Της Ελευθερίας Μαντζώρου

Καθώς έρχεται η άνοιξη, η φύση ξυπνάει από τον λήθαργό της. Τα φυτά ανθίζουν, και ακούγονται περισσότεροι ήχοι από ζώα. Έτσι, ξυπνάμε κι εμείς, ψυχολογικά και σωματικά!

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η άνοιξη συσχετίζεται με το Kapha Dosha, το οποίο εντοπίζεται στον θώρακα, τον λαιμό, το κεφάλι, το πάγκρεας, τον στόμαχο, την λέμφο, τον λιπώδη ιστό, την μύτη και την γλώσσα. Η βασική του έδρα είναι στον στόμαχο. Η εποχή Kapha αρχίζει στα τέλη του χειμώνα και καταλαμβάνει τους εαρινούς μήνες.

Από τα 3 dosha της Αγιουρβέδα, το Kapha είναι το πιο βαρύ, αργό και κρύο. Η εποχή Kapha (όπως και ο τύπος Kapha) χαρακτηρίζεται από υγρασία.

Εξαιτίας της «υγρασίας», αυτή την περίοδο συνιστάται να αποτοξινώνουμε τον οργανισμό και το λεμφικό μας σύστημα. Είναι μια καλή περίοδος για να πίνουμε μπόλικο πράσινο τσάι (κατά προτίμηση με τζίντζερ), να τρώμε πικρά χόρτα εποχής και να προσθέτουμε στην τροφή μας γενναίες ποσότητες μπαχαρικών και αρωματικών φυτών (μη λυπάστε το τσίλι…). Αυτά διεγείρουν τον μεταβολισμό και ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του λεμφικού συστήματος.

Φυσικά, η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Την άνοιξη συνιστάται να επιδιδόμαστε στην αγαπημένη μας μορφή άσκησης, όποια κι αν είναι αυτή. Καλό είναι να είναι δυναμική άσκηση πάντως. Για όσους ασκούνται στην γιόγκα, οι ασκήσεις πραναγιάμα είναι ιδανικές (εφόσον εφαρμόζονται με προσοχή). Bonus: η άσκηση προετοιμάζει την κορμάρα μας για τις παραλίες…

Μιας και αναφερθήκαμε στην γιόγκα, πολύ ευεργετικό για αυτή την περίοδο είναι και το τζάλα νέτι (καθαρισμός ρινικής κοιλότητας με αλατόνερο). Μια άλλη πολύ ωφέλιμη πρακτική της Αγιουρβέδα για αυτή την εποχή (και όχι μόνο) είναι το garshana (ξηρό μασάζ / απολέπιση), το οποίο μπορεί κάλλιστα να γίνει με μια λούφα. Να θυμάστε ότι όλες οι κινήσεις γίνονται πάντα προς την καρδιά.

Την εποχή που η φύση ανανεώνεται, συνήθως ανανεώνουμε και το σπίτι μας. Είναι μια καλή στιγμή να ξεφορτωθούμε ό,τι είναι περιττό. Φυσικά, ανακυκλώνουμε, αναχρησιμοποιούμε και χαρίζουμε ό,τι μπορούμε (όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο)! Μετά τον ανοιξιάτικο καθαρισμό του σπιτιού, είναι καλό να θυμιατίσουμε τον χώρο καίγοντας αποξηραμένο φασκόμηλο, κι έπειτα να ανοίξουμε τα παράθυρα ώστε να μπει φρέσκος αέρας και ηλιακό φως.

Δοκιμάστε να φορέσετε ρούχα με ζεστά χρώματα, όπως κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα (απευθύνομαι και στα δύο φύλα), για να συντονιστείτε με την εποχή και να εξισορροπήσετε το Kapha.

Καλή άνοιξη, και κυρίως καλό καλοκαίρι!

Μπορείτε να αναπαράξετε το άρθρο, αρκεί να αναφέρεται: Copyright (C) Ελευθερία Μαντζώρου, και να παρατίθεται το link της πηγής.

Πηγή: Flow – Wellness & Training

FLOW

Είμαστε μια μικρή ομάδα που αγαπάει την ευεξία, τη γνώση και τον φυσικό τρόπο ζωής. Στεγαζόμαστε σε μια ήσυχη μονοκατοικία με κήπο.
Πιστεύουμε ότι όλοι καλούμαστε να φροντίζουμε το σώμα μας και να μεριμνούμε για την ευεξία μας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να κάνετε μια στάση σε εμάς.
Σε εμάς θα βρείτε σεμινάρια μάλαξης από κορυφαίους επαγγελματίες, μαθήματα Yoga & Pilates, και εναλλακτικές θεραπείες υψηλού επιπέδου, όλα σε προσιτές τιμές.
Δείτε τα πλήρη στοιχεία του Flow Wellness & Training

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας