Η μαγική δύναμη των λέξεων. «Οι λέξεις είναι – κατά την ταπεινή μου άποψη – η πιο ανεξάντλητη πηγή μαγείας. Μπορούν να προκαλέσουν απίστευτο πόνο αλλά και να βρίσκουν λύσεις». (Άλμπους Νταμπλντορ – Τζ.Κ.Ρόουλινγκ)

 

Συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας;

«Εν αρχή ην ο λόγος». Ξεκινάει με αυτή την περίφημη φράση, το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο. Οι λέξεις έχουν δύναμη, έχουν κραδασμό, ενέργεια.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι λέξεις, πέρα από την κυριολεκτική τους σημασία, μεταφέρουν και συναισθήματα. Όταν το συλλάβουμε αυτό βαθύτερα, θα είμαστε πολύ προσεκτικοί, πώς τις χρησιμοποιούμε. Από τη χρήση των λόγου μας, επηρεάζεται η συναισθηματικά μας κατάσταση, αλλά και η συναισθηματική κατάσταση των άλλων.

Για παράδειγμα, τα άκομψα και απρόσεκτα λόγια μας, θα πυροδοτήσουν συναισθήματα θυμού και λύπης στους συνανθρώπους μας. Ακόμη και σε εμάς τους ίδιους, καθώς θα  μετανιώσουμε αργότερα για την έλλειψη ευγένειας από μέρους μας.

Αντιθέτως, οι ενθαρρυντικές λέξεις υποστήριξης και αγάπης, θα προκαλέσουν όμορφα συναισθήματα και καλές ευχές από τους άλλους. Θα μας προσδώσουν ένα αίσθημα εσωτερικής ικανοποίησης και θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις μας.

Ο λαός μας, το τοποθετεί απλά και σοφά: «Σκέψου πριν μιλήσεις» και φυσικά εννοεί, να σκεφτούμε τις συνέπειες, όσων θα πούμε, πριν ακόμη μιλήσουμε.

Είναι σημαντικό επίσης να θυμόμαστε ότι οι λέξεις φανερώνουν τις πεποιθήσεις μας και επηρεάζουν τις πράξεις μας.

Η μαγική δύναμη των λέξεων

Πέρα όμως από την επιλεκτική και συνειδητή χρήση των λέξεων, που είναι πολύ σημαντική, πρέπει να αναρωτηθούμε αν το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε είναι φτωχό ή πλούσιο. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις επανειλημμένα, ο νους μας δε διευρύνεται, καθώς και ο εσωτερικός μας κόσμος.

Αλλάζοντας απλά το σύνηθες λεξιλόγιό μας, δηλαδή τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα τον τρόπο σκέψης μας, αλλά και τα ίδια τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα αν είμαι πολύ θυμωμένος με κάποιον ή με μία κατάσταση και κάποιος με ρωτήσει πώς αισθάνομαι, αν απλά πω «είμαι λίγο εκνευρισμένος» αντί να δηλώσω «είμαι πραγματικά οργισμένος», θα νιώσω άμεσα να αποφορτίζομαι από τον έντονο θυμό μου.

 

Αυτό αποδεικνύει ότι η εύρεση κατάλληλων λέξεων, μπορούν να μειώσουν τα έντονα αρνητικά συναισθήματά μας, αλλά και αντίστοιχα να ενισχύσουν να θετικά μας συναισθήματα.

Θα αισθανθώ σίγουρα διαφορετικά, αν στην ερώτηση των άλλων πως είμαι, αντί να απαντήσω «καλά» ή «αρκετά καλά», προτιμήσω να επιλέξω τις λέξεις, «υπέροχα» ή «θαυμάσια». Άμεσα τότε, η συναισθηματική μου κατάσταση, μεταμορφώνεται σε όμορφη και πλούσια συναισθηματικά.

Εν κατακλείδι, κάντε καλή χρήση του λόγου σας. Αντί να χρησιμοποιείτε ένα περιορισμένο λεξιλόγιο, πειραματιστείτε και βρείτε τις κατάλληλες δραστικές λέξεις. Ως διά μαγείας, θα αυξήσουν ή θα μειώσουν την έντονη συναισθηματική σας κατάσταση.

Θα διαπιστώσετε, ότι πραγματικά λειτουργεί!

 

 

Τάνια Ρούμκου

H εμπειρία μου με την αυτογνωσία και το διαλογισμό της ράτζα-γιόγκα 21 χρόνια τώρα, με έχει κάνει να ενσταλάξω την πεποίθηση, ότι μόνο η πνευματικότητα και η αυτογνωσία, θα φέρουν αληθινή βελτίωση στον εαυτό μας και τον κόσμο μας.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της Τάνιας Ρούμκου
Τάνια Ρούμκου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.