Ήχοι και νευρικό σύστημα ανθρώπινου σώματος

0
187

Η έκθεσή μας σε ήχους είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, που τη βιώνουμε συνήθως ασυνείδητα, διαρκώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει στον οργανισμό μας το κάθε άκουσμα; Πώς επηρεάζεται η σωματική – νευρική μας λειτουργία;

Ο ήχος μεταδίδεται από την ηχητική πηγή προς το ανθρώπινο αυτί, μέσα από διαμήκη κύματα. Τα κύματα αυτά μεταφέρουν το ηχητικό μήνυμα στο ακουστικό νεύρο. Αυτό με τη σειρά του, το μεταφέρει στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου προς επεξεργασία, και στη συνέχεια ακολουθεί η διέγερση του νευρικού συστήματος.

Το νευρικό σύστημα αντιδρά ανάλογα με το ηχητικό ερέθισμα που δέχτηκε. Είτε με διέγερση του “συμπαθητικού” αυτόνομου νευρικού συστήματος – διέγερση αμυντικών μηχανισμών είτε με διέγερση του “παρασυμπαθητικού” αυτόνομου νευρικού συστήματος – ομοιόσταση, ισορροπία.

Ας δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα για να γίνει πιο κατανοητό το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας:

Αν εκτεθούμε σε “δυσάρεστους” ήχους: κρότους, θορύβους, ήχους μηχανημάτων, ήχους με υψηλή ένταση και τονικό ύψος, μουσική “κακής ποιότητας”, έντονες φωνές – ουρλιαχτά κλπ… τότε το νευρικό σύστημα θα βρεθεί σε κατάσταση υπερδιέγερσης, με αποτέλεσμα να νιώθουμε γενική ένταση, πίεση, στρες (διέγερση συμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος – αμυντικοί μηχανισμοί).

Αντίθετα, αν εισέλθουν στο ακουστικό μας νεύρο “ευχάριστοι” ήχοι: ήχοι χαμηλής έντασης και χαμηλού ή μεσαίου τονικού ύψους, ήχοι της φύσης, μουσική σε αργό σταθερό τέμπο από φυσικά μουσικά όργανα, κάποια γνώριμη αγαπημένη μας φωνή κλπ., τότε το νευρικό μας σύστημα θα μπει σε ήρεμη – αργή λειτουργία, με αποτέλεσμα να νιώθουμε γενικότερη ηρεμία, χαλάρωση (διέγερση παρασυμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος – ομοιόσταση, ισορροπία).

Στη διάκριση ευχάριστων / δυσάρεστων ήχων, σημαντικό είναι βέβαια να λάβουμε υπόψιν και τα υποκειμενικά κριτήρια, ή τις προσωπικές επιλογές. Για παράδειγμα ένα είδος μουσικής μπορεί να θεωρείται ευχάριστο άκουσμα για κάποιον και να του δημιουργεί αίσθηση ευφορίας, ενώ να είναι δυσάρεστο για κάποιον άλλο, προκαλώντας του δυσφορία. Ή ένα άκουσμα να είναι οικείο, γνώριμο και να προκαλεί συναισθηματική ασφάλεια και σιγουριά σε κάποιον, αντίθετα να φαίνεται ξένο και να δημιουργεί ανασφάλεια σε κάποιον άλλο.

Συνοψίζοντας, είναι πολύ βοηθητικό για εμάς να προσπαθούμε να επιλέγουμε τα ακούσματά μας, γνωρίζοντας ότι:
Δυσάρεστοι ήχοι προκαλούν ένταση, πίεση, στρες
Ευχάριστοι ήχοι προκαλούν ηρεμία, χαλάρωση.

 

Newsletter εγγραφή

Ηρώ Πλακιά

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας