Στην ημέρα της Γης είναι σήμερα αφιερωμένο το doodle της google. Η 22α Απριλίου αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

 

Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

Ποια είναι όμως μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει δει ο πλανήτης μας από το 1970, αυτή τη χρονιά ορόσημο, μέχρι σήμερα; Ο πληθυσμός της Γης έχει μεγαλώσει κατά 4 δισεκατομμύρια! Κι ενώ παράγουμε αρκετό φαγητό για όλους, αυτό δε διανέμεται σωστά. Το ένα-τρίτο του φαγητού που παράγεται δεν καταναλώνεται ποτέ. Συγχρόνως, οι διαδικασίες που χρειάζονται για να φτιαχτεί, συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και ταΐζουν τα τοξικά καύσιμα, αλλά όχι τους ανθρώπους

11 τρόποι για να κάνετε κάθε μέρα, Ημέρα της Γης

Η 22α Απριλίου ήταν η Ημέρα της Γης, μια μικρή ευκαιρία να θυμηθούμε να προσέξουμε το μεγάλο σπίτι μας, τον πλανήτη!

Όμως, η προστασία του πλανήτη είναι έργο καθημερινό και όχι μιας μόνο μέρας.

Και αλλάζοντας μερικές καθημερινές μας συνήθειες, μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι φανταζόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος.

1. Σταματήστε τα διαφημιστικά φυλλάδια

Τόνοι χαρτιού δαπανώνται κάθε χρόνο σε διαφημιστικά φυλλάδια. Τα οποία μάλιστα συνήθως μας εκνευρίζουν και μας γεμίζουν το ταχυδρομικό κουτί και τις εισόδους των σπιτιών μας. Οι νόμοι για την προστασία του καταναλωτή προβλέπουν ότι με μια απλή αίτηση μπορεί κανείς να σταματήσει να λαμβάνει τέτοια διαφημιστικά. Αρκεί μια φορά για να απαλλαγείτε δια παντός και να προστατεύσετε το περιβάλλον.

2. Τρώτε λιγότερο κρέας

Γνωρίζετε ότι χρειάζονται περισσότερα από 700 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα χάμπουργκερ; Η παραγωγή κρέατος είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανικές διαδικασίες. Ελαττώστε λοιπόν το κρέας και κάντε τη διαφορά για το περιβάλλον αλλά και την υγεία σας.

3. Μονώστε το σπίτι σας

Η σπατάλη ενέργειας επειδή ένα σπίτι δεν είναι καλά μονωμένο στοιχίζει και στο περιβάλλον και στην τσέπη μας. Θα δείτε ότι η επένδυση αξίζει και με το παραπάνω…

4. Μην αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό

Χρησιμοποιήστε ένα θερμός που θα σας κρατήσει και το νερό δροσερό. Η παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών αλλά και η απόρριψή τους επιβαρύνουν τρομερά το περιβάλλον.

5. Αγοράστε πολύπριζα

Ακόμη και στο stand by, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καταναλώνουν ρεύμα. Αγοράστε πολύπριζο με διακόπτη και κλείνετε το όταν δεν χρησιμοποιείτε κάποια συσκευή.

6. Ζεσταθείτε από τον Ήλιο
Και δεν εννοούμε απαραίτητα τεχνολογίες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Προστατεύστε με κουρτίνες το σπίτι σας τα καλοκαίρια, ανοίξτε να μπει φως και ζέστη το χειμώνα.

7. Φτιάξτε τα δικά σας απορρυπαντικά

Σόδα, ξύδι, λεμόνι, σαπούνι. Φτιάξτε τα δικά σας καθαριστικά και προστατεύστε την υγεία σας και το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες.

8. Σκεφτείτε πριν αγοράσετε

Προτού βγείτε για ψώνια, ό,τι και αν σκοπεύετε να πάρετε, φτιάξτε μια λίστα. Θα ξοδέψετε λιγότερα χρήματα και λιγότερα αντικείμενα θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

9. Φαγητό… από τον τόπο σου

Τα φρούτα και λαχανικά που παράγονται στη χώρα που ζούμε και που είναι και εποχής είναι πιο νόστιμα, πιο θρεπτικά, πιο υγιεινά και καλύτερα για το περιβάλλον. Η κατάψυξη προϊόντων και η μεταφορά τους σε μακρινούς προορισμούς απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

10. Κάντε μπάνιο έξυπνα

Αντικαταστήστε το μπάνιο με ένα σύντομο ντουσάκι και εξοικονομήστε νερό κι ενέργεια. Ακόμη και το να κάνετε το ντους σας λίγο πιο σύντομο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

11. Προσοχή στην οδήγηση

Ακόμη και αν το αυτοκίνητο σας είναι συμβατικό και όχι υβριδικό, αλλαγές στις οδηγητικές συνήθειες μπορούν να εξοικονομήσουν καύσιμα και να παράξουν λιγότερα καυσαέρια. Έχετε πάντα αέρα στα ελαστικά σας και προσπαθήστε στο μέτρο του δυνατού να περιορίσετε τα πολλά φρεναρίσματα.

Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Αν θέλετε πάντως να γιορτάσετε με κάποιον τρόπο την Ημέρα της Γης 2019 μπορείτε να επισκεφτείτε το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Στο υπέροχο αυτό πάρκο στην καρδιά της Αθήνας στο Ίλιον, ο Φορέας Διαχείρισης του διοργανώνει σήμερα μια διαδραστική ξενάγηση για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το πάρκο, την ιστορία του, τη σημερινή κατάσταση και λειτουργία του, αλλά ταυτόχρονα να «ενεργοποιήσουν» την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Οι ξεναγήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 10.00 και 15.00 και πρόκειται να διαρκέσουν από 45 λεπτά μέχρι μία ώρα η καθεμιά τους.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δυο ξεναγοί του πάρκου, η αρχιτέκτονας-μηχανικός Ιωάννα Μινέτου και η δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Μαρία-Ευανθία Θεοδώρου, «η συγκεκριμένη ξενάγηση δεν θα είναι μια στείρα ιστορική αναδρομή, αλλά θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς ο επισκέπτης θα γνωρίσει το πάρκο, αλλά την ίδια στιγμή θα παρατηρήσει, θα ακούσει, θα μυρίσει, θα αγγίξει. Σίγουρα θα μας απασχολήσει το πώς έφτασε να υφίσταται αυτό το πάρκο μέσα στον αστικό ιστό των δυτικών προαστίων της Αττικής και ποια η σχέση του με τους γύρω δήμους».

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας