Η Άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να αφήσουμε πίσω μας τα διατροφικά και συναισθηματικά βάρη του χειμώνα και να γίνουμε σωματικά και διανοητικά πιο δεκτικοί στην Εαρινή δημιουργικότητα.

 

Kαθώς έχουμε μόλις διαβεί τον συμβολικό κόμβο της Εαρινής Ισημερίας και πριν από την μεταμορφωτική περίοδο του Πάσχα, μπορούμε αν θέλουμε να αποτοξινώσουμε το σώμα και τον ψυχισμό μας ακολουθώντας την λεγόμενη εαρινή αποτοξίνωση (elimination diet) που πρακτικά σημαίνει ότι αποφεύγουμε ή μειώνουμε, ανάλογα πάντα με την κατάσταση της υγείας μας και το καθημερινό μας πρόγραμμα:

  • τις τροφές ζωικής προέλευσης
  • τα αρτύματα και άλευρα
  • τις επεξεργασμένες τροφές
  • τα τεχνητά γλυκαντικά και κυρίως τη ζάχαρη

Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια εύγεστη και υγιεινή επιλογή καθημερινού σνακ για το γραφείο, το σχολείο και κάθε δραστηριότητα που απαιτεί θρέψη και υψηλού επιπέδου ενέργεια, με αλκαλική πινελιά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ευχόμαστε να τη χαρείτε.

Ρολάκια με noodles ρυζιού και λαχανικά
Υλικά για τη σως
  • 60 ml σόγια σως
  • 1 κ γλυκού σησαμέλαιο (καβουρδισμένο)
  • 1 Κ Σούπας χυμός τζίντζερ
  • ½ κ γλυκού ξύδι καστανού ρυζιού
  • 3 Κ Σούπας αμυγδαλοβούτυρο (κρεμώδες)
  • 3 Κ Σούπας σιρόπι ρυζιού
Υλικά για τα ρολάκια
  • 1 πακέτο τόφου
  • ¼ πακέτο ρυζομακάρονα
  • 10 τμχ shitake μανιτάρια (λίγη σόγια, λίγο μίριν)
  • 10 ρυζόφυλλα
  • Φύλλα από ρόκα
Για την σως και το τόφου
  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της σως σ’ ένα μπολ.
  • Κόβουμε το τόφου σε λωρίδες ½ εκ και το βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Απλώνουμε πάνω στα κομμάτια του τόφου το 1/3 της σως με βουρτσάκι.
  • Μαρινάρουμε το τόφου με την σως τουλάχιστον για 30’.
  • Το ψήνουμε στο φούρνο για 15’-20’, γυρίζοντας πάνω κάτω τα κομμάτια.
Για τα μανιτάρια
  • Νοτίζουμε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για 20’
  • Βράζουμε τα μανιτάρια στο ίδιο νερό και με λίγο σάλτσα σόγιας και λίγο μίριν.
  • Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
  • Βράζουμε τα noodles ρυζιού σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία.
  • Βράζουμε την σως που περίσσεψε σ’ ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντας για 1΄με 2′.
Για το τύλιγμα
  • Γεμίζουμε μια μεγάλη πιατέλα με χλιαρό νερό και βυθίζουμε απαλά τα φύλλα ρυζιού για να μαλακώσουν
  • Απλώνουμε το φύλλο ρυζιού σε ξύλινο πάγκο κοπής και στήνουμε τα υλικά μας στο κέντρο του φυλλου, με την εξής σειρά: noodles, τόφου, μανιτάρια, ρόκα και σως.
  • Διπλώνουμε αριστερά δεξιά τις άκρες του φύλλου και μετά τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω.

Μπορείτε να περιχύσετε και την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα ρολάκια πριν το σερβίρισμα.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Πηγή: chrysikakou.gr

 

Newsletter εγγραφή

 

Μαριάννα Χρυσικάκου

Η Μαριάννα Χρυσικάκου ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα, ως αρθρογράφος και αρχισυντάκτρια της πλατφόρμας εκπαιδευτικών υπηρεσιών ευζωίας WellDay –Live Longevity.
Μεταπτυχιούχος απόφοιτη των τμημάτων Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού και Claude Bernard Universite De Lyon Ι, έχει λάβει πιστοποιημένη εκπαίδευση στη Διατροφή, τη Θεραπευτική και την Άσκηση
Η Μαριάννα αρθρογραφεί σε τακτική βάση στον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο και συντονίζει ατομικά και εταιρικά προγράμματα υγείας και ευζωίας, με εμφαση τον άνθρωπο και την αναβάθμιση της εξελικτικής του συνείδησης.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του Wellday

Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Μαριάννα Χρυσικάκου (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ζώντας σαν ξωτικό

Σχολιάστε

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας