…Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών…

 

Ηψήφιση νόμων για την ισότητα των δύο φύλων δεν είναι από μόνη της ικανή να αλλάξει διαμορφωμένες και εδραιωμένες  προκαταλήψεις μέσα στους αιώνες. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων, ευαισθητοποίηση και γενικότερη ενημέρωση.

Εν έτη όμως 2018 μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, για το αν ο άντρας θεωρείται κουβαλητής και η γυναίκα είναι για το σπίτι, το 69% των ερωτηθέντων στη χώρα μας συμφωνεί με την άποψη αυτή.  Την ίδια στιγμή μόνο το 44% στην Ευρώπη θεωρεί ότι έτσι είναι. Και το 44% δεν είναι μικρό ποσοστό.

Τα στερεότυπα συνιστούν μία από τις πιο επίμονες αιτίες ανισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς και σε όλα τα στάδια της ζωής τους, επηρεάζοντας τις επιλογές τους στην εκπαίδευση, την επαγγελματική και ιδιωτική τους ζωή.

Είμαστε διαφορετικοί βιολογικά και αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις στη ζωή. Όλα τα άλλα τα κατάπιαμε από το τρόπο που μεγαλώσαμε στο συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο. Είμαστε απλά διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα και μοναδικοί.

Τα στερεότυπα αφορούν καταρχήν χαρακτηριστικά.

Για τις γυναίκες βάζουμε ταμπέλες όπως: ευαίσθητη, αδύναμη, ντροπαλή, υπομονετική, πολυλογού, τρυφερή, σπάταλη, επιπόλαια,…

Για τους άνδρες αντίστοιχα: δυναμικός,  ορθολογιστής, αποφασιστικός, ανεξάρτητος, επαγγελματίας, σκληρός, δεν κλαίει κλπ.

Τα στερεότυπα αφορούν επίσης ρόλους.

Πεποιθήσεις για το ποιά είναι η καλή γυναίκα, η καλή μάνα, η καλή σύζυγος. Τα στερεότυπα αποδίδουν χαρακτηριστικά υποτίθεται «φυσικά» στις γυναίκες και στους άνδρες. Καθορίζουν τι είναι και τι δεν είναι οι γυναίκες και οι άνδρες «από τη φύση τους».

Πρόκειται για απλουστεύσεις, κοινωνικής προέλευσης, υποκειμενικές, οι οποίες μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τους γύρω μας, τον τρόπο που διαμορφώνουμε την κρίση και τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε σε άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες.

Δυστυχώς παρ’ ότι μεγαλώσαμε ακόμη θεωρούμε ότι η γυναίκα πρέπει να: μη μιλάει πολύ, να μη διασκεδάζει χωρίς τον άνδρα  της, να είναι σεμνή, να ντύνεται χωρίς να προκαλεί, να φροντίζει τα παιδιά σε όλα, να την αποκαλούν δεσποινίδα μέχρι να παντρευτεί. Αν εργάζεται να είναι συμπλήρωμα για το σπίτι, να μη κάνει επαγγελματικά όνειρα, να φροντίζει να,….

Υπάρχουν γυναίκες που μέσα σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από τις σημερινές λειτούργησαν με τρόπο που κέρδισαν μια προσωπική ποιότητα – δεν αναφέρομαι στο σεβασμό και τον θαυμασμό των αντρών γιατί δεν είχαν αυτό σαν πρόθεση- όχι για τα κάλλη τους αλλά για τις ικανότητές τους.

Ειδικά μέσα στη κρίση είναι χρέος όλων μας – εννοώ των γυναικών:

  • Να ανοιχτούμε και να μιλάμε πιο εύκολα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αντί να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί
  • Να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να μην περιμένουμε από τους άλλους
  • Να γίνουμε περισσότερο επαγγελματίες σε ότι κάνουμε
  • Να φροντίσουμε την φυσική μας υγεία όχι μόνο για την αισθητική εμφάνιση
  • Να πρωτοστατήσουμε σε πράξεις αλληλεγγύης γιατί υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που χρειάζονται βοήθεια
  • Να  δούμε την κρίση σαν ευκαιρία αναγέννησης και επανεξέτασης της ζωής μας

Είναι στο χέρι μας αν νοιώθουμε ότι κουβαλάμε βαρίδια που δεν μας βοηθάνε να τα πετάξουμε. Και να πάψουμε να αναπαράγουμε απαρχαιωμένα πρότυπα μεγαλώνοντας παιδιά με τις οδηγίες μιας άλλης εποχής.

Αναπαράγουμε καθημερινά όλοι μας τα στερεότυπα αυτά. Η λύση δεν είναι μόνο η αλλαγή στα νομικά και κοινωνικά πλαίσια αλλά κυρίως είναι μέσα μας.

 

Newsletter εγγραφή

 

Έφη Φλωτσίου

Επιτυχία είναι να μπορεί να ζει κανείς για το ταξίδι και όχι για τον προορισμό, βαδίζοντας πάντα στο δικό του δρόμο και όχι σε δρόμους άλλων.
Έφη Φλωτσίου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.