Ο Ηλίας Καρελλάς είναι ένα παιδί μάλαμα. Επίσης ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και πετυχημένος, νέος – και ωραίος!- καραγκιοζοπαίχτης. Στις παραστάσεις του γίνεται χαμός, γονείς και παιδιά τον αγαπούν και τρέχουν να προλάβουν κάθε χρονιά το καινούργιο του έργο. Όπως λέει και ο ίδιος, “ο Καραγκιόζης έχει μια διαχρονική αξία, που τον κάνει κλασικό”. Ωστόσο ο Ηλίας με το ταλέντο και την στεντόρεια φωνή του, έχει ξανακάνει τον Καραγκιόζη μόδα.

 

Πολλοί αναρωτιούνται αν μεγάλωσε σε καλλιτεχνική οικογένεια, αν ο Καραγκιόζης ήταν μέσα στο σπίτι του. Το αντίθετο, με πατέρα δικηγόρο και μητέρα εκπαιδευτικό, είχε πάντα στο μυαλό του ότι πρέπει να σπουδάσει. Όμως η καρδιά και το πάθος τον έβαλαν από μικρό στην περιπέτεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Πώς να ξεφύγει άλλωστε, όταν έχει το αστείρευτο ταλέντο να γράφει ιστορίες και να τις σκηνοθετεί, να ζωγραφίζει, να παίζει όλους τους ρόλους, να τραγουδά και να κατασκευάζει φιγούρες; Πολυδιάστατος αλλά και στοχευμένος, θα μας τα λέει όλα στην συνέντευξη που κάναμε στο στρατηγείο του, στην οδό Μαυρομιχάλη.

Ηλία τι κάνεις; Μου φαίνεσαι κουρασμένος …

Είμαι, γιατί βρίσκομαι σε πυρετό δημιουργίας. Έτσι είναι, όταν κάνεις ένα καινούργιο έργο κάθε χρόνο. Τα Χριστούγεννα θα πάμε στην Χαβάη με τον Καραγκιόζη, μακρινό ταξίδι!

Όταν ήσουν μικρός έπαιζες με φιγούρες Καραγκιόζη;

Ναι, όπως και τ’ άλλα παιδιά. Μεγαλώνοντας όμως συνέχισα να παίζω με όλο και μεγαλύτερη πώρωση, μέχρι που έφτασα εδώ που είμαι τώρα.

Ονειρευόσουν πως κάποια στιγμή θα έχεις την δική σου σκηνή και θα ανεβάζεις τα δικά σου έργα;

Το ονειρευόμουν και ξεκίνησα να παίζω σχεδόν επαγγελματικά από τα δεκαπέντε μου. Συμμετείχα σε παραστάσεις, αλλά έκανα και εξ’ ολοκλήρου δικές μου σε εκείνη την ηλικία.

Τι θες να πεις, ότι έκοβες εισιτήριο στους συμμαθητές σου;

Όχι, αλλά ήταν κανονικές παραστάσεις που γινόντουσαν σε συνεργασία με δήμους. Ήταν κάποιοι πρώτοι πειραματισμοί. Σιγά-σιγά αυτός ο πειραματισμός εξελίχθηκε και έγινε η δουλειά μου. Έκανα πράγματα λοιπόν που φανταζόμουν και που δεν φανταζόμουν κατά κάποιο τρόπο!

Σε ρωτάω, γιατί υπάρχει μια φράση που την αποδίδουν στον Αϊνστάιν, οι οποία λέει ότι “η φαντασία είναι πιο σημαντική ακόμη και από την ευφυΐα”.

Η φαντασία για ένα καλλιτέχνη είναι το σημαντικότερο όλων. Σ’ αυτή τη δουλειά αν δεν φαντασιώνεσαι, αν δεν έχεις θάρρος αλλά και θράσος κάποιες φορές, είναι δύσκολο να προχωρήσεις. Όμως όχι μόνο ο καλλιτέχνης, ο άνθρωπος αν δεν “φαντάζεται-ονειρεύεται” έχει τελειώσει. Αυτό είναι που μας κρατάει, να ονειρευόμαστε σαν τον Καραγκιόζη!

 

Γιατί τα παιδιά αγαπάνε τόσο πολύ τον Καραγκιόζη;

Τα παιδιά αγαπάνε το καλό θέατρο και το καλό θέαμα γενικότερα. Αυτή την εποχή υπάρχει μια άνθηση του Καραγκιόζη με παραστάσεις που γίνονται σε διάφορους χώρους. Είναι κάτι παλιό, που όταν γίνεται με σύγχρονο τρόπο, αφορά τα σημερινά παιδιά. Τα παιδιά γοητεύονται από την σκιά που είναι κάτι μαγικό και ταυτίζονται. Παρ’ όλο που ζούμε στην εποχή των υπολογιστών και ο Καραγκιόζης είναι κόντρα σ’ αυτό, όταν του βάλεις μοντέρνα στοιχεία μπορείς να κάνεις τα παιδιά να εμπλακούν.

Ποιον ήρωα του Καραγκιόζη συμπαθείς περισσότερο;

Όλοι είναι ξεχωριστοί και όλοι είναι χαρακτήρες που υπάρχουν και σήμερα. Ο Μορφονιός είναι αυτός που βγαίνει και κάνει τον γκόμενο, ο Χατζηαβάτης είναι ο πιο δόλιος, ο πιο γλύφτης, ο σημερινός διαπλεκόμενος. Ο Καραγκιόζης είναι ο πιο δυναμικός και μέσα από τον ρόλο του, είναι σαν να σκέφτεσαι και να μιλάς εσύ ο ίδιος.

Αν δεν ήσουν καραγκιοζοπαίχτης τι θα ήθελες να είσαι;

Πάντα έψαχνα να βρω κάτι που να συνδυάζει αυτά που με ενδιαφέρουν. Το θέατρο σκιών ήταν η αφετηρία, αλλά τελικά δεν νομίζω ότι θα ήθελα να κάνω κάτι άλλο. Είναι μιά σύνθετη κατάσταση που μου δίνει την ευκαιρία να γράφω, να σκηνοθετώ, να ενσαρκώνω όλους τους ήρωες. Επίσης κάνω την σκηνογραφία, ζωγραφίζω, φτιάχνω στοιχάκια, τραγουδάω. Με καλύπτει, έχω βρει την μαγική συνταγή. Έ θα ήθελα και να κάθομαι λίγο…

Τα παιδιά σε γοητεύουν;

Τα παιδιά με ιντριγκάρουν, με γοητεύουν και με ανεβάζουν! Είναι οι πιο απαιτητικοί θεατές, δεν μπορείς να κρυφτείς από τα παιδιά. Όταν θέλεις να δοθείς στα παιδιά πρέπει να το κάνεις εκατό τα εκατό. Το ζω στις παραστάσεις μου όπου πρέπει να είμαι διαρκώς σε εγρήγορση. Ποτέ δεν έχω προσεγγίσει τα παιδιά με απλοϊκό τρόπο. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πάρα πολλά πράγματα που δεν μας περνούν καν από το μυαλό.

Στις παραστάσεις σου πέφτει πολύ γέλιο. Είσαι αστείος και στην προσωπική σου ζωή;

Χμ, όχι πάντα, μπορεί να είμαι και πολύ αμίλητος. Ειδικά όταν δουλεύω πολύ, έχω ανάγκη από την σιωπή. Είμαι δηλαδή και λίγο “άλλος” όταν δεν παίζω. Από μικρός δεν νομίζω ότι ήμουν αυτός που θα έκανε την πλάκα στην παρέα. Αν όμως έχω πολύ καιρό να παίξω μπορεί να μου βγει σαν ανάγκη.

Το χιούμορ επομένως είναι φάρμακο;

Βέβαια, και το να αντιμετωπίζει κανείς την ζωή με χιούμορ και με φαντασία είναι λυτρωτικό. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ευτυχώς η δουλειά λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά για μένα. Όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει, τότε όσο σκληρά και αν δουλεύεις, όσο και αν κουράζεσαι συγχρόνως είσαι και ευχαριστημένος.

Είσαι ένας καταπληκτικός τραγουδιστής και ένας ηθοποιός που κάνει όλους τους ρόλους σε κάθε παράσταση. Αυτή η φωνή πες μου σε παρακαλώ, πως αντέχει τόση πίεση; Έχεις κάποιο μυστικό, κάποιο μαγικό βότανο;

Μπα, δεν έχω κανένα μυστικό. Έχει σχέση με την τοποθέτηση της φωνής. Είχα την τύχη να γνωρίσω όλους τους παλιούς, τον Σπαθάρη, τον Χαρίδημο, τον Σπυρόπουλο – που ήταν και ο δάσκαλός μου- και να διδαχθώ την τέχνη τους. Ο Καραγκιόζης στηρίζεται στην φωνή χωρίς αυτή δεν γίνεται. Μαθαίνεις εμπειρικά πως να κάνεις όλες αυτές τις μιμήσεις, τοποθετώντας την φωνή σου σωστά, ώστε να μην κινδυνεύεις να την χάσεις.

O Καραγκιόζης ο καημένος, αγαπά πάρα πολύ το φαγητό αλλά είναι συνέχεια νηστικός. Εσύ τι σχέση έχεις με το φαγητό;

Εμένα μ’ αρέσουν πάρα πολύ τα μακαρόνια! Τα μαγειρεύω με διάφορους τρόπους. Προσπαθώ να τρώω και πιο υγιεινά αλλά είμαι συνέχεια στους δρόμους. Κάνω διάφορες απόπειρες με ταπεράκια …

Με μακαρόνια τα ταπεράκια;

Όχι μόνο με μακαρόνια και με σαλάτες. Ε, προσπαθώ να κρατάω μια ισορροπία αλλά μ’ αρέσει το φαγητό. Όπως επίσης και η παρέα του φαγητού, η συζήτηση στο φαγητό, ένα ωραίο κρασί, όλα αυτά είναι μια απόλαυση!

Πώς νιώθεις τώρα που μπαίνουμε σε περίοδο χριστουγεννιάτικη; Σαν παιδάκι;

Ωραία νιώθω, πολύ ωραία! Τα τελευταία έξι χρόνια πριν τα Χριστούγεννα, αυτή την εποχή δηλαδή, δουλεύω πάρα πολύ εντατικά. Ετοιμάζω την χριστουγεννιάτικη παράσταση και αυτό σημαίνει ότι είμαι σε ένα πυρετό δημιουργίας. Όταν όμως έρθει η ώρα να παίξουμε, είναι μια γιορτή που την ζω μαζί με τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Μπαίνω μέσα σ’ αυτό το κλίμα που είναι διάχυτο παντού, μαζί με όλους όσους δουλεύουν γύρω μας και το ζω εξ’ ολοκλήρου.

Δεν έχεις δικό σου παιδί προς το παρόν, αλλά τι δώρο θα έκανες σε ένα παιδί τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές;

Δεν έχω παιδί, έχω μια βαφτιστήρα όμως την Μυρσίνη. Ξέρω ότι όταν της κάνω ένα δώρο, θέλει να το χαρούμε μαζί. Επομένως, θα διάλεγα κάτι που να μπορώ να το μοιραστώ μαζί της. Ένα βιβλίο που να έχει σχέση με το θέατρο και να το διαβάσουμε παρέα, να το κουβεντιάσουμε. Μια μουσική που να την ακούσουμε μαζί και να την τραγουδησουμε. Ένα παιχνίδι επίσης που να μπορούμε να το παίξουμε μαζί. Ότι δώρο και αν έκανα πάντως θα έβαζα πολύ αγάπη σ’ αυτό.

Τυχερή η Μυρσίνη που έχει έναν τέτοιο νονό!

Ευχαριστώ, ευχαριστώ…

Και μεις!

 

Συνέντευξη της Λίλιαν Μετάξη 
για την Όμορφη Ζωή

Ο Ηλίας Καρελλάς παρουσιάζει αυτή την εποχή τις παραστάσεις:
Το αγόρι με την βαλίτσα” του Μάικ Κένι, στο θέατρο Κάπα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ένα έργο για το προσφυγικό ζήτημα, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου.
Το Σπίτι του Καραγκιόζη, με την παράσταση ο “Καραγκιόζης μαέστρος” στο Μέγαρο Μουσικής. Ένα μόνιμο στέκι για το θέατρο σκιών, όπου σε 300 τμ. ζωντανεύει τρισδιάστατα το εσωτερικό του σπιτιού του Καραγκιόζη και η ιστορία του θεάτρου σκιών, από τη γέννησή του ως τις μέρες μας.
Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στην Χαβάη” στο Μέγαρο Μουσικής, μια χριστουγεννιάτικη μουσική κωμωδία με άρωμα καλοκαιριού.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Site: https://thiasoskarella.weebly.com/
E-mail: ilias_karellas@yahoo.gr
Facebook: https://www.facebook.com/kids.theater.shadow.play.karellas.ilias/

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.