Η σύγχυση σχετικά με την ευθύνη.

 

Αν πιστεύουμε ότι οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για την πραγματικότητά μας και για το πώς νιώθουμε, τότε νιώθουμε πλήγωμα, πικρία, απογοήτευση, αδυναμία, φόβο, αρνητικότητα, θυμό ακόμα και μίσος, όταν οι άλλοι δεν «δημιουργούν» την πραγματικότητα που θέλουμε ή δεν μας δίνουν αυτό που θέλουμε.

Όταν πάλι πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τη δική τους πραγματικότητα, τότε, όταν δεν μπορούμε να τους κάνουμε ευτυχισμένους, υγιείς, επιτυχημένους ή ικανοποιημένους, νιώθουμε εμείς αποτυχία, αυτοαπόρριψη, ντροπή, ενοχή. Νιώθουμε ακόμα και θυμό προς αυτούς, επειδή δεν συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουν την πραγματικότητα που εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν, για να νιώθουμε εμείς επιτυχημένοι και άξιοι σαν γονείς, σύντροφοι, αδέλφια, παιδιά, δάσκαλοι, σωτήρες, θεραπευτές κλπ.

Και οι δύο πεποιθήσεις δημιουργούν αλληλοεξάρτηση, προκαλώντας συγκρούσεις στις σχέσεις μας ενώ, συγχρόνως, εμποδίζουν και τις δύο πλευρές να ωριμάσουν συναισθηματικά.

Πεποιθήσεις που δημιουργούν αλληλοεξάρτηση

 1. Είμαι υπεύθυνος για την πραγματικότητα του άλλου: για την ασφάλεια, την ευτυχία, την υγεία, την επιτυχία, την ικανοποίησή του κλπ.
 1. Οι άλλοι είναι ανίκανοι, ανήμποροι, χωρίς εσωτερική καθοδήγηση ή ικανότητα να τα καταφέρουν καλά στη ζωή τους. Με χρειάζονται.
 1. Αν οι άλλοι δεν είναι καλά, ευτυχισμένοι, επιτυχημένοι, ικανοποιημένοι κλπ., τότε εγώ είμαι αποτυχημένος και δεν αξίζω.
 1. Αν ο άλλος δεν είναι καλά ή ευτυχισμένος κι εγώ δεν έχω το δικαίωμα να νιώθω καλά κι ευτυχισμένος.
 1. Αν αγαπάω κάποιον που υποφέρει ή είναι δυστυχισμένος ή δεν νιώθει καλά, δεν πρέπει και εγώ να μπορώ να νιώθω καλά κι ευτυχισμένος.
 1. H αξία μου εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων για μένα και το κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι από μένα.
 1. H αξία μου εξαρτάται από το πόσο επιτυχείς είναι οι προσπάθειές μου για την υγεία, την ευτυχία, τα υλικά αγαθά, την κοινωνική αποδοχή, την επαγγελματική μου επιτυχία κλπ.
 1. Δεν μπορώ να τα καταφέρω μόνος μου:

α. Δεν μπορώ να νιώθω ασφαλής χωρίς τους άλλους.

β. Δεν μπορώ να νιώσω κοινωνικά αποδεκτός χωρίς τους άλλους.

γ. Δεν μπορώ να πετύχω χωρίς τους άλλους.

δ. Δεν μπορώ να διασκεδάσω μόνος μου, χωρίς τους άλλους.

ε. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος τι πρέπει να κάνω χωρίς τους άλλους.

στ. Δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος χωρίς τους άλλους.

 1. Οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για την ευτυχία, την υγεία, την ασφάλεια, την ικανοποίηση και την επιτυχία μου.

Θέλουμε να προσδιορίσουμε σε ποιους τομείς περιμένουμε οι άλλοι να δημιουργήσουν την ευτυχία, την επιτυχία και την ικανοποίηση μας ή πού εξαρτόμαστε από αυτούς για την αξία μας.

Μετά, θα χρειαστεί να ανακαλύψουμε για ποιους ανθρώπους νιώθουμε υπεύθυνοι, για  την ευτυχία, την επιτυχία, την ασφάλεια ή και την ικανοποίησής τους.

Πιθανόν να νιώθουμε υπεύθυνοι για την υγεία, ασφάλεια, επιτυχία, ευτυχία, ικανοποίηση και ίσως την συμπεριφορά των παιδιών, του συντρόφου, των γονιών και ίσως των αδελφών μας.

Μπορεί επίσης να περιμένουμε από τους γονείς, συντρόφους και παιδιά μας να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας για ασφάλεια, αξία, ευτυχία και ικανοποίηση.

Ίσως ανακαλύψουμε ότι, μολονότι αγαπάμε πάρα πολύ κάποιον και θέλουμε την ευτυχία του, το αίσθημα της ευθύνης που νιώθουμε για την ευτυχία του μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αδικία και θυμό, επειδή ο ίδιος δεν προσπαθεί για το καλό του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται ένταση μεταξύ εμάς και αυτόν που θέλουμε να «σώσουμε». Υποφέρουμε και οι δυο.

Τα κίνητρα μας να τον βοηθήσουμε δεν είναι εντελώς αγνά. Έχουμε ανάγκη να είναι «καλά» για να νιώθουμε εμείς καλά.  Είναι αγάπη με ανάγκη.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις «συναισθηματικού εκβιασμού» που βασίζονται στο γεγονός ότι αυτός που εκβιάζεται να κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει, εξαναγκάζεται στην πραγματοποίησή τους, επειδή νιώθει υπεύθυνος κι ένοχος για την πραγματικότητα του άλλου.

Επίσης, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι, ακριβώς επειδή έχουμε βασίσει την αξία μας πάνω στη συμπεριφορά του άλλου ή τη γνώμη του για μας, πολύ συχνά πληγωνόμαστε και νιώθουμε θυμό μαζί του, γιατί δεν μας έδωσε την επιβεβαίωση που χρειαζόμασταν από εκείνον.

Όταν χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση ενός ορισμένου ατόμου, η ζωή, πολλές φορές, παρεμβάλλει εμπόδια στο να πάρουμε αυτή την επιβεβαίωση, για να μάθουμε να την παίρνουμε από τον ίδιο τον εαυτό μας και όχι από τους άλλους.

Επιπλέον, η ανικανότητά μας να συγχωρήσουμε τους άλλους ή να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να εκδηλώσουμε τις εσωτερικές μας ικανότητες εμποδίζονται από την πεποίθηση ότι οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για την πραγματικότητά μας ή ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη ζωή χωρίς αυτούς.

 

 Μερικές αλήθειες που θα θέλαμε να θυμηθούμε εδώ είναι:

 

α. O καθένας μας είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνος για την πραγματικότητά του, για την ασφάλεια, την ευτυχία, την υγεία, την επιτυχία, την ικανοποίησή του.

β. O καθένας μας είναι μια έκφραση του θείου και ικανός να ζήσει τη ζωή του σωστά, έχοντας όλη την εσωτερική καθοδήγηση που χρειάζεται.

γ. Θέλω οι άλλοι να είναι καλά, ευτυχισμένοι, πετυχημένοι, ικανοποιημένοι, χωρίς να νιώθω εγώ υπεύθυνος γι’ αυτούς.

δ. H αξία μου είναι ανεξάρτητη από την πραγματικότητα που οι άλλοι δημιουργούν για τον εαυτό τους.

ε. Θέλω οι άλλοι να είναι καλά, ευτυχισμένοι, πετυχημένοι, ικανοποιημένοι, χωρίς να νιώθω ότι εγώ δεν μπορώ να είμαι ευτυχισμένος αν δεν είναι κι εκείνοι.

στ. Δεν βοηθάω τους άλλους να νιώθουν καλά με το να είμαι δυστυχισμένος ή να περιορίζω την ευτυχία μου επειδή αυτοί δεν είναι καλά.

ζ. Είμαι μια θεϊκή δημιουργία και η αξία μου είναι εντελώς ανεξάρτητη από το αν οι άλλοι είναι ή δεν είναι ευχαριστημένοι μαζί μου.

η. H αξία μου είναι ανεξάρτητη από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου.

θ. Είμαι ολοκληρωτικά ικανός να δημιουργήσω τη δική μου ασφάλεια, επιτυχία, υγεία, διασκέδαση, κοινωνική αποδοχή, επαγγελματική επιτυχία και πνευματική εξέλιξη.

ι. Υπηρετώ, συμπαραστέκομαι και βοηθάω τους άλλους, χωρίς να νιώθω υπεύθυνος για την πραγματικότητά τους ή για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μου να τους βοηθήσω.

 

Σημαντική Σημείωση

Επειδή αυτές οι λανθασμένες πεποιθήσεις για την ευθύνη είναι πολύ βαθιά ριζωμένες μέσα στο κοινωνικό μας υποσυνείδητο, μερικοί ίσως παρεξηγήσουν, στην αρχή τουλάχιστον, τις προθέσεις και τα συναισθήματά μας.

Επειδή έχουμε ταυτίσει την αγάπη με την προσκόλληση και την εξάρτηση, είναι δύσκολο για μερικούς από μας να δούμε την αγάπη μέσα στην ανεξαρτησία. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να επαναλαμβάνετε και να δείχνετε με πράξεις την αγάπη και το ενδιαφέρον σας προς τους άλλους, ειδικά μια τέτοια εποχή που προσπαθείτε να κάνετε αυτές τις αλλαγές.

Θα χρειαστείτε υπομονή με τις όποιες αρνητικές αντιδράσεις προκύπτουν. Μη χάνετε την γαλήνη και την αγάπη σας μπροστά στις αντιδράσεις των άλλων. Εξασκήστε την υπομονή σας, εξηγώντας ξανά και ξανά με ήρεμη φωνή και χωρίς να ενδίδετε σε παλιούς προγραμματισμούς και συμπεριφορές. Μείνετε ήρεμοι και σταθεροί στη διαδικασία, που μοιάζει πολύ με μια οδυνηρή εγχείρηση και για τους δυο σας, στην οποία αφαιρούνται λανθασμένες πεποιθήσεις.

Eίναι επιτακτικό να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις έννοιες για να αγνοήσουμε σημαντικές ευθύνες και καθήκοντα που έχουμε προς την οικογένειά μας ή την επαγγελματική μας ζωή.

Δεν αφήνουμε τις πραγματικές μας ευθύνες, απλά συνειδητοποιούμε τη διαφορά μεταξύ της προσπάθειας να βοηθήσουμε και της αίσθησης της ευθύνης για την πραγματικότητα του άλλου.

Του Robert Najemy

 

Βιβλία

 • Σχέσεις Συνειδητής Αγάπης
 • Οι Ρόλοι που παίζουμε σαν Ψυχές στην Εξέλιξη

 

Ιστοσελίδες

πραγματικότητα, υπεύθυνοι, αξία, ευτυχία

Robert Najemy

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας