Η επαφή μας με τη μουσική ξεκινά από την εμβρυακή ηλικία!

0
116

Η ενδομήτρια ζωή είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο της ζωής του ανθρώπου. Στο στάδιο αυτό εντοπίζονται οι πρώτες καταγραφές – μνήμες στο υποσυνείδητο του εμβρύου, καθώς και οι πρώτες αντιληπτικές διαδικασίες της ύπαρξής του.

Ο ρυθμός και η τονικότητα, είναι οι δύο μουσικές έννοιες μέσω των οποίων πραγματοποιείται η αναπτυξιακή διαδικασία. Για το θέμα αυτό μας δίνεις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες ο Kenneth Bruscia, καθηγητής μουσικοθεραπείας του πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφειας, τις οποίες παρουσίασε το 1991 στο 18ο συνέδριο της Καναδικής Ένωσης για τη Μουσικοθεραπεία.

«Αν και δεν είναι μέρος της καθημερινής μας συνείδησης, η ζωή μας αρχίζει ως ένα έμβρυο εμβυθισμένο σε αμνιακό υγρό. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι ήχοι βιώνονται στην κυριολεξία ως δονήσεις. Το έμβρυο βιώνει την καρδιά του ως κεντρικό πυρήνα και ισχυρότερη πηγή της δόνησης, και εκτός αυτού, βιώνεται άμεσα σε σχέση με το χτύπο της καρδιάς του μητρικού περιβάλλοντος που το εμπεριέχει.

Έτσι, το έμβρυο μαθαίνει νωρίς ότι ένας σταθερός ρυθμός είναι η σανίδα σωτηρίας και φυσικής ευεξίας ενός ατόμου, καθώς εξαρτάται από την σταθερότητα και την αντοχή του καρδιακού παλμού της μητέρας. Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, ότι ο μουσικός παλμός είναι το απόλυτο “συνεκτικό περιβάλλον”, η μήτρα της ζωής, καθώς και το πιο αισθητό σήμα της επιβίωσης και της ζωντάνιας. Επειδή ο χτύπος της καρδιάς είναι η απόλυτη σύνδεση με τη ζωή, ο παλμός της μουσικής είναι το θεμελιώδες στοιχείο μέσω του οποίου βιώνουμε τη φυσική μας ή ουσιαστική υπόσταση.

Η δεύτερη ισχυρότερη δόνηση στο αμνιακό υγρό συμβαίνει στον ομφάλιο λώρο, όπου το έμβρυο δέχεται τροφή από τη μητέρα. Αυτή η τροφή έρχεται σε περιοδικές σταθερές καταστάσεις, που θυμίζουν μουσικές φράσεις. Πλήρης και τακτική τροφή συμβαίνει όταν όλα τα εσωτερικά όργανα της μητέρας λειτουργούν σωστά – με μία υγιή, ρυθμική ροή. Το έμβρυο είναι έτσι ευαισθητοποιημένο με την περιοδικότητα των φράσεων στη μουσική του σώματος της μητέρας, με το μήκος και τη δύναμη της φράσης να συνδέεται στενά με την υγεία της μητέρας του και την αξιοπιστία της διατροφής που του παρέχεται.

Οι εξωτερικοί ήχοι για το έμβρυο, που δεν διαβιβάζονται απευθείας στην καρδιά ή τον ομφάλιο λώρο, γίνονται αντιληπτοί μέσω των γενικευμένων δονήσεων του αμνιακού υγρού. Γίνονται αισθητές σε όλο το σώμα, με κάθε ακρίβεια. Ήχοι που διαβιβάζονται με αυτόν τον γενικευμένο τρόπο περιλαμβάνουν το σώμα της μητέρας (φωνή και τα εσωτερικά όργανα), τις κινήσεις της μητέρας και τους ήχους στο περιβάλλον της μητέρας. Οι ρυθμοί βιώνονται σαν μια συνέχεια τακτικότητας και αταξίας (από τους απλούς παλμούς, μέχρι τους πολύπλοκους ρυθμούς) και συνδέονται με προβλέψιμες και απρόβλεπτες κινήσεις της μητέρας ή γεγονότα στο περιβάλλον της μητέρας. Υψηλές και χαμηλές τονικότητες διακρίνονται άμεσα, ως αργές ή γρήγορες συχνότητες δονήσεων, και προκαλούν αντίστοιχα επίπεδα διέγερσης.

Έτσι, δύο μουσικά στοιχεία είναι αποφασιστικής σημασίας για το αναπτυξιακό στάδιο: ο παλμός (και οι προβλέψιμοι ρυθμοί), και η τονικότητα. Μέσω αντανακλαστικών συνθηκών, αυτά τα μουσικά στοιχεία σχετίζονται με την ποιότητα του φυσικού μητρικού περιβάλλοντος, την επάρκεια της τροφής και τις διάφορες καταστάσεις διέγερσης. Όλες αυτές οι φυσικές συνθήκες που βιώνονται σε σχέση με τις βασικές ανάγκες επιβίωσης και τη σωματική ευχαρίστηση ή τον πόνο».

Θα σταθώ στη φράση του καθηγητή Bruscia: “Πλήρης και τακτική τροφή συμβαίνει όταν όλα τα εσωτερικά όργανα της μητέρας λειτουργούν σωστά – με μια υγιή, ρυθμική ροή”, και θα προσθέσω πως η υγιής ρυθμική λειτουργία της μητέρας δημιουργεί στο έμβρυο αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και εμπιστοσύνης προς τη ζωή.

Η θεραπευτική χρήση της μουσικής και του ήχου, μέσα από μεθοδευμένες και προσαρμοσμένες κατά περίπτωση ρυθμικές και τονικές δραστηριότητες, είναι ιδανική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Βοηθά τόσο την ισορροπημένη λειτουργία της μητέρας σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, όσο και τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Newsletter εγγραφή

Ηρώ Πλακιά

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας