Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπόσχονται να συνεισφέρουν στον πλανήτη μας αυτό το μήνα ακολουθώντας το κίνημα «Ιούλιος Χωρίς Πλαστικό» ή αλλιώς γνωστό ως “Plastic Free July“. Αλλά είναι πραγματικά δυνατή η διαβίωση χωρίς πλαστικό σε χαοτικές, αστικοποιημένες πόλεις; Διαβάστε παρακάτω έναν πρακτικό οδηγό για τη διαβίωση χωρίς πλαστικό.

 

Τι είναι ο «Ιούλιος Χωρίς Πλαστικό»;

Ο «Ιούλιος Χωρίς Πλαστικό», γνωστό ως “Plastic Free July”, είναι “ένα παγκόσμιο κίνημα που βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους να είναι μέρος της λύσης για την πλαστική ρύπανση – έτσι μπορούμε να έχουμε καθαρότερους δρόμους, ωκεανούς, και όμορφες κοινότητες.” Το κίνημα επιστρέφει κάθε χρόνο χωρίς αποτυχία, ζητώντας από τους απλούς πολίτες, όπως εσείς και εγώ, να δεσμευθούμε στην άρνηση πλαστικών μιας χρήσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, αυτό το κίνημα δεν τόσο επιφανειακό όσο ακούγεται.

Όταν δεσμεύεστε να αναλάβετε την πρόκληση στην ιστοσελίδα τους (https://www.plasticfreejuly.org/) , σας προσφέρουν μια σειρά από επιλογές. “Θέλω να κάνω αλλαγές…” είναι ένας από τους λόγους για να ξεκινήσει κάποιος την πρόκληση, ενώ υπάρχει ένας κατάλογος πιθανών αλλαγών στον τρόπο ζωής. Το πιο βασικό, φυσικά, είναι “Η εκκίνηση”. Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην πρόκληση, υπάρχουν επίσης επιλογές όπως “Για τις επιχειρήσεις”, “Η κοινότητά μου”, ή ακόμη και “Τοπική αυτοδιοίκηση”. Επιπλέον, στο τέλος της πρόκλησης υπάρχουν οι επιλογές “Επιλέγω να συμμετέχω στον Ιούλιο Χωρίς Πλαστικό για …” και μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε περίοδο μεταξύ “1 Ημέρας” ή και “Από τώρα και στο εξής”.

Όπως κάθε καλή περιβαλλοντική εκστρατεία, ο Ιούλιος Χωρίς Πλαστικό σας προσφέρει ένα σημαντικό φάσμα πρακτικών για να κάνετε τη δέσμευσή σας εφικτή. Επίσης, η πρόκληση διαφοροποιείται στα πιθανά επίπεδα δέσμευσης, που σημαίνει ότι κάποιος που μόλις ξεκινά να ζει χωρίς πλαστικό δεν έχει τις ίδιες προτάσεις με κάποιον που προσπαθεί να δράσει σε νομοθετικό επίπεδο.

Τώρα που έχουμε κάνει την εισαγωγή για το τι είναι ο Ιούλιος Χωρίς Πλαστικό, ας μιλήσουμε για τα απτά βήματα της εφαρμογής του.

Η Εκκίνηση: Ανοίγοντας το δρόμο σας σε μια ζωή χωρίς πλαστικό

Σύμφωνα με τον «Ιούλιο Χωρίς Πλαστικό» (Plastic Free July), τα τέσσερα είδη πλαστικών μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια νερού, τα φλιτζάνια καφέ και τα πλαστικά καλαμάκια. (Δε θα μιλήσουμε στο άρθρο για τα καλαμάκια επειδή πραγματικά δε σας χρειάζονται. Αν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε καλαμάκια, τότε δοκιμάστε επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια από γυαλί, μπαμπού ή μέταλλο.)

Καφές σε πακέτο

Εάν ζείτε στην πόλη, παίρνετε πιθανώς μέσα στην εβδομάδα (ίσως ακόμη και καθημερινά) καφέ για έξω ή καφέ για παράδοση στο χώρο σας. Όσο και αν θα θέλατε να έχετε ωριαία γεύματα ή να μαγειρέψετε τα γεύματά σας στο σπίτι, η χαοτική ζωή στην πόλη μπορεί πραγματικά να κάνει αυτές τις επιλογές να φαντάζουν πολυτέλεια. Αναφορικά με τις παραγγελίες για έξω, σας συνιστούμε να αγοράσετε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο, πτυσσόμενο κύπελλο από ένα κατάστημα μηδενικών αποβλήτων και να φέρετε ένα σετ μαχαιροπήρουνα από το σπίτι σας μαζί με ένα επαναχρησιμοποιήσιμο δοχείο, κάτι που πιθανότατα έχετε ήδη κάνει. Ναι, αυτό πρόκειται να προσθέσει μια ακαταστασία στην καθημερινή ζωή σας, αλλά σκεφτείτε πόσες φορές έχετε πάρει τρόφιμα και ποτά για έξω και πόσα πλαστικά μιας χρήσης έχετε ως τώρα χρησιμοποιήσει. Πραγματικά αυτή η αλλαγή κάνει τη διαφορά.

Όσο για το φαγητό προς παράδοση, προσπαθήστε να επιλέξετε να μην περιλαμβάνονται μαχαιροπήρουνα, επιλογή που προσφέρεται σε ορισμένες υπηρεσίες παράδοσης. Ενώ αυτό μειώνει μέρος του αποτυπώματος άνθρακα, σίγουρα δεν είναι το πιο βιώσιμο. Μπορείτε να αναζητήσετε τρόφιμα που παραδίδονται σε πιο οικολογικά δοχεία (π.χ. ανακυκλωμένο πλαστικό, χαρτόνι κ.λπ.). Εναλλακτικά, αν μπορείτε να διαθέσετε κάποιο χρόνο τα Σαββατοκύριακα, δοκιμάστε την προετοιμασία γευμάτων (meal-prepping) για την εβδομάδα, η οποία μειώνει την ανάγκη να μαγειρεύετε κάθε μέρα.

photo on pixabay

Πλαστικές σακούλες

Οι πλαστικές σακούλες είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση. Οι περισσότεροι από εμάς τις έχουμε δεχθεί δίχως δεύτερη σκέψη κατά την αγορά αντικειμένων ή όταν κάνουμε τα εβδομαδιαία μας ψώνια. Προφανώς, μια λύση είναι να μην πάρετε τσάντα αν αγοράζετε ένα αντικείμενο που μπορείτε να μεταφέρετε στο χέρι. Εάν χρειάζεστε πραγματικά τις τσάντες, έχετε μαζί σας μια ή δυο επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες όταν είστε έξω ή ακόμα περισσότερες αν πάτε για ψώνια. Σκεφτείτε τι θα πάρετε μαζί σας πριν βγείτε έξω, αυτό βοηθά επίσης για την αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων που δεν χρειάζεστε πραγματικά. Η πιο βιώσιμη επιλογή είναι η χρήση μιας σακούλας που έχετε ήδη στο σπίτι σας και οι περισσότεροι από εμάς έχουν περισσότερες από αρκετές επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες που βρίσκονται γύρω από το σπίτι, οπότε απλά χρησιμοποιήστε αυτές. Εάν πρέπει να αγοράσετε σακούλες, επιλέξτε τις σακούλες που φτιάχνονται από ανακυκλωμένα πλαστικά, οι οποίες διπλώνουν βολικά και δεν πιάνουν χώρο.

Μπουκάλια Νερού

Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ενώ πολλοί αμφιβάλλουν για την ποιότητα του, είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να πιείτε κατευθείαν από τη βρύση. Έτσι, παραλείψτε το πλαστικό μπουκάλι, πάρτε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι και ξαναγεμίστε το όταν βρίσκεστε έξω. Εάν θέλετε να γεμίσετε το μπουκάλι σας όταν είστε έξω αυτό γίνεται στους σταθμούς ξαναγεμίσματος όπως τα εμπορικά κέντρα, οι βιβλιοθήκες, τα κτίρια γενικού ενδιαφέροντος κ.λπ.

Το Επόμενο Στάδιο της Πρόκλησης: Τα Ψώνια

Το να ζεις εντελώς χωρίς πλαστικό δεν έχει να κάνει μόνο με την αποφυγή χρήσης των πλαστικών που αναφέραμε προηγουμένως. Όπως με οποιοδήποτε είδος αλλαγής τρόπου ζωής, μια κάποια ταλαιπωρία είναι αναμενόμενη, έτσι εάν είστε έτοιμοι να ανεβάσετε το βαθμό δυσκολίας, παρακάτω είναι μερικά κόλπα αγορών σε παντοπωλεία.

  • Αναζητήστε καταστήματα που έχουν χύμα προϊόντα για βασικά πράγματα όπως όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, σνακ.
  • Κάντε μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά σας και βρείτε το πλησιέστερο κατάστημα τοπικών προϊόντων για μια πιο φιλική προς το πορτοφόλι σας εναλλακτική λύση. (Επιπλέον συμβουλή: στις λαϊκές αγορές μπορείτε να βρείτε φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, κλπ. χωρίς πλαστικό).
  • Να έχετε πάντα πάνω σας επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες. Οι τσάντες προϊόντων βαμβακιού είναι καλαίσθητες, αλλά όχι πάντα προσιτές, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τις μικρές τσάντες ώμου (tote bag). Αν ψωνίζετε χύμα προϊόντα με αυτές τις τσάντες, μην ξεχάσετε να ζυγίσετε και να σημειώστε το βάρος των προϊόντων με ένα σημάδι.
  • Μάθετε ποια φρέσκα προϊόντα μπορούν να αποθηκευτούν μαζί και ποια πρέπει να αποθηκευτούν ξεχωριστά! Μερικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά όταν αποθηκεύονται μαζί μπορεί να επιταχύνουν την ωρίμανση και να σαπίζουν πιο γρήγορα.

Επιπλέον συμβουλές: Τι πρέπει να προσέξετε;

Τα προϊόντα φούρνου στα σούπερ-μάρκετ έρχονται σχεδόν πάντα σε πλαστικά. Επιλέξτε να αγοράζετε ψωμί από αρτοποιεία.

Είστε λάτρης του τσαγιού; Τα περισσότερα φακελάκια τσαγιού περιέχουν πλαστικό, αντ’ αυτού επιλέξτε τα χύμα φύλλα τσαγιού. Εάν σας αρέσει ο καφές αποφύγετε τα πακέτα καφέ μιας χρήσης. Εναλλακτικά δοκιμάστε να αλέθετε εσείς τον καφέ.

Το πλαστικό περιτύλιγμα (σελοφάν) είναι πολύ κακό για την υγεία. Αντικαταστήστε το με επαναχρησιμοποιούμενα κουτάκια ή κεσεδάκια, με κύπελλα σιλικόνης ή ακόμα και με υφασμάτινα περιτυλίγματα ή κερομάντηλο τροφίμων. Ή θα μπορούσατε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα πιάτο.

Παραλείψτε τις πλαστικές σακούλες για τα σκουπίδια! Μπορείτε να ντύσετε τον κάδο σκουπιδιών σας με εφημερίδα και να πετάτε τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων χωρίς σακούλα ή ακόμα μπορείτε να ξεχωρίσετε τα υγρά από τα στερεά απορρίμματά σας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πετάτε έξω τα σκουπίδια τόσο συχνά.

To επόμενο βήμα: η επέκταση του αντικτύπου σας

Το να αφαιρέσετε τα πλαστικά από τη ζωή σας είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο συνειδητή ζωή. Ο Ιούλιος Χωρίς Πλαστικό είναι ένα σκαλοπάτι για δράσεις με μεγαλύτερο αντίκτυπο, όπως την αλλαγή του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας σας, τη μετάβαση σε μια χορτοφαγική διατροφή, τον περιορισμό των αεροπορικών ταξιδίων και τη χρήση του αυτοκινήτου κλπ. Ας δούμε τους τρόπους για να επεκτείνετε τον αντίκτυπό σας για μια ζωή χωρίς πλαστικό.

Η μετάβαση σε μια χορτοφαγική διατροφή

Τα καλαμάκια αποτελούν λιγότερο από το 1% των πλαστικών αποβλήτων του ωκεανού. Αυτό δεν κάνει το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά ασήμαντο, αλλά επισημαίνει το γεγονός ότι θα πρέπει να εξετάσουμε πιο σημαντικές πηγές πλαστικών αποβλήτων. Το 46% του πλαστικού στους ωκεανούς (Great Pacific Garbage Patch) προέρχεται αποκλειστικά από απορριπτόμενα δίχτυα αλιείας. Αυτό σημαίνει ότι η εξάλειψη των πλαστικών θα πρέπει να περιλαμβάνει σε κάποιο βαθμό τον αποκλεισμό των ψαριών και των θαλασσινών από τη διατροφή σας. Ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε να γίνετε χορτοφάγος, ή ακόμα και να ακολουθήσετε μια vegan διατροφή.

Το αντίκτυπο στον εργασιακό σας χώρο και στο σχολείο σας

Ο πιο άμεσος τρόπος δράσης είναι να μιλήσετε στους συναδέλφους και τους συμφοιτητές σας. Ενθαρρύνετε τους να λάβουν μέρος με εσάς στο κινήμα Ιούλιος Χωρίς Πλαστικό και εξηγήστε τους γιατί είναι σημαντικό για εσάς. Είστε πολύ εσωστρεφής για να κάνετε κάτι τέτοιο; Προσκαλέστε έναν ομιλητή για να έρθει να μιλήσει για ποιο λόγο η ζωή απαλλαγμένη από πλαστικά έχει σημασία για όλους μας. Εναλλακτικά, οργανώστε έναν καθαρισμό της παραλίας και προσκαλέστε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείτε.

Ο Ιούλιος Χωρίς Πλαστικά είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε (πιθανώς πολλές οργανώσεις να έχουν ήδη οργανώσει μαζικούς καθαρισμούς κάπου κοντά σας αυτό το μήνα, ψάξτε για κάποια διοργάνωση κοντά στην περιοχή σας). Μια σημαντική πηγή πλαστικών μιας χρήσης είναι οι εταιρικές και σχολικές εκδηλώσεις, αναζητήστε σκεύη και μαχαιροπήρουνα από εταιρείες ενοικίασης ή απλά ενθαρρύνετε τις εκδηλώσεις όπου ο κάθε συμμετέχοντας φέρνει τα δικά του.

Επιπλέον συμβουλές για όσους εργάζονται σε εταιρείες

Εάν μπορείτε, ασχοληθείτε με την ομάδα προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας σας. Μάθετε αν μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του πλαστικού κάπου κατά μήκος της αλυσίδας. Μερικές φορές, ένα μικρό βήμα μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά, ειδικά αν γίνεται από πολλούς.

Πρασινίστε το ντουλάπι του χώρου εργασίας σας. Αντικαταστήστε τα συσκευασμένα σνακ με χύμα σνακ σε δοχεία και δείτε αν μπορείτε να ενθαρρύνετε το γραφείο σας να αγοράσει ποτά χύμα.

Ανταλλάξτε τα σκεύη και τα μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιήσιμα ή ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να φέρνουν τα δικά τους από το σπίτι.

Επιπλέον συμβουλές για τους μαθητές/φοιτητές

Ενθαρρύνετε την καντίνα ή την καφετέρια σας να λειτουργήσει χωρίς πλαστικά. Ξεκινήστε με τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης όπως τα καλαμάκια, στη συνέχεια, καταργήστε και άλλα πλαστικά μίας χρήσης, όπως τσάντες, δοχεία, κύπελλα κλπ.

Οι αυτόματοι πωλητές που είναι ευρέως διαδεδομένοι στις πανεπιστημιουπόλεις καταναλώνουν πολύ ενέργεια και διαθέτουν προϊόντα σε πλαστική συσκευασία. Δείτε αν μπορείτε να τα ανταλλάξετε με δοχεία που εμπεριέχουν χύμα σνακ.

Επηρεάζοντας την κοινότητα και την κυβέρνηση σας

Αυτό το βήμα είναι για όσους ονειρεύονται έναν ισχυρότερο αντίκτυπο. Η ζωή χωρίς πλαστικά δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους δικούς σας κοινωνικούς κύκλους! Δοκιμάστε να ζητήσετε τη συμμετοχή της κοινότητάς σας ή ακόμη και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οργανώστε εκδηλώσεις στην κοινότητά σας, όπως προβολές ταινιών σχετικά με το πρόβλημα των πλαστικών, διοργανώστε καθαρισμούς στην παραλία, συναντήσεις χωρίς πλαστικά (όπως πικνίκ) και πολλά άλλα.

Πηγή: greenisthenewblack.com

Μετάφραση: Μαίρη Μαρινοπούλου

Διαβάστε ακόμη: Zero Waste | Η πράσινη φιλοσοφία διαχείρισης απορριμμάτων

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας