Οι τελευταίες μελέτες για το κλίμα είναι ζοφερές. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» σημειώνει ότι οι ωκεανοί ζεσταίνονται 40% γρηγορότερα από ότι πιστευόταν στο παρελθόν. Μόλις τον Οκτώβριο άλλωστε το επιστημονικό πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή προειδοποίησε σε εκτεταμένη μελέτη του ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες πλημμύρες, ξηρασίες, έλλειψη τροφίμων και πυρκαγιές έως το 2040 αν δεν ληφθεί δράση άμεσα.

 

Παρότι η παγκόσμια κοινότητα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές, ορισμένες χώρες συμβάλλουν θετικά στον πλανήτη. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης «Good Country Index» (Δείκτης Καλής Χώρας), ο οποίος μετρά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο κάθε χώρας ξεχωριστά στον κόσμο ως σύνολο. Μετρά δηλαδή το οικολογικό αποτύπωμα της σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της και το ποσοστό χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας.

«Στην εποχή της προηγμένης παγκοσμιοποίησης και της μαζικής αλληλεξάρτησης, τα πάντα αργά ή γρήγορα, έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρο το σύστημα». Αυτό δηλώνει ο Σιμόν Άνχολτ, ανεξάρτητος σύμβουλος για ζητήματα πολιτικής ο οποίος δημιούργησε τον παραπάνω δείκτη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στις 10 πρώτες θέσεις του κεφαλαίου «Πλανήτης & Κλίμα» στην έκθεση «Δείκτης Καλών Χωρών». Τα έθνη ωστόσο σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν βήματα για να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το βρετανικό δίκτυο BBC μίλησε με τους κατοίκους πέντε χωρών με υψηλές επιδόσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τους ρώτησε για τη ζωή τους σε αυτά τα «πράσινα» μέρη.

πράσινη σκέψη
imageBROKER/Alamy
Νορβηγία
Δείκτης Πλανήτης & Κλίμα κατάταξη: 1η θέση

Στην κορυφή της λίστας του καταλόγου με τις χώρες που συμβάλλουν θετικά στον πλανήτη και στο κλίμα του είναι η Νορβηγία. Πρωτοστατεί με μια σειρά περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η κυβερνητική δέσμευση για μια «καθαρή» Νορβηγία (climate neutral) μέχρι το 2030. Οι Νορβηγοί αγκαλιάζουν την έννοια της friluftsliv, η οποία ουσιαστικά αφορά την «υπαίθρια ζωή». Κατανοούν δηλαδή τη σημασία της παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους για αρκετές ώρες καθημερινά προκειμένου να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι.

«Είναι ένας τρόπος ζωής βαθιά ριζωμένος στην κουλτούρα μας και κάτι που μοιάζει σχεδόν με θρησκεία για πολλούς ανθρώπους», δηλώνει ο Νορβηγός Άξελ Μπένσελ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Urban Sharing, της εταιρεία πίσω από το δημοφιλές πρόγραμμα ανταλλαγής ποδηλάτων Oslo City Bike.

Το Όσλο ονομάστηκε «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» για το 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιλογή της νορβηγικής πρωτεύουσας βασίστηκε στο γεγονός της αποκατάστασης των υδάτινων οδών της. Επίσης στην πραγματοποίηση επενδύσεων για την ποδηλασία και τις δημόσιες συγκοινωνίες και την καινοτόμο προσέγγισή της στον προϋπολογισμό του κλίματος. Η πόλη έχει ακόμη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα στο κέντρο της.

Πορτογαλία  
Δείκτης Πλανήτης & Κλίμα κατάταξη: 3η θέση

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα που επένδυσε στη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκίνητων. Οι τελευταίες κυβερνήσεις της μικρότερης χώρας της ιβηρικής χερσονήσου παροτρύνουν επίσης τους πολίτες της να επενδύσουν σε πάνελ ηλιακής ενέργειας και ανανεώσιμης ενέργειας με χαμηλότερο κόστος. Τους δίνουν μάλιστα την ευκαιρία επαναπώλησης της ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

«Οι περισσότεροι γείτονές μου έχουν είτε ηλιακά πάνελ είτε αντλίες νερού. Στο σπίτι μου, οι γονείς μου εγκατέστησαν από νωρίς την αντλία που μετατρέπει τα νερά της βροχής σε καθαρό νερό». Αυτό δηλώνει η Μαριάνα Μαγκαλχάγιες από την Πορτογαλία που σήμερα ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια μάλιστα σημειώνει μάλιστα την τεράστια έκπληξη που αισθάνθηκε όταν είδε τόσους λίγους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη νέα της πόλη σε σχέση με τον αριθμό αυτών που υπάρχουν στην μικρή πορτογαλική κωμόπολη όπου γεννήθηκε.

Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση είναι ένας κανόνας χωρις εξαιρέσεις στην Πορτογαλία. Η εκπαίδευση είναι αυτή που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή των πράσινων αυτών πρωτοβουλιών σε καθημερινή πράξη.

πράσινη σκέψη
Sunpix/Alamy

Η Πορτογαλία ανέκαθεν ήταν μια αγροτική κοινωνία που χρησιμοποιούσε στο μέγιστο βαθμό τους φυσικούς πόρους της. «Στα σύνορα με την Ισπανία στον βορά τα βουνά είναι γεμάτα με αιολικά μηχανήματα ανανεώσιμης ενέργειας. Ευδιάκριτα είναι επίσης τα υδροηλεκτρικά φράγματα στις λίμνες για τη συλλογή ενέργειας από το νερό», συμπληρώνει η Μαγκαλχάγιες.

Στη Λισαβόνα τα ποδήλατα μπορεί να μην έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα ηλεκτρικά σκούτερ ωστόσο κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Ουρουγουάη
Δείκτης Πλανήτης & Κλίμα κατάταξη: 15η θέση

Η Ουρουγουάη, πρώτη μεταξύ των χωρών της Νότιας Αμερικής στον Δείκτη Πλανήτη & Κλίμα, έχει υιοθετήσει σημαντικές περιβαλλοντικές πολιτικές. Για την ακρίβεια η Ουρουγουάη ηγείται μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τόσο λόγω ανάγκης όσο και από σεβασμό προς τον πλανήτη. *

πράσινη σκέψη

«Η Ουρουγουάη δεν έχει αποθέματα πετρελαίου και έχει δαπανήσει πολλά χρήματα στο παρελθόν για την εισαγωγή του. Γι αυτό το λόγο αρχίσαμε να αντικαθιστούμε τα πετρελαϊκά καύσιμα με καθαρή ενέργεια, γεγονός που επιτεύχθηκε σε διάστημα λιγότερο μιας δεκαετίας». Αυτό εξηγεί η Λόλα Μέντεζ η οποία γράφει στο blog Filatelista. Σήμερα, περίπου το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη χώρα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρωτίστως από υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά και από την ηλιακή, την αιολική και τα βιοκαύσιμα.

πράσινη σκέψη
RaidPena/Alamy

Πέρα από τα οικονομικά κίνητρα, οι πολίτες της Ουρουγουάης έχουν αναπτύξει δυνατή σχέση με τη γη τους εδώ και αιώνες. «Οι Ουρουγουανοί ανέκαθεν αγαπούσαν και σέβονταν την Tierra Madre», τονίζει η Μέντεζ. «Τα δημόσια μέσα μεταφοράς κινούνται κατά κύριο λόγο με ηλεκτρική ενέργεια. Ο διεθνής αερολιμένας στην πρωτεύουσα του Μοντεβιδέο λειτουργεί επίσης σχεδόν εξολοκλήρου από μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Πρόκειται εξάλλου για το πρώτο αεροδρόμιο στη Λατινική Αμερική με φωτοβολταϊκό σταθμό».

Κένυα
Δείκτης Πλανήτης και Κλίμα κατάταξη: 26η θέση

Η Κένυα είναι από τις χώρες που βιώνει πιο έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτό αποδεικνύουν τα ολοένα και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και συχνότερες ξηρασίες στα εδάφη της. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την προστασίας της αγροτικής οικονομίας της χώρας η κυβέρνηση της υιοθέτησε το σχέδιο δράσης Climate Change Action Plan. Σκοπός του μεταξύ πολλών άλλων η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 30% μέχρι το 2030.

Μια άλλη πρωτοβουλία που έφερε την Κένυα στην 26η θέση είναι η πρόσφατη απαγόρευση της πλαστικής τσάντας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η σχετική απαγόρευση είναι μια από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Συγκεκριμένα επισείει ποινή φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στους Κενυάτες, αλλά και τους τουρίστες, που χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες.

πράσινη σκέψη
John Cancalosi/Alamy

Η προστασία του περιβάλλοντος στη Κένυα δεν περιορίζεται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. «Οι τοπικές κοινότητες έχουν παραδοσιακά συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα αποδοτικά», εξηγεί η Φαίη Κουέβας που ζει στο Ναϊρόμπι και είναι αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων. Το δάσος Λοίτα των Μασάι, ένα από τα εναπομείναντα που διαχειρίζονται ακόμα οι αυτόχθονες, αποτελεί παράδειγμα των παραπάνω. Επίσης έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί σε κανέναν ότι για τους Μασάι το περιβάλλον δεν μπορεί να διαχωριστεί από την οικογένεια. Γι’ αυτό και όταν οι άνθρωποι αυτοί συναντιούνται, πρώτα συζητούν τον καιρό, μετά τα ζώα και τέλος τα παιδιά τους. Γιατί πολύ απλά χωρίς ένα υγιές περιβάλον δεν θα υπάρχουν γελάδια, χωρίς αυτά δεν θα υπάρχουν παιδιά και χωρίς αυτά θα χαθεί η παραδοσιακή κουλτούρα και ο αρχαίος τρόπος ζωής που ακολουθούν πιστά.

Νέα Ζηλανδία
Δείκτης Πλανήτης και Κλίμα κατάταξη: 39η θέση

Πρώτη μεταξύ των χωρών της Ασίας – Ειρηνικού η Νέα Ζηλανδία παίρνει πολύ σοβαρά την προστασία των φυσικών πηγών της. Η οικονομία της χώρας εξάλλου βασίζεται κατά κύριο λόγο στη γεωργία και τον τουρισμό.

πράσινη σκέψη
eye35/Alamy

«Η χώρα μας είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο ως η ‘’Καθαρή Πράσινη Νέα Ζηλανδία’’ και είμαστε πολύ περήφανη γι’ αυτό», σχολιάζει ο Μπρένταν Λι που γράφει στο blog Bren on the Road. Εξαιτίας των υψηλών εκπομπών μεθανίου από την αγροκτηνοτροφία της χώρας, μια συμμαχία από όλα τα κόμματα συμφώνησε πρόσφατα για την εφαρμογή του σχεδίου «Net Zero in New Zealand». Αυτό αποσκοπεί στη δρομολόγηση όλων των πολιτικών που απαιτούνται για να είναι η Νέα Ζηλανδία καθαρή από διοξείδιο του άνθρακα μέχρι το 2050

Παρότι η Νέα Ζηλανδία έχει σχεδόν το μέγεθος της Καλιφόρνια, ο πλυθυσμός της δεν ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ζουν στην αμερικανική πολιτεία. Αυτό το γεγονός την απελευθερώνει από πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας. «Οι πλαστικές σακούλες απαγορεύονται σήμερα στα σούπερμαρκετ και δεν βλέπεις πλαστικά καλαμάκια στα μαγαζιά, ενώ θεωρείται μόδα η χρήση ενός μπουκαλιού που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί» Αυτό επισημαίνει η Μπριτ Τζες Τόνκινγκ που παραδέχεται ότι προσέχει περισσότερο το περιβάλλον τώρα που ζει σε μια πράσινη χώρα όπως η Νέα Ζηλανδία.

 

Πηγή: bbc.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας