Η θέληση και τα εσωτερικά μας κίνητρα

0
98

Ποια είναι η κινητήριος δύναμη κάθε ανθρώπου που τον παρακινεί και του δημιουργεί την επιθυμία για εξέλιξη; Σίγουρα χρειάζεται να υπάρχει κάποιος σκοπός και ατομικά κίνητρα στον κάθε ένα μας ξεχωριστά για να προχωρήσουμε στο μονοπάτι της ζωής.

 

Αλλά γιατί συχνά δεν μπορούμε να δράσουμε και εγκλωβιζόμαστε στην στασιμότητα που τόσο μας πνίγει; Ενώ θέλουμε να βγούμε από τον ψυχολογικό βάλτο της κατάπτωσης που αποτελείται από μιζέρια, κατήφεια, απογοήτευση, την κενότητα που προκαλεί το ανεκπλήρωτο, την απουσία πληρότητας και την απόλαυση που αποζητάμε με αγωνία στην καθημερινότητα μας αλλά την γευόμαστε ελάχιστα.

Τι είναι αυτό που απουσιάζει και δεν προχωράμε τελικά στην μεγάλη ανατροπή; Τι αναγνωρίζεις σαν εσωτερικό κίνητρο στη ζωή σου; Η  θέληση τι ρόλο παίζει σε όλο αυτό;

Το ψυχολογικό προφίλ του ατόμου με χαμηλή θέληση συνήθως δημιουργεί εμπόδια ασυνείδητα και μεγαλοποιεί τα προβλήματά του. Χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τους εξωτερικός παράγοντες που βάζουν φρένο σε ότι θέλει να υλοποιήσει. Αλλά μήπως είναι μια βολική ψευδαίσθηση καθώς είναι τροχοπέδη του νου που επαναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο μοτίβο αντίδρασης για να μην δράσει;

Συνήθως προβάλλονται παράπονα που μας εγκλωβίζουν με συνέπεια η φλόγα της έκφρασης μόλις να σιγοκαίει γιατί τελικά ο βολεμένος εαυτούλης έχει βρει την ψυχολογική καραμέλα που πιπιλάει τρέφοντας την αυτολύπηση.

Το άτομο με μειωμένη θέληση ζει μέσα σε αυτή την κατάσταση και ουσιαστικά τρέφεται ενεργειακά από αυτή, την τροφοδοτεί και παράλληλα την συντηρεί. Δεν εξελίσσεσαι γιατί δεν βλέπεις το θέμα σου, αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσεις.

Ανέλυσε την μέχρι τώρα πορεία σου, αναζήτησε τις αίτιες για το τέλμα που βιώνεις στο τώρα. Πολλές φορές δεν μας αρέσει αυτό που ζούμε αλλά το συνεχίζουμε παρ’ όλο που είναι επώδυνο, δημιουργεί στρες, κούραση, ανησυχία, το αστρικό μας σώμα υποφέρει γιατί πλέον δεν μπορεί να αντέξει. Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την προσκόλληση;

Ίσως έχεις παγώσει συναισθηματικά αλλά δεν το βλέπεις! Μην κοιτάς πάλι προς τους άλλους, αναγνώρισε τα σφάλματα σου και γιατί χωλαίνεις. Τι περιλαμβάνει αυτό το σύμπλεγμα που σε κυριαρχεί ενεργειακά; Οκνηρία, ανασφάλεια, θυμός, ή το συναίσθημα τις αδικίας, κάποια νεύρωση; Τι είναι αυτό που σε εγκλωβίζει;  Μήπως ένα άτομο που σου δημιουργεί φόβο ή σε χειρίζεται ψυχολογικά και δεν μπορείς να του πεις όχι;

Αναζητήστε κατ’ αρχήν αυτά  που σας εγκλωβίζουν, καταγράψτε τα και προβάλλετε τα νοητικά απέναντί σας, τι σας προκαλούν και τι θέλετε να τους πείτε; Αν αυτός ο εγκλωβισμός έχει γίνει δεύτερη σας φύση δημιουργήστε τις πρώτες ρωγμές σε αυτό το  οικοδόμημα. Ξεκινήστε να βάζετε μικρούς στόχους κάθε μέρα και προσπαθήστε να τους επιτύχετε. Είναι πολύ εύκολο πχ. δοκιμάστε να μαγειρέψετε ένα νέο φαγητό, αναζητήστε νέους φίλους, αρχίστε ένα νέο χόμπι ή καθαρίστε σημεία του σπιτιού που δεν είχατε ποτέ σκεφτεί.

Ο νους θα πει, «ναι θα το κάνω! Αλλά όχι τώρα, αύριο… θα δούμε», γιατί ήδη έχει εφεύρει ένα άλλο εμπόδιο, πρέπει να πάω για ψώνια ή να ξεκουραστώ, κοκ.

θέληση

ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ είναι αυτό να το αλλάξετε, το προγραμματισμένο μοτίβο που ο νους έχει συνηθίσει να επιβάλλει και μέσα από αυτό σας ελέγχει. Χρειάζεστε τον ήλιο της θέλησης, η αγάπη στον εαυτό σας είναι πολύ πιο ισχυρή από τους εγκλωβισμούς που φέρετε σαν πρόγραμμα ελέγχου κυρίως από την οικογένεια.

Πίσω από τη μειωμένη θέληση βρίσκεται ένας αδιόρατος φόβος. Για τον κάθε ένα ξεχωριστά έχει διαφορετικές αποχρώσεις, συνήθως είναι η αντανάκλαση των ψυχολογικών τραυμάτων που έχουν επηρεάσει την δραστικότητα της θέλησης.

Έχουμε μάθει να μην αντιδράμε με αμεσότητα για να λύσουμε ένα θέμα γιατί η αναβλητικότητα προστατεύει την τρέχουσα ασφαλή θέση, ενώ η υποτονικότητα και η δειλία είναι οι κολόνες του οικοδομήματος. Τελικά ο φόβος της αλλαγής εμποδίζει την φλόγα της μεταμόρφωσης. Ως πότε όμως…;

Αναλογίστηκες πόση δύναμη έχεις; Τι ψυχικά χαρίσματα και τι δεξιότητες διαθέτεις;

Έχεις υπέροχες αρετές και πολλά ταλέντα που τα έχεις αποκρύψει, απορροφημένος από την μηχανικότητα του νου και την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Άκουσε τα μηνύματα της καρδιά σου! Δίνεις σημασία σε αυτά που νιώθει; ή την καταπιέζεις; Δείξε πίστη στον εαυτό σου για να χαράξεις το δικό σου μοναδικό μονοπάτι, γιατί δική σου είναι η ζωή, δική σου και η επιλογή να εξελιχθείς, δείξε εμπιστοσύνη στη δύναμή σου κάνε την αρχή, η αλλαγή δεν μπορεί να περιμένει άλλο!

Ζήστε με αφοσίωση την εξέλιξη σας, το δώρο είναι η ζωή και χρειάζεται να της δώσετε την εκτίμηση και την ιερότητα που της αξίζει.

 

Newsletter εγγραφή

 

senhar

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας