Καλύτερα μόνες παρά με λάθος σύντροφο

0
295

Στις μέρες μας η μοναχικότητα έχει πάρει πολύ διαφορετική χροιά από την πραγματική της ερμηνεία. Είναι πολύ εύκολο να δούμε, να συγκρίνουμε, να μιζεριάσουμε, ακόμη και να ζηλέψουμε τη ζωή κάποιου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ είναι δύσκολο να δούμε τι συμβαίνει μέσα μας και να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας.

 

Για τους περισσότερους η κατάσταση ελεύθερος, χωρίς κάποιον σύντροφο, φαντάζει ως κακή τύχη, ως λάθος μονοπάτι.

Η κατάσταση του «είμαι δίχως σύντροφο» μόνο άσχημη δεν είναι, ειδικά αν παρατηρήσουμε γύρω μας πως τα περισσότερα ζευγάρια είναι συμβιβασμένα. Ζουν μαζί όχι γιατί το θέλουν αληθινά, αλλά γιατί φοβούνται να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλον. Και δυστυχώς αυτή η κατάσταση οδηγεί σε συμπεριφορές και επιλογές, που συναντάμε πολύ συχνά γύρω μας και που καταλήγουν να πληγώσουν και να στεναχωρήσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό μας. Παράλληλες σχέσεις, ψέματα, ζευγάρια δυστυχισμένα που πνίγονται μέσα σε ένα «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς» και φυσικά σε μια δυστυχισμένη συνήθεια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτή την κατάσταση; Είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε. Άλλωστε αν δεν το κάνουμε εμείς πως περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος; Είναι πολύ σπουδαίο να μάθουμε να ζούμε με τα καλά και τα άσχημα του εαυτού μας και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να είμαστε σωστοί και να περνάμε καλά μέσα από μια σχέση. Ειδάλλως όλα θα τα βλέπουμε εγωιστικά.

Αν καταφέρουμε να κάνουμε καλή παρέα με τον εαυτό μας, θα έχουμε καταφέρει ταυτόχρονα να μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά και με τους άλλους ανθρώπους. Η ηρεμία που δίνει στη σκέψη μας το να είμαστε ο εαυτός μας, μας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε τους άλλους και να μη λειτουργούμε εγωιστικά. Πρέπει να σκεφτόμαστε «είμαι μόνη και είμαι καλά» και όχι με γνώμονα ότι πρέπει να είμαι με κάποιον για να είμαι καλά.

Αταίριαστα ζευγάρια γιατί κανένας δεν αναρωτήθηκε ποια είναι η αλήθεια.

Η επιλογή του να παραμείνει κάποιος μόνος του, συνειδητά, είναι μια σοφή στάση ζωής. Πρέπει να μάθουμε πρώτα τον εαυτό μας και να νιώθουμε καλά μαζί του και εν συνεχεία να βρούμε το ταίρι του. Πώς μπορεί κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο όταν δεν έχει γνωριστεί με τον ίδιο του τον εαυτό;

Άρα όταν γνωρίζουμε κάποιον με κατάσταση ζωής ελεύθερος, δεν θα πρέπει αμέσως να βιαστούμε να τον χαρακτηρίσουμε συναισθηματικά ανώριμο ή πως φοβάται να δεσμευτεί.

Καλύτερα να δούμε πραγματικά κάτω από την επιφάνεια αυτού του ανθρώπου και με συναισθηματική νοημοσύνη να κρίνουμε τις επιλογές του.

Καλύτερα μόνη λοιπόν παρά με κακή παρέα, λάθος σύντροφο και μίζερες ή τοξικές καταστάσεις. Βρες τον εαυτό σου και μετά χάρισε τον απλόχερα σε άλλον. Και μαζί θα καταφέρετε την καλύτερη εκδοχή του.

 

Newsletter εγγραφή

 

Εύη Στεργίου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας