας εμείς, αλλάζει ο κόσμος γύρω μας.

 

Newsletter εγγραφή

 

Βίκυ Χονδροπούλου
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Βίκυ Χονδροπούλου (όλα τα άρθρα)

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας