Τα αιθέρια έλαια είναι υψηλής συγκέντρωσης υγρά, που προέρχονται από τα φύλλα, τους μίσχους, τα λουλούδια, τον φλοιό, τις ρίζες ή τα άλλα στοιχεία ενός φυτού και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και της ημικρανίας.

 

Hαρωματοθεραπεία συχνά περιλαμβάνει αιθέρια έλαια, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν την υγεία, όπως για παράδειγμα να μειώσουν το στρες και να βελτιώσουν την κυκλοφορία μέσω  των αισθητήριων ερεθισμάτων (όσφρηση).

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία διάφορων παθήσεων, όπως είναι ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία. Το κάθε έλαιο προσφέρει διαφορετικά οφέλη.

Το σημαντικό είναι ότι ευεργετούν τον οργανισμό, χωρίς τις παρενέργειες που συνοδεύουν τα φάρμακα, τα οποία συνήθως συνταγογραφούνται για τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Κάποια αιθέρια έλαια μπορούν να μειώσουν το στρες, με αποτέλεσμα να ελαφρύνεται η ένταση του πονοκεφάλου ή να καταπραΰνεται ο πόνος.

Για να χρησιμοποιηθούν σωστά και με ασφάλεια τα αιθέρια έλαια πρέπει να διαλύονται σε φυτικό λάδι, όπως είναι το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο και το λάδι καρύδας.  Η αναλογία 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 30 περίπου γραμμάρια φυτικό λάδι θεωρείται η κατάλληλη.

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει ποτέ να απλώνονται απευθείας στο δέρμα ή να καταπίνονται.

Μινθέλαιο

Το μινθέλαιο, δηλαδή το λάδι της μέντας, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα για τη θεραπεία των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Περιέχει μινθόλη, που βοηθά στη χαλάρωση των μυών και την ελάφρυνση του πόνου. Γι’ αυτό και η επάλειψη των κροτάφων με διαλυμένο μινθέλαιο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Δενδρολίβανο

Το έλαιο του δενδρολίβανου έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη μείωση του στρες, την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κυκλοφορίας, βοηθώντας κατά συνέπεια και στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Σύμφωνα με μια μελέτη το έλαιο δενδρολίβανου βοηθά και στα συμπτώματα στέρησης.

Η χρήση του καταπολεμά την αϋπνία και χαλαρώνει τους μυς, ανακουφίζοντας από τους πονοκεφάλους. Εκτός από την επάλειψη της εστίας του πόνου με διαλυμένο έλαιο δενδρολίβανου σε φυτικό λάδι, η μυρωδιά του, αν για παράδειγμα ρίξετε μερικές σταγόνες του στο μπάνιο σας, μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Έλαιο λεβάντας

Το έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από το στρες και τη χαλάρωση. Αποδεδειγμένα επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Χρειάζονται μάλιστα μόλις 15 λεπτά μετά την εισπνοή του για να επέλθει μείωση του πόνου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαλυμένο σε κάποιο φυτικό λάδι κατευθείαν στο δέρμα, είτε να απλωθεί στον χώρο μέσω μιας βάσης ανάμειξης αιθέριων ελαίων ή στο μπάνιο σας αφού ρίξετε μερικές σταγόνες του στο ζεστό νερό.

Χαμομήλι

Το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού χαλαρώνει το σώμα και μαλακώνει τους μυς και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας, που αποτελούν συχνές αιτίες πρόκλησης πόνου στο κεφάλι.

Και το χαμομήλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαλυμένο απευθείας στο δέρμα σας ή αν θέλετε μπορείτε απλά να το μυρίσετε ή να συμπεριλάβετε μερικές σταγόνες του στο μπάνιο σας. Προσοχή: το έλαιο χαμομηλιού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τις έγκυες γυναίκες, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποβολής.

Ευκάλυπτος

Εάν οι πονοκέφαλοι σας προκαλούνται από τη ρινική κοιλότητα, τότε το έλαιο του ευκαλύπτου πρέπει να γίνει ο νέος καλύτερος φίλος σας. Το έλαιο αυτό θα ανοίξει τις ρινικές διόδους, θα καθαρίσει τα ρινικά κοιλώματα και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της έντασης στη περιοχή, η οποία και προκαλεί τους πονοκεφάλους.

Σύμφωνα με μια έρευνα η ανάμειξη του ευκαλύπτου με το μινθέλαιο και την αιθανόλη χαλαρώνει τους μυς και το μυαλό, καταπραΰνοντας τον πόνο στο κεφάλι. Το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να διαλυθεί σε φυτικό λάδι, μπορεί να απλωθεί στο στήθος για να καθαρίσουν οι ρινικές κοιλότητες ή να εισπνευστεί διαλυμένο σε ζεστό νερό.

Χρήσιμες συμβουλές

Τα αιθέρια έλαια θεωρούνται ασφαλή στη χρήση, επειδή έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα. Ωστόσο και εδώ χρειάζεται προσοχή καθώς μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Για τον λόγο αυτό συστήνεται την πρώτη φορά, που θα τα χρησιμοποιήσετε, να τα δοκιμάσετε σε μια μικρή επιφάνεια του δέρματος για 24 με 48 ώρες και αν δεν υπάρξει πρόβλημα, να συνεχίσετε κανονικά τη χρήση τους.

Προσοχή χρειάζεται επίσης στη χρήση τους από τις έγκυες, τις γυναίκες που θηλάζουν και τα παιδιά κάτω του ενός έτους. Τα έλαια λεβάντας και δενδρολίβανου πρέπει να αποφεύγονται από τους παραπάνω, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και από όσους πάσχουν από άσθμα ή καρδιακά προβλήματα.

Στη χρήση των ελαίων ισχύει ότι το λίγο είναι αρκετό, γι’ αυτό και για την αποτελεσματική χρήση τους δεν χρειάζονται πάνω από 2-3 σταγόνες.

Πηγή: healthline.com

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

1 σχόλιο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας