Όλοι ξέρουμε ότι για να ζήσουμε πολλά χρόνια πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά και ισορροπημένα. Να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση και να αποφεύγουμε το στρες. Να βρίσκουμε τρόπους να δίνουμε νόημα στη ζωή μας.

 

Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια δραστηριότητα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και η οποία κρύβει το μυστικό για να φτάσουμε τα 100 χρόνια ζωής. Και αυτή δεν είναι άλλη από την κηπουρική!

Σύμφωνα με πρόσφατο αφιέρωμα του BBC, οι κάτοικοι σε όλες τις ζώνες της μακροζωίας του πλανήτη, τις λεγόμενες «μπλε ζώνες», από τη νήσο Οκινάουα στην Ιαπωνία μέχρι τη δική μας Ικαρία, δεν διστάζουν να λερώσουν τα χέρια τους με χώμα και λίπασμα. Έρχονται σε επαφή καθημερινά με τη φύση μέσα από την κηπουρική. Έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι φροντίζουν απλά τις γλάστρες της βεράντας τους.

Υπάρχουν πολλές λογικές εξηγήσεις για τη σχέση της μακροζωίας με την κηπουρική. Είναι μια καλή ευκαιρία για ήπια αλλά ευεργετική σωματική δραστηριότητα. Μας επιτρέπει να παράγουμε, σε κάποιο βαθμό, τα δικά μας προϊόντα, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λαχανικά και αρωματικά φυτά σε γλάστρες. Το κυριότερο, μας προσφέρει έναν κίνητρο να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι κάθε πρωί. Κι αυτό γιατί ακόμα και αν δεν έχουμε παιδιά και εγγόνια, τα λουλούδια και τα δέντρα του κήπου μας στηρίζονται σε εμάς για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν.

Μάλιστα, η επαφή μας με το χώμα ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων βακτηρίων στον οργανισμό μας. Εκείνων δηλαδή που οι έρευνες των τελευταίων χρόνων συνδέουν με άπειρες ευεργετικές δράσεις του σώματος, μεταξύ άλλων με την παραγωγή των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας». Μας φτιάχνει τη διάθεση με πολλούς τρόπους, δηλαδή.

«Στην Οκινάουα, λένε ότι όποιος γερνάει με υγεία χρειάζεται έναν ikigai, έναν λόγο για να ζει» σχολιάζει σχετικά ο Dr Bradley Willcox, που μελετά στο ιαπωνικό νησί τα μακροβιότερα μέλη της κοινότητάς του. «Η κηπουρική μας δίνει αυτόν το λόγο», προσθέτει ο ίδιος.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει συνδεθεί ακόμα και με την προστασία από την άνοια, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη σε γυναίκες άνω των 60 ετών. Κι αυτό συμβαίνει πιθανόν επειδή προάγει την ηρεμία. Φέρνει δηλαδή τους ηλικιωμένους αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά από τη φροντίδα των φυτών τους.

Για τη νέα χρονιά, λοιπόν, χαρίστε στον εαυτό σας ένα σετ κηπουρικής. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε, για να δημιουργήσετε τις προοπτικές να γιορτάσετε αμέτρητες Πρωτοχρονιές ακόμα.

Δείτε πώς θα ζήσετε εκατό χρόνια, σύμφωνα με την επιστήμη.

Πηγή: womantoc.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.