Η μάνταλα είναι ένα ζωντανό ον!

0
612

Η μάνταλα είναι ένα ζωντανό ον!

 

Μια πολυδιάστατη μορφή συναισθηματικής και ψυχικής έκφρασης που αποτυπώνει το περιεχόμενο της ψυχής μας. Όταν δημιουργηθεί συνειδητά με την δική μας πρόθεση για οτιδήποτε θέλουμε να αφουγκραστούμε γίνεται ένας αγωγός θεραπευτικής ενέργειας.

Ένας οδηγός που μας βοηθάει να χαρτογραφήσουμε την ζωή μας, να ανακαλύψουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας και ανοίγει τον δρόμο προς νέες κατευθύνσεις!

Η τέχνη της μάνταλα

Η τέχνη της μάνταλα επιτρέπει σε υποσυνείδητο και συνειδητό νου να επικοινωνήσουν και να ενεργήσουν από κοινού. Συντονίζει τα δυο μέρη του εγκεφάλου με το διαισθητικό μέρος να εκφράζεται στο χαρτί και το λογικό μέρος να βλέπει μπροστά του αυτά που δεν μπορούσε να καταλάβει ή ακόμα και αρνιόταν να δει…

Μας δίνει την ευκαιρία να απεικονίσουμε συναισθήματα, καταστάσεις ή εμπειρίες που ίσως είναι δύσκολο να εκφραστούν με λόγια. Μας βοηθάει να εντοπίσουμε εμπόδια ή μπλοκαρίσματα αλλά και χαρίσματα και ποιότητες μας.

Η ψυχολογική έκφραση του συνόλου του εαυτού

Ο Ελβετός ιατρός και ψυχολόγος Καρλ Γιουνγκ έφερε στην Δύση και στην σύγχρονη ψυχολογία το μοτίβο της Mandala. Σχεδίαζε μία καθημερινά και παρατηρούσε πώς άλλαζε ανάλογα με την ψυχολογική του κατάσταση. Όπως λέει ο ίδιος σκιαγραφούσε κάθε πρωί σε ένα σημειωματάριο ένα μικρό κυκλικό σχέδιο, μια μάνταλα, που φάνηκε να αντιπροσωπεύει την εσωτερική του κατάσταση την εποχή εκείνη.

Σταδιακά ανακάλυψε τι είναι πραγματικά η μάνταλα: ο Εαυτός, η ολότητα της προσωπικότητας, που αν όλα πάνε καλά, είναι αρμονική. Ο Γιουνγκ δημιούργησε την πρώτη του Μάνταλα το 1916, ως εργαλείο της δουλειάς του με τους ασθενείς, καθώς και για την προσωπική του ανάπτυξη.

Είναι η ψυχολογική έκφραση του συνόλου του εαυτού, όπως είπε ο ίδιος.

Αρχέτυπες μορφές που αντιπροσωπεύουν τον Εαυτό

Οι Mandala είναι αρχέτυπες μορφές που αντιπροσωπεύουν τον Εαυτό και αναφέρονται ως αρχέτυπα της ολότητας. Το αυστηρό μοτίβο που επιβάλλει η κυκλική εικόνα αυτού του είδους αντισταθμίζει την αναταραχή της ψυχικής κατάστασης μέσω της κατασκευής ενός κεντρικού σημείου με το οποίο όλα σχετίζονται.

Αυτό υποδηλώνει ότι σε καθέναν από εμάς υπάρχει ένα κέντρο με το οποίο συνδέονται όλα, μέσω των οποίων διατίθενται όλα και το οποίο από μόνο του είναι πηγή ενέργειας και δύναμης. Σχεδόν κάθε πνευματικό και θρησκευτικό σύστημα που είναι γνωστό στον άνθρωπο μιλά για την ύπαρξη ενός τέτοιου εσωτερικού κέντρου.

Συνήθως όταν ακούμε για μάνταλα το μυαλό μας πηγαίνει σε εκείνα τα όμορφα γεωμετρικά σχέδια με τα φανταχτερά χρώματα των Θιβετιανών παραδόσεων. Μάνταλες όμως υπάρχουν σε πολλές πνευματικές παραδόσεις και με πολλές διαφορετικές μορφές. Στο Θιβέτ τις χρησιμοποιούν για διαλογισμό, συνειδητοποίηση του εφήμερου της ζωής και πολλά άλλα…

Υπάρχουν επίσης στην παράδοση των σαμάνων ως θεραπευτικά εργαλεία που βοηθούν στην αυτογνωσία, την αρμονία αλλά και την διαμόρφωση του εαυτού και της ζωής. Εδώ χρησιμοποιούν άμμο και διάφορα συμβολικά αντικείμενα συνήθως από την φύση για να συνθέσουν την μάνταλα. Δεν υπάρχουν τα γεωμετρικά σχήματα εκτός από τον κύκλο όπου εντός του καλούνται οι δημιουργοί να συνθέσουν ελεύθερα το έργο της ψυχής τους.

Απαραίτητο συστατικό σε κάθε είδους μάνταλα

Απαραίτητο συστατικό σε κάθε είδους μάνταλα είναι ο κύκλος με το κέντρο, την περιφέρεια και το εσωτερικό του. Μπορούμε να την φτιάξουμε με τα γνωστά ομοιόμορφα σχέδια ή να αυτοσχεδιάσουμε χωρίς συγκεκριμένα μοτίβα ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Κάθε χρώμα, κάθε σύμβολο, κάθε γραμμή μέσα στη μάνταλα έχει το δικό της νόημα και σκοπό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε περιττό. Μαθαίνοντας να ερμηνεύουμε τα δημιουργήματα μας καλλιεργούμε την επαφή με τον εσώτερο εαυτό μας, ανοίγουμε την διαίσθηση μας,  γινόμαστε οι ίδιοι σύμβουλοι και καθοδηγητές του εαυτού μας!!

Βοηθά επίσης πολύ στο να αποφορτιστούμε από βαριά συναισθήματα που κουβαλάμε.

Όσο περισσότερο εξασκούμαστε τόσο πιο μεγάλη γίνεται η σύνδεση με το μέσα μας και την οντότητα της μάνταλα. Γίνεται ένας ισχυρός σύμμαχος και φίλος στην ανακάλυψη του εαυτού και στην διαμόρφωση του ταξιδιού της ζωής μας!!

 

Newsletter εγγραφή

 

Λιάνα Τελειώνη
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Λιάνα Τελειώνη (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας