Συνήθως η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο για την πρώτη τους ομοιοπαθητική συνεδρία είναι αν θα πρέπει να κόψουν τον καφέ.
Ίσως αυτό είναι το δημοφιλέστερο ερώτημα που ακούν οι Ομοιοπαθητικοί παγκοσμίως.
Υπάρχει μία κοινή απάντηση;
Την απάντηση έρχεται να μας δώσει ο τρόπος που λειτουργεί το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, το τμήμα δηλαδή εκείνο ελέγχει όλες τις ακούσιες λειτουργίες του οργανισμού μας.
Ti είναι το αυτόνομο νευρικό σύστημα;
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα αποτελείται από δύο μέρη, το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα.
Το πρώτο ενεργοποιείται σε καταστάσεις στρες, σε περιπτώσεις όπου βιώνουμε κίνδυνο, πραγματικό ή μη, ενώ το δεύτερο ενεργοποιείται όταν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε, να πέσουμε σε βαθύ ύπνο, να ξεκουραστεί οργανισμός, να αυτοδιορθωθεί.
Με απλά λόγια πρόκειται για το γκάζι και το φρένο του οργανισμού.
Το μυστικό για την καλή λειτουργία ενός οργανισμού κρύβεται στην ισορροπία ανάμεσα στα δύο.
Βέβαια στην εποχή μας, που το στρες της καθημερινότητας είναι έντονο, το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει κανείς να ενεργοποιήσει περισσότερο το σύστημα χαλάρωσης, το παρασυμπαθητικό.
Τι σχέση έχει η καφεΐνη με όλα αυτά;
Η καφεΐνη, ως ουσία ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, όπως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε από τα συμπτώματα που συνήθως προκαλεί. Υπερδιέγερση, ένταση, εγρήγορση.
Στα πλαίσια λοιπόν της ομοιοπαθητικής θεραπείας, ο στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στα δύο συστήματα.
Να βοηθήσουμε τον οργανισμό να χαλαρώσει. Γιατί μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά η θεραπεία, και ο οργανισμός να αξιοποιήσει τη δυναμική να τελέσει της διεργασίες αυτοθεραπείας και αυτοδιόρθωσης αποτελεσματικότερα.
Οπότε τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι πρέπει να κόψουμε τον καφέ για να κάνουμε Ομοιοπαθητική μια που η καφεΐνη λειτουργεί σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή της θεραπείας;
Η απάντηση είναι… Εξαρτάται!
Την απάντηση και εδώ θα μας τη δώσει ξανά η νευροφυσιολογία.
Γιατί ναι μεν η καφεΐνη προσδένεται στους αδρενεργικούς υποδοχείς και τους διεγείρει, όμως ο βαθμός πρόσδεσης και ενεργοποίησης τους διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να πίνουν καφέ και να παθαίνουν ταχυπαλμίες, τρέμουλο, υπερένταση, αυπνία και κάποιοι άλλοι να πίνουν καφέ και μετά από λίγο να κοιμούνται.
Αυτό που εξετάζουμε λοιπόν είναι ο βαθμός ευαισθησίας του κάθε ανθρώπου στην καφεΐνη, για να δούμε κατά πόσο είναι δυνατό να επηρεάσει την ομοιοπαθητική μας θεραπεία.
Εξατομίκευση λοιπόν και στο ζήτημα του καφέ, μια που η Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει τον κάθε άνθρωπο σαν ιδιαίτερο, μοναδικό σε όλα του τα γνωρίσματα, ακόμα και σε αυτό του καφέ.
- Καφές και Ομοιοπαθητική – Ποιά είναι η αλήθεια; - 16/06/2023
- Πρώτες Βοήθειες με Ομοιοπαθητική για το Καλοκαίρι - 15/07/2022
- Παρενέργειες Αντιβιοτικών. Πόσο συχνές είναι; - 09/06/2022