Σε ολόκληρη την υφήλιο η φροντίδα των αγαπημένων προσώπων είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για όλους τους ανθρώπους.

 

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αυτή η μεγάλη αλήθεια για την ουσία και τον πυρήνα της οικογένειας δεν αποτελούσε αντικείμενο μελέτης των κοινωνικών και ψυχολογικών ερευνών. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα μελέτησε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους σε 27 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο επιβεβαιώνοντας αυτό που ήταν γνωστό 40 χρόνια πριν, ότι δηλαδή η φροντίδα της οικογένειας είναι το βασικό κίνητρο όλων μας.

«Οι άνθρωποι ξανά και ξανά αξιολόγησαν τη φροντίδα των συγγενών και των συντρόφων τους ως το βασικό κίνητρο της ζωής τους και στις 27 χώρες που κάναμε την έρευνα», δηλώνει η Άχρα Κο, απόφοιτος ψυχολογίας και συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στην επιθεώρηση Perspectives on Psychological Science.

«Τα αποτελέσματα αυτά ήταν τα ίδια σε χώρες με κολεκτιβιστικές κουλτούρες, όπως η Κορέα και η Κίνα και σε χώρες με ατομικιστικές κουλτούρες, όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες», συμπληρώνει η ίδια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη αυτή περιέλαβε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, δηλαδή από την Αυστραλία μέχρι τη Βουλγαρία αλλά και την Ταϊλάνδη και την Ουγκάντα με εξαίρεση την Ανταρκτική. Η ιδιαίτερη σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι τα τελευταία 40 χρόνια η εξελεγκτική ψυχολογική έρευνα εστίαζε στο πως οι άνθρωποι βλέπουν τους ερωτικούς συντρόφους τους και πως η επιθυμία τους γι’ αυτούς επηρέαζε τις άλλες συμπεριφορές τους, όπως για παράδειγμα τις καταναλωτικές τους επιλογές. Και όμως σε αυτή την τελευταία έρευνα οι συμμετέχοντες έριξαν το κίνητρο αυτό, δηλαδή του συντρόφου, στην τελευταία θέση με τους σημαντικούς παράγοντες στη ζωή τους.

Όπως εξηγεί η Άχρα Κο «η εστίαση στο θέμα του συντρόφου είναι λογική με δεδομένη τη μεγάλη σημασία της αναπαραγωγής. Επίσης το γεγονός ότι ιστορικά οι φοιτητές αποτελούν το δείγμα των ερευνών της εξελεγκτικής ψυχολογίας εξηγεί αυτή την έμφαση στην ρομαντική ή σεξουαλική σχέση». Και πράγματι και στις 27 χώρες που πραγματοποιήθηκε αυτή η τελευταία μελέτη αποδείχτηκε αφενός ότι οι ελεύθεροι ενδιαφέρονται περισσότερο στο να βρουν νέο σύντροφο από εκείνους που βρίσκονται σε σταθερή σχέση και ότι οι άνδρες θεωρούν σημαντικότερο κίνητρο στη ζωή τους την αναζήτηση συντρόφου από ότι οι γυναίκες.

Οι διαφορές ωστόσο μεταξύ τους ήταν αμελητέες, γιατί αυτό που ξεκάθαρα βγήκε μπροστά για όλες τις ομάδες ήταν η οικογένεια και η προτεραιότητα που η φροντίδα της έχει στη ζωή τους.

«Η μελέτη της έλξης είναι εύκολη και σέξι, αλλά τα καθημερινά ενδιαφέροντα των ανθρώπων επικεντρώνονται σε κάτι πιο συνολικό, τις οικογενειακές αξίες», εξηγεί ο Ντάγκλας Κένρικ καθηγητής ψυχολογίας στο ASU και βασικός συγγραφέας της έρευνας. «Ο καθένας από εμάς ενδιαφέρεται για την οικογένεια του και τα αγαπημένα του πρόσωπα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και πραγματικά εκπλήσσει το γεγονός ότι η αυτή η μεγάλη αλήθεια δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα εκτενώς ως κίνητρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς», καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: medicalxpress.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας