Η Ουσία της Γιόγκα | Γιατί Η Άσανα Είναι Μόνο Ένα Μικρό Κομμάτι Της Εξίσωσης

0
694

Αν ασκείστε στη γιόγκα, είστε μέρος μιας αρχαίας παράδοσης που έχει παρελθόν τουλάχιστον 5.000 ετών και έχει σμιλεύσει μεγάλες πνευματικές και φιλοσοφικές ιδιοφυίες που έχουν δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής. Ερωτήματα όπως «Ποιος είμαι;», «Από πού ήρθα;», «Πού θα πάω μετά από αυτό;» και «Τι πρέπει να κάνω όσο είμαι εδώ;»

 

Η κατανόηση ότι η γιόγκα είναι στην πραγματικότητα μια ολοκληρωμένη επιστήμη συχνά θεωρείται δεδομένη σε έναν κόσμο που επικεντρώνεται κυρίως στις στάσεις του σώματος και πώς να τις κατακτήσει. Εάν ταξιδέψουμε στο παρελθόν της γιόγκα, ίσως μπορούμε να θυμηθούμε για ποιο σκοπό είχε αρχικά σχεδιαστεί αυτή η αρχαία τεχνολογία – την ενσωμάτωση του νου, του σώματος και της ψυχής με το Θείο.

Οι διδασκαλίες της Γιόγκα

Η κλασική γιόγκα συνδέεται με τη Ράτζα Γιόγκα και τον Πατάντζαλι, τον δάσκαλο του οκταπλού μονοπατιού. Τα θεμέλια της φιλοσοφίας της γιόγκα καταγράφηκαν στις Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι, γύρω στα 200 μ.Χ. Αυτό το αρχαίο αλλά πρακτικό κείμενο περιγράφει την εσωτερική λειτουργία του νου και παρέχει ένα σχέδιο για να ελέγξουμε την ανησυχία του, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τη γαλήνη σε μόνιμη βάση.

Με την εξάσκηση και των οκτώ πτυχών της διαδρομής γίνεται φανερό ότι κανένα στοιχείο δεν ξεχωρίζει από τα άλλα ως προς την ιεραρχία. Η καθεμία καθένα είναι μέρος μιας ολιστικής εστίασης που φέρνει στους ασκούμενους την πληρότητα, καθώς βρίσκουν τη σύνδεσή τους με το Θείο. Επειδή όλοι είμαστε όλοι μοναδικοί, κάποιος μπορεί να δώσει έμφαση σε μία από τις πτυχές και στη συνέχεια να προχωρήσει σε κάποια άλλη, καθώς ολοκληρώνει την κατανόησή τους. Εν συντομία, οι οκτώ πτυχές της γιόγκα είναι οι εξής:

 1. YamaΠαγκόσμια ηθική (κοινωνικοί κώδικες δεοντολογίας)
 2. NiyamaΠροσωπικές παρατηρήσεις (προσωπικοί κώδικες δεοντολογίας)
 3. AsanaΣτάσεις του σώματος (στάσεις γιόγκα)
 4. PranayamaΑναπνευστικές ασκήσεις και έλεγχος του Prana (αναπνοή)
 5. PratyaharaΈλεγχος των αισθήσεων (Savasana)
 6. DharanaΣυγκέντρωση και καλλιέργεια της εσωτερικής αντιληπτικής συνείδησης (επίγνωση της παρούσας στιγμής)
 7. DhyanaΑφοσίωση και διαλογισμός στο Θείο
 8. SamadhiΈνωση με το Θείο

Αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, τον Πατάντζαλι διαδέχθηκε ένα άλλος εμβληματικός άνθρωπος, ο Άντι Σάνκαρα. Το έργο του επεξεργάστηκε τις ιδέες που βρέθηκαν στις Ουπανισάδες, τα αρχαία πνευματικά κείμενα από την Ινδία και το έργο του «Το Πολύτιμο Κόσμημα Της Διάκρισης» έγινε ένα κλασικό Βεδαντικό κείμενο σχετικά με τη μη δυαδικότητα ή αλλιώς την ενότητα. Ο Σάνκαρα επεξεργάστηκε 10 Σλόκα (αποστροφές), που περιγράφουν την πανταχού παρουσία του πνεύματος, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

 1. Ο αληθινός εαυτός είναι αναλλοίωτος και παραμένει για πάντα
 2. Ο αληθινός εαυτός είναι πάνω από τις κάστες και τις πεποιθήσεις
 3. Ο αληθινός εαυτός είναι ο αιώνιος μάρτυρας
 4. Όλες οι διδασκαλίες των διάφορων θρησκειών και φιλοσοφιών είναι ρηχές σε σύγκριση με τον αληθινό εαυτό
 5. Ο αληθινός εαυτός διαπερνά ολόκληρο το σύμπαν
 6. Ο αληθινός εαυτός δεν έχει χρώμα και μορφή
 7. Ο αληθινός εαυτός είναι ο απόλυτος γνώστης
 8. Ο αληθινός εαυτός είναι πάνω από τη συνείδηση
 9. Ο αληθινός εαυτός διαπερνά τα πάντα
 10. Ο αληθινός εαυτός δεν είναι ούτε συνδεδεμένος ούτε ξεχωριστός
Κοιτάζοντας Προς Τα Πίσω για να Δούμε Μπροστά

Σύμφωνα με τον Pierre Teilhard de Chardin, «δεν είμαστε άνθρωποι που έχουν μια πνευματική εμπειρία, είμαστε πνευματικά όντα που έχουν μια ανθρώπινη εμπειρία». Για τους αρχαίους, η γιόγκα ήταν ένα πλήρες σύστημα και η ασάνα ήταν ένα μικρό αλλά χρήσιμο μέρος του συνόλου . Ο συνολικός στόχος του συστήματος ήταν η εσωτερική σύνδεση με τη διαχρονική, απεριόριστη φύση του πνεύματος ή του «αληθινού εαυτού». Αυτοί οι αρχαίοι γιόγκι δεν συνέχεαν τα εργαλεία με τους στόχους.

Η σύγχρονη θεώρηση της γιόγκα δεν βλέπει όλο το σύστημα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η γιόγκα είναι μόνο ένα σύνολο από στάσεις του σώματος. Το σύνολο και το μέρος έχουν αντιστραφεί και το νόημα ή ο στόχος έχει χαθεί. Η παρεξήγηση ότι γιόγκα και άσανα είναι το ίδιο πράγμα είναι ο συνηθισμένος πολιτισμικός μύθος της εποχής μας. Το να κοιτάξουμε προς τα πίσω ίσως είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

Παρά την τεράστια δημοτικότητα της γιόγκα ως γυμναστικής σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθεί η αρχική ακεραιότητά της. Αν συμφωνείς, συνέχισε να διαβάζεις.

 1. Αποφάσισε για τον εαυτό σου. Διάβασε τα κλασικά κείμενα και μελέτησε τους εμβληματικούς ανθρώπους και σοφούς που έκαναν τη γιόγκα γνωστή, ώστε να ανακαλύψεις και να εξερευνήσεις μια βαθύτερη κατανόηση..
 2. Γίνε ένας φάρος φωτός πάνω στο στρωματάκι και έξω από αυτό.Εφάρμοσε κάποιες από τις διδασκαλίες της γιόγκα στη ζωή σου, όπως το να μη βλάπτεις, να μην αρπάζεις, την αλήθεια και τη γενναιοδωρία.
 3. Εξερεύνησε τις υπόλοιπες πτυχές της.Αν η πρακτική σου περιλαμβάνει μόνο την asana, δεν ξέρεις τι χάνεις. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύμπαν που περιλαμβάνει διαλογισμό, αναπνευστικές ασκήσεις, ψαλμούς, τραγούδι και ευλάβεια.  Βρες έναν δάσκαλο και ένα μονοπάτι που έχει αντίκρισμα.

 

Της Jennifer Carter Avgerinos

Μετάφραση και Επιμέλεια
από την ομάδα της Όμορφης Ζωής

 

Πηγή: The Chopra Center

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας