Η σημαντικότητα της Μουσικής στην Ζωή μας

2
307

Κανείς δεν έχει δει ποτέ Μουσική, μπορούμε να την ακούσουμε μόνο και τεχνικά μιλώντας, η Μουσική δεν έχει πραγματική, φυσική ύπαρξη, σε σχέση με τις άλλες μορφές τέχνης οι οποίες υπάρχουν σε μια καθολικά στερεή μορφή.

 

μπορούμε να δούμε πραγματικά έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένα γλυπτό ή ένα κόσμημα που είναι κι αυτά εκφράσεις της τέχνης, από διάφορους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Η Μουσική είναι η μόνη μορφή τέχνης που δεν μπορεί να δει κανείς, δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς, αλλά όλοι μπορούμε να την αισθανθούμε και να ζήσουμε την ομορφιά της. Η Μουσική ήταν πάντα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού, και καθώς αναπτύχθηκε το ανθρώπινο είδος, άπλωσε τα δαιδαλώδη μονοπάτια της, κι εκείνη.

Η Μουσική είναι ο σύντροφος ενός ανθρώπου σε κάθε περίπτωση της ζωής του, είτε είναι χαρούμενος είτε λυπημένος. Έχουμε Μουσική σε γάμους και έχουμε επίσης Μουσική στις κηδείες. Φαίνεται ότι μόνο η Μουσική έχει τη δύναμη να κατανοεί και να επικοινωνεί τα βαθιά συναισθήματα που βιώνει ένας άνθρωπος. Έχει τη δύναμη να χαλαρώσει τη θλίψη και να αυξήσει την ευτυχία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακούμε πάντα Μουσική όταν βιώνουμε ένα συναίσθημα πολύ έντονα.

Η Μουσική έχει μια βαθιά επίδραση στους ανθρώπους και δημιουργεί αρμονία μεταξύ τους. Παρόλο που είναι πολύ δύσκολο να ανακαλύψουμε πότε δημιουργήθηκε ως μορφή τέχνης, πρέπει να πούμε ότι η Μουσική ήταν πάντα παρούσα από την απαρχή της Ζωής.

Η Μουσική μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις πιο αποτελεσματικές και όμορφες εκφράσεις της δημιουργικότητας ενός ατόμου. Δεν εκφράζει μόνο τα αισθήματα και τα συναισθήματα του ανθρώπου που συνθέτει ή παίζει, αλλά μπορεί ακόμη και να εμπνεύσει τους ανθρώπους να εκφραστούν σε άλλες μορφές τέχνης. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν πει ότι μπορούν να ζωγραφίσουν καλύτερα ή να εργαστούν στην γλυπτική με έναν καλύτερο τρόπο, ενώ η αγαπημένη τους Μουσική παίζει στο παρασκήνιο.

Η Μουσική παίζει σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για ανθρώπινα συναισθήματα. Μπορούμε να ανακουφίσουμε το άγχος της καθημερινότητάς μας ενώ ακούμε μια Μουσική σύνθεση. Μπορούμε να απολαύσουμε μια ευχάριστη στιγμή περισσότερο αν συνοδεύεται από κάποιο είδος Μουσικής.

Η αντιμετώπιση της θλίψης ή ακόμα και του θυμού μπορεί να είναι εύκολη ή τουλάχιστον ανεκτική αν ακούμε την αγαπημένη μας Μουσική.

Η Μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε τα παιδιά να μάθουν κάτι νέο. Τα παιδιά απολαμβάνουν αυτή την μέθοδο, επειδή τους βοηθά να ηρεμήσουν και να απολαύσουν τις δραστηριότητες γύρω τους. Έχει αποδειχθεί ότι οι γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών μπορούν να αναπτυχθούν εάν συνδέονται με τη Μουσική. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν κάτι καλύτερα εάν τα διδάξουμε με ένα τραγούδι.

Η Μουσική χρησιμοποιείται τώρα, ξανά για τη θεραπεία των ανθρώπων για διαφορετικά ψυχικά αλλά και σωματικά προβλήματα. Η μουσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ / Attention Difficult Disorder ADD). Έχει αποδειχθεί ότι τα μουσικά κύματα βοηθούν να ηρεμήσουν τα παιδιά που είναι θυμωμένα ή έχουν κάποιο πρόβλημα στο να ακούνε τους άλλους. Η Μουσική συνοδεύει χειρουργεία και νοσοκομεία, μαιευτήρια και πολλές άλλες κλινικές και θεραπευτήρια.

Ας ανοίξουμε και πάλι συνειδητά, στα πολλαπλά οφέλη της Μουσικής, καθώς αυτά ήτο ευρέως γνωστά από το Λυκόφως της Ανθρώπινης ζωής, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Κι ας επανεκτιμήσουμε τους ανθρώπους που συνθέτουν ή εκτελούν για εμάς, το κοινό, Μουσική. Σε όποιο είδος κι αν ανήκει η Μουσική σύνθεση, είναι πάντα Ψυχοτρόφος, αναλόγως την περίσταση που συνοδεύει. Την ακούμε, την νιώθουμε, την τραγουδάμε, την χορεύουμε!

Α.Ω.

 

*Στην φωτογραφία είναι οι εννέα ακόλουθοι του Απόλλωνα, οι εννέα Μούσες, από όπου και το όνομα Μουσική, χορεύουν, άδουν, υμνούν. Ως σαν να καταδείξουν σε εμάς πως, τούτες είναι οι τέχνες (οι οποίες προσωποποιούνταν και από μια διαφορετική Μούσα) με τις οποίες, φτάνει κανείς εις το ύψιστο της ανθρώπινης σύνθεσής, τον Απολλώνιο Άνθρωπο! (Μουσείο Καλών Τεχνών, Βοστώνη).
* Στην φωτογραφία με τους Ινδιάνους, τραβηγμένη το 1890 να χορεύουν τον «Χορό των Πνευμάτων», υπό των ήχο Μουσικής και τραγουδιού. Ένας κυκλικός χορός που σκοπό έχει να ενώσει με ειρήνη και ευημερία τις φυλές, αλλά και να φέρει σε ειρηνική συνύπαρξη των κόσμο των ζώντων και των αποθανόντων προγόνων που περπάτησαν στην Γη.

 

Άννα Χαλκιώτη

2 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας