Ιαπωνικά τύμπανα | Όταν το να παίζεις μουσική γίνεται ολιστική ευεξία

0
858

Θέλεις πολύ να παίζεις μουσική και να μάθεις κάποιο ρυθμικό μουσικό όργανο, αλλά συγχρόνως ζητάς έντονη δράση;

Θα ήθελες να γυμνάσεις το σώμα σου αλλά δεν βρίσκεις την όρεξη να το κάνεις;

Σου αρέσει ο χορός και η έκφραση με ολόκληρο το σώμα, αλλά θα ήθελες κάτι παραπάνω;

Έχεις την επιθυμία να είσαι μέλος μιας χαρούμενης,  δημιουργικής, δεμένης παρέας, με προοπτικές συμμετοχής σε παραστάσεις;

Θα σου άρεσε να έρθεις σε επαφή με μιά Ιαπωνική τέχνη που πλέον έχει γίνει παγκόσμια;

 

Λέγομαι Νίκος Σουλιώτης και είμαι ιδρυτής και  υπεύθυνος της πρώτης Σχολής Ιαπωνικών τυμπάνων Taiko, “Atene Daiko – Τα Τύμπανα του Ήλιου” και του ομώνυμου συγκροτήματος. Παίζω επαγγελματικά και διδάσκω κρουστά από το τέλος της δεκαετίας του ’90, αφού προηγουμένως διατέλεσα ντράμερ σε ροκ συγκρότημα.

Περνώντας μέσα από την σπουδή διαφόρων κρουστών του κόσμου, ένοιωθα πάντα πως κάτι μου έλειπε. Όμως η πρώτη φορά που είδα παράσταση Taiko το 1995 στο Ηρώδειο, χαράκτηκε τόσο έντονα μέσα μου που δεν πέρναγε μέρα χωρίς να αναπολώ αυτή την ρυθμική οπτασία και να γεμίζω με συναισθήματα ενδυνάμωσης και ανάτασης. Άρχισε να αναπτύσσεται μέσα μου ένα πάθος για αυτό, πρωτόγνωρο και πολύ αργά αλλά σταθερά αυξανόμενο. Αναγκάστηκα να μπω στην διαδικασία να κατανοήσω, τι ακριβώς ήταν αυτό που με μαγνήτιζε τόσο σε αυτή την τέχνη. Κατάλαβα πως είναι το μονοπάτι της ζωής μου, αφού φαινόταν πως ήταν τόσο ωφέλιμο για εμένα. Συγχρόνως, γύρισα από ένα ταξίδι στην Κορέα το 2002 φέρνοντας ένα κρουστό buk -μοιάζει σαν μικρό ιαπωνικό τύμπανο- και μέσω αυτού προσέγγισα αρχικά το Taiko στυλ, μελετώντας ότι αντίστοιχο βίντεο έβρισκα. Όσο έπαιζα, έβλεπα πόσο πολύπλευρα ικανοποιούσε τις ανάγκες του σώματος και της ψυχής μου για μεγάλες, απλόχερες, εξωστρεφείς και δυναμικές κινήσεις όπου συμμετέχει ολόκληρο το σώμα.  Έτσι, αποφάσισα να το σπουδάσω σε βάθος. Έπειτα από αμέτρητα ξενύχτια, ψάχνοντας στο διαδίκτυο κάποιον κοντινό δάσκαλο, καθώς δεν είχα την δυνατότητα να πάω στην μακρινή Ιαπωνία, βρήκα το 2012 την Liz Walters, από τους πρώτους παίκτες Taiko στην Ευρώπη (1996) και οργάνωσα μαζί της το 1ο σεμινάριο Taiko στην Ελλάδα – το 6ο σεμινάριο της εδώ έγινε το 2019 (η αγαπητή Liz ίδρυσε το 2000 την σχολή Tamashii School of Taiko στο Λονδίνο). Σκοπός μου ήταν να αποκτήσω την ικανότητα να το διδάσκω, ώστε να λάβουν τα -σημαντικά κατά την αίσθηση μου- ωφέλη αυτής της τέχνης όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται στην χώρα μου.

Το 2017 κατάφερα να ταξιδέψω στην Ιαπωνία και έκτοτε παρακολουθώ μαθήματα – σεμινάρια πολλών μεγάλων δάσκαλων, από Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη.

Ωφέλη του Taiko drumming:

Είναι ένα δυναμικό μείγμα ρυθμού, ενθουσιασμού, κίνησης, σωματικής εκγύμνασης και έμπνευσης που ενεργοποιεί σώμα, ψυχή και πνεύμα-νου.

Είναι μια ομαδική δραστηριότητα κατά την οποία τυχόν αδυναμίες του κάθε παίκτη στο ρυθμό ή την τεχνική παιξίματος αντισταθμίζονται από τη συνδυασμένη προσπάθεια της ομάδας.

Το Τaiko μπορεί να βοηθήσει σε βάθος ως προς την κοινωνικοποίηση αλλά και την προσωπική ανάπτυξη

Οι δυο αυτοί τομείς αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοεπικαλύπτονται σε πολλά σημεία:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ:

Συνεργασία, συναδελφικότητα, συντονισμός με την ομάδα, σεβασμός των άλλων αλλά και του χώρου, θετικό-δημιουργικό και ειρηνικό κλίμα, επικοινωνία, αμοιβαιότητα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:

Αυτοπειθαρχία, υπομονή, επιμονή, αυτοεκτίμηση, αυτοεμψύχωση, ενδυνάμωση και υγεία στα 3 επίπεδα (σώμα-ψυχή και πνεύμα), συγκέντρωση στο εδώ και τώρα, μνήμη, ευστροφία, ροϊκότητα-Flowidity, ξεπέρασμα των προσωπικών ορίων, θέληση, αποφασιστικότητα, εξερεύνηση των σωματικών μας πτυχών, ακριβής έλεγχος των άκρων και πρωτευόντως των χεριών, αντοχή, γαλήνη μέσω της διοχέτευσης της υπερκινητικότητας, χαρά.

Να προσθέσω: η συχνότερη επιφύλαξη αυτών που έρχονται σε μια πρώτη επαφή με το Taiko είναι πως “είναι δύσκολο για εμένα”, το οποίο μετά από λίγη εξάσκηση ακολουθείται από χαμόγελα επιτυχίας.

Αν θελήσετε να παρακολουθήσετε ένα πρώτο δοκιμαστικό μάθημα Taiko, έχετε αυτή την ευκαιρία στις 25 Οκτώβρη, 17:30-19:30.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε την εκδήλωση:

Θέλω να παρακολουθήσω ένα δοκιμαστικό μάθημα >>

 

Νίκος Σουλιώτης

Υπεύθυνος Atene Daiko – Τα Τύμπανα του Ήλιου

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τηλέφωνο: 6995 856 038
Email: [email protected]
Facebook: atenedaiko
Youtube: nikolissouliotis

ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Μαθήματα για αρχάριους

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας