Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα μόνο για τα βιβλία της ανατομίας. Ο ιδρυτής της Iyengar yoga, B.S.K. Iyengar, γνώριζε πολύ καλά πως κάθε σώμα είναι μοναδικό και ιδιαίτερο. Κάθε σώμα έχει τις δικές του ευκολίες και κυρίως τις δικές του δυσκολίες. Η γιόγκα που μας παρέδωσε μετά από πολύχρονη και συστηματική μελέτη, είναι ένα δώρο για όλα τα σώματα, όποια ιδιαιτερότητα και αν έχουν.

 

Είναι η Iyengar yoga, η γιόγκα της ανατομίας. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η προσαρμοστικότητα. Εφοδιασμένη με συστηματική τεχνική και ένα οπλοστάσιο από βοηθήματα, όπως τουβλάκια, ιμάντες, κουβέρτες, καρέκλες και ζώνες, θα σας βάλει σωστά στην κάθε θέση.

Μπορεί να μην είστε ευλύγιστος ή να μην είστε αρκετά δυνατός. Μπορεί η δεξιά σας πλευρά να έχει μια σειρά από μυοσκελετικά προβλήματα που σας εμποδίζουν να μπείτε σωστά στις θέσεις (asanas) και να μείνετε σ’ αυτές για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, προκειμένου να δείτε τα οφέλη. Κάνοντας γιόγκα μέσα από το σύστημα της Iyengar, όλα αυτά θα έχετε την ευκαιρία να τα παρατηρήσετε και σταδιακά να τα βελτιώσετε.

Ο δάσκαλος θεραπεύτηκε

Τα κατάλοιπα μιας φυματίωσης ταλαιπωρούσαν το εφηβικό σώμα του B.S.K. Iyengar, όταν αυτός ξεκίνησε να κάνει γιόγκα κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα. Ήταν μια εποχή που αυτό που σήμερα είναι τόσο δημοφιλές, τότε, ακόμη και στην Ινδία, ήταν κάτι αναδυόμενο. Η γιόγκα γνωστή στον ινδικό πολιτισμό από την αρχαιότητα, αρχίζει να βιώνει την αναγέννησή της.

Δημιουργούνται σχολές που εστιάζουν στη σωματική προσέγγιση – hatha yoga- και στη θεραπεία. Ο Krishnamacharya, στο Mysore αναλαμβάνει την θεραπεία του maharaja, του μαχαραγιά δηλαδή, με επιτυχία και γίνεται ευνοούμενος του. Ο νεαρός B.S.K Iyengar είναι γαμπρός του γκουρού και στέφεται με μεγάλη αφοσίωση στην γιόγκα προκειμένου να θεραπεύσει το σώμα του. Η προσήλωση, η υπομονή και η μεθοδικότητά του τον ανταμείβουν. Σταδιακά, εκτός από περίοπτος ασκούμενος, γίνεται και σπουδαίος δάσκαλος.

Αναπτύσσει την προσωπική του τεχνική και μεθοδολογία. Ο Iyengar χρησιμοποιεί το ίδιο του το σώμα σαν ένα προσωπικό εργαστήριο μελέτης της ανατομίας. Εμβαθύνει σε αυτό με πάθος, εξελίσσεται πρωτοποριακά, πειραματίζεται γίνεται ερευνητής. Καταγράφει όλη τη μελέτη του πάνω στην ανθρώπινη ανατομία και τη συνδέει με τη γιόγκα και τη θεραπεία. Το έργο του αναδεικνύεται και θεωρείται κορυφαίος δάσκαλος και θεραπευτής.

Πλέον ζει και εργάζεται στην Pune όπου το 1975 ιδρύει το Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, αφιερωμένο στη μνήμη της γυναίκας του. Το κέντρο του γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες δυτικούς και η προσέγγιση του επηρεάζει όσο ελάχιστες άλλες τη σύγχρονη μορφή της γιόγκα.

Λίγα χρόνια νωρίτερα το 1966,  ο Iyengar δημοσιεύει ένα από τα μεγαλύτερα bestseller στον χώρο, το περίφημο «Light on Yoga». Το βιβλίο αυτό άλλαξε συνολικά το παιχνίδι, έριξε κυριολεκτικά καινούργιο φως. Έδωσε μοντέρνα πνοή, έφερε τη γιόγκα στην εποχή της και διαπαιδαγώγησε τους σύγχρονους δασκάλους με έναν τρόπο επαναστατικό. Ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την επέλαση της γιόγκα, η οποία ακολούθησε την δεκαετία του ‘90 στην Αμερική και συνεχίζεται έως και σήμερα.

Μια καινούργια γλώσσα που λέγεται ευθυγράμμιση

Ο Iyengar έφερε στον κόσμο της γιόγκα τη συστηματοποίηση και τη βαθιά γνώση της ανατομίας. Κατέγραψε όλες τις θέσεις και τις ξανατοποθέτησε σύμφωνα με τη σωστή, την ευεργετική δηλαδή για το σώμα, ευθυγράμμιση. Ουσιαστικά έφτιαξε μια καινούργια παράδοση, τοποθέτησε όλες τις κλασικές θέσεις με ακρίβεια στο σημείο ακριβώς που θα έπρεπε να είναι. Το σώμα προστατεύεται, δεν ταλαιπωρείται, δεν τραυματίζεται και οδηγείται με σίγουρα βήματα στην θεραπεία.

Σήμερα λοιπόν, όταν μιλάμε για τη σωστή τοποθέτηση του σώματος σε μια κλασσική asana, χωρίς ενδεχομένως να το ξέρουμε, μιλάμε για την προσέγγιση του Iyengar.

Το σώμα είναι διαδρομή

Μπορεί ο Iyengar να μην  έδωσε έμφαση στις εσωτερικές πνευματικές πρακτικές, όμως η ευθυγράμμιση είχε πάντοτε γι’ αυτόν «ανώτερο» στόχο. Θεωρούσε ότι μέσω της ευθυγράμμισης, κατά τη διάρκεια της συστηματικής και επίμονης πρακτικής, μπορούμε να πετύχουμε την εναρμόνιση. Χρησιμοποίησε το σώμα ως όχημα και την πρακτική σε φυσικό επίπεδο ως μαθητεία που οδηγεί στην πνευματική επίγνωση.

Πως είναι ένα μάθημα Iyengar yoga

O χρόνος που κρατάει ένα μάθημα είναι συνήθως 1,5 ώρα όπως σε κάθε μάθημα γιόγκα. Αυτό όμως που διαφέρει είναι ο χρόνος που κάποιος μένει σταθερός σε κάθε θέση. Στην περίπτωση της iyengar μένουμε στις θέσεις (asanas) για περισσότερο χρόνο, γιατί αυτό φέρνει και καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης δίνεται μεγάλη σημασία στη σειρά που εκτελούνται οι θέσεις, αυτό που στην γιόγκα ονομάζουμε sequencing. Ανάλογα λοιπόν με την διαδοχή των ασκήσεων έχουμε και διαφορετικά οφέλη.

Κορυφαία διάκριση όμως είναι η έμφαση που δίνεται στην σωστή ευθυγράμμιση. Κάθε θέση αναλύεται και προσεγγίζεται με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, της δίνεται όλος ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να αναπτυχθεί και να εκτελεστεί σωστά.

Γι’ αυτό το λόγο και χρησιμοποιούνται βοηθήματα, όπως τα τουβλάκια και οι ιμάντες, ώστε το κάθε σώμα να τοποθετηθεί ανάλογα με την φυσική του κατάσταση και τις δυσκολίες του στην θέση.

Είστε κατάλληλος για ένα μάθημα iyengar yoga;

Αν δεν νιώθετε αρκετά ευλύγιστη, τότε σε ένα τέτοιο μάθημα το ηθικό σας θα αναπτερωθεί. Θα έχετε όλη την απαραίτητη «βοήθεια» προκειμένου το σώμα σας να ακολουθήσει.

Αν έχετε μυοσκελετικά προβλήματα, θέματα στην σπονδυλική σας στήλη ή τραυματισμούς, τότε είσαστε στη σωστή τάξη. Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου θα έχετε την ευκαιρία να γυμναστείτε χωρίς να επιβαρυνθείτε.

Αν σας ενδιαφέρει η ανατομία, αν είστε αρκετά επιστημονικοί και αναλυτικοί, αν θέλετε ένα μάθημα που εστιάζει στην λεπτομέρεια και δουλεύει για αρκετό χρόνο πάνω σε κάθε θέση, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε την Iyengar.

Ποιά είναι τα οφέλη
  • Ευλυγισία με βοήθεια και υποστήριξη
  • Θεραπεία σε μυοσκελετικές παθήσεις και αντιμετώπιση χρόνιων πόνων
  • Τόνωση του μυϊκού συστήματος
  • Ενίσχυση του αναπνευστικού και ανοσοποιητικού συστήματος

 

Πηγές

-Iyengar, B.K.S., Light on Life: The Yoga Journey to Wholeness, Inner Peace, and Ultimate Freedom
-https://well.blogs.nytimes.com/2014/08/20/what-is-so-special-about-iyengar-yoga/-https://www.bbc.com/news/magazine-28867890

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας