Κάρολος Τσιλιγκιριάν | Ολιστικό Coaching

0
396

Ο Κάρολος Τσιλιγκιριάν είναι ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρίας GIM Agency για πάνω από 12 χρόνια. Πρόσφατα αποφάσισε να ξεκινήσει ως παράλληλη δραστηριότητα το Your Growth Guide (YGG), εστιάζοντας στο Ολιστικό Coaching. Εκεί συνδυάζει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του από το επιχειρείν, σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση που αφορά την ολιστική υγεία και ευημερία.

 

Θαυμάζει πολύ τον ιδρυτή του Pranic Healing, Master Choa Kok Sui o οποίος κατάφερε να συνδυάσει την ενεργειακή θεραπεία, την έρευνα και την μελέτη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα και το φιλανθρωπικό έργο.

“Ξέρω ότι είναι μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, η οποία για μένα έχει πολύ νόημα γιατί συνδυάζει την δύση με την ανατολή”, μας λέει και κάπως έτσι ξεκινά η συζήτησή μας.

 

Κάρολε σκιαγράφησε μας τον εαυτό σου. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά σου;

Αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ σαν άνθρωπο είναι η γνώση, η αναζήτηση και η έρευνα. Αναζητώ συνεχώς νέες πηγές γνώσης, διαβάζω και δοκιμάζω. Επίσης συζητώ με άλλους ανθρώπους γιατί με ενδιαφέρει να μάθω από αυτούς και να ανταλλάξω πληροφορίες.

Το αμέσως επόμενο στοιχείο της προσωπικότητάς μου είναι η σύνθεση. Με ενδιαφέρει να εντοπίζω τις κοινές αλήθειες και τα μοτίβα που υπάρχουν και να συνθέτω κάτι πιο ολοκληρωμένο. Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι για να αξιοποιήσω τη γνώση για το καλό όλων. Η εφαρμοσμένη γνώση έχει δύναμη, είναι εργαλείο!
Το πάθος μου είναι να ερευνώ, να συνθέτω και να μεταδίδω τη γνώση.
Απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι η εξέλιξη, η ελευθερία και η χαρά.

Θα ονόμαζες τον εαυτό σου Coach ή Ενεργειακό θεραπευτή;

Μου αρέσει να ακούω τι λένε οι άλλοι για μένα καθώς με γνωρίζουν αρκετά χρόνια. Αυτό με βοηθάει να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου και τα ταλέντα μου. Μου λένε λοιπόν συχνά ότι είμαι καλός στο να ακούω πραγματικά τον συνομιλητή μου, να διδάσκω, να κάνω τον άλλο να προβληματίζεται εποικοδομητικά. Παράλληλα τελευταία που μπήκα και στον χώρο της ενεργειακής θεραπείας, το feedback που παίρνω, ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Υπάρχουν περιπτώσεις που ανακουφίζονται από τον πόνο σε λίγα μόλις λεπτά. Το Coaching και η Ενεργειακή Θεραπεία, είναι δύο εξαιρετικά εργαλεία που αλληλοσυμπληρώνονται.

Τι σε χαρακτηρίζει σαν θεραπευτή;

Είμαι πολύ πρακτικός άνθρωπος, με ενδιαφέρει η επιστημονική προσέγγιση και το αποτέλεσμα. Ως επιχειρηματίας έχω επίσης μάθει τη σημασία του σωστού προσχεδιασμού, της οργάνωσης και της ποιότητας. Συνδυάζω λοιπόν όλα αυτά για να προσφέρω ποιοτικές υπηρεσίες ενεργειακής θεραπείας με αγάπη, επαγγελματισμό και σεβασμό προς τον πελάτη.

Θέλω να βοηθώ ανθρώπους με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Εφόσον εντρυφήσω σε κάτι και διαπιστώσω ότι είναι χρήσιμο και ασφαλές, τότε με ενδιαφέρει πάρα πολύ και να το αξιοποιήσω.

Πολλοί θεραπευτές λένε ότι θέλουν να μεταφέρουν την γνώση ώστε ο θεραπευόμενος να γίνει δάσκαλος του εαυτού του σιγά σιγά. Συμφωνείς;

Συμφωνώ απόλυτα! Φυσικά δεν είναι όλοι άνθρωποι έτοιμοι και η στιγμή πάντα διαφέρει. Με λίγα λόγια, μπορεί κάποιος να θέλει να παραμείνει θεραπευόμενος ή μαθητής για αρκετό καιρό και αυτό πρέπει να είναι πάντοτε σεβαστό. Η διαδρομή διαφέρει, για άλλους είναι μικρότερη και για άλλους μεγαλύτερη.

Επιπλέον μην ξεχνάμε πως όλοι είμαστε εν δυνάμει μαθητές και δάσκαλοι.

Ποια είναι η προσωπική διαδρομή σου από θεραπευόμενος σε θεραπευτής;

Αυτό που συνέβη είναι ότι κάποια στιγμή στην προσωπική μου επιχείρηση, συσσωρεύτηκαν κάποιες σοβαρές δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές με επηρέασαν βαθιά σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο. Αντιμετώπισα ψυχοσωματικά προβλήματα τα οποία είχαν άμεση σχέση με το στρες. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και άλλο και έφτασα στον «πάτο» ψυχολογικά, είχα μια μεγάλη αναλαμπή. Κατάλαβα ότι ενώ νόμιζα πως είχα αλλάξει και εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια, στην ουσία παρέμενα ο ίδιος. Ενώ είχα δουλέψει με τον εαυτό μου και την προσωπική μου ανάπτυξη, είχα αλλάξει μόνο επιφανειακά και όχι σε βάθος. Τότε άρχισα να κάνω διαλογισμό, να ασχολούμαι με την πνευματικότητα και είδα τις πρώτες ουσιαστικές αλλαγές. Αυτό μου έδωσε τη δύναμη για να συνεχίσω. Τα επόμενα βήματα με οδήγησαν στο να εκπαιδευτώ στην Κοσμοενεργειακή θεραπεία, στο Pranic Ηealing και στο Reiki. Στην συνέχεια εκπαιδεύτηκα στη κρυσταλλοθεραπεία και στην κατασκευή Οργονιτών.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθες σε αυτή την διαδρομή;

Ότι δεν είμαστε μόνο το φυσικό μας σώμα. Ότι πάνω από όλα είμαστε συνείδηση και ενέργεια. Μπορούμε με την συνείδηση μας, να επηρεάσουμε την ενέργειά μας, δηλαδή το ίδιο μας το σώμα. Αυτό είναι μια εμπειρία μοναδική.

Τι είναι το mindfulness;

Είναι μια προσπάθεια της δύσης να προσεγγίσει τον διαλογισμό. Το mindfulness κηρύσσει το να είμαστε συνειδητοί σε ότι κάνουμε.

Ο διαλογισμός είναι μια μορφή άσκησης που έχει σαν στόχο να βρεθούμε στη διαλογιστική κατάσταση. Οι άνθρωποι που τον ασκούν πολλά χρόνια μπορούν και μένουν μέσα σε αυτή την κατάσταση και την βιώνουν σε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην μέρα.

Υπάρχει ιδανική θεραπεία;

Δεν πιστεύω πως υπάρχει αυτό που λέμε ιδανική τεχνική στην ενεργειακή θεραπεία. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, πολλοί θεραπευτές και πολλοί θεραπευόμενοι. Το τι είναι κατάλληλο για έναν άνθρωπο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για έναν άλλο. Αυτό που προτείνω είναι ο θεραπευόμενος να καταλάβει ότι έχει τη δύναμη, και να πάρει την ευθύνη για την υγεία του. Να χρησιμοποιεί έξυπνα την κρίση του και τη διαίσθηση του. Να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα και να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει.

Πρέπει κάποιος να πιστεύει στην ενέργεια για να δεχτεί και την θεραπεία;

Ξέρουμε πως η κβαντική φυσική είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από την Νευτώνια φυσική. Αν λέγαμε ότι δεν υπάρχει ενέργεια, και πως η συνείδηση δεν επηρεάζει την ενέργεια θα ήταν σαν να επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα.

Για το λόγο αυτό η συνείδηση του θεραπευτή αρκεί για να γίνει η θεραπεία. Εάν όμως και ο θεραπευόμενος κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι δεκτικός στην ενέργεια, εάν βάλει το νου και την καρδιά του σε αυτό που συμβαίνει μαζί με τον θεραπευτή, τότε τα αποτελέσματα είναι πιο εντυπωσιακά.

Τα θεραπευτικά σου εργαλεία είναι σταθερά;

Ψάχνομαι συνεχώς! Μου αρέσει να ερευνώ, να μελετώ νέες τεχνικές και να τις δοκιμάζω. Εάν δω ότι δουλεύουν αποτελεσματικά και μου ταιριάζουν τότε τις προσθέτω στην φαρέτρα εργαλείων μου.

Αυτή την στιγμή αυτό που κάνω είναι Crystal reiki και Pranic crystal healing, σε συνδυασμό πάντα με το Ολιστικό Coaching. 

Οι θεραπευτικοί οργονίτες πως λειτουργούν;

Μπορεί κάποιος να έχει έναν θεραπευτικό οργονίτη στο σπίτι του για να βελτιώσει την ενέργεια στο χώρο. Μπορεί να κάνει ενεργειακούς καθαρισμούς στο σώμα του ή να διαλογίζεται σε αυτόν. Έτσι δεν χρειάζεται να επισκέπτεται τόσο συχνά κάποιον θεραπευτή ή μπορεί να συμπληρώνει τις θεραπείες του με αυτόν τον τρόπο. Προσωπικά χρησιμοποιώ τους οργονίτες και στο χώρο αλλά και αντί των κρυστάλλων.

Πες μας συγκεκριμένα, τι είναι ο οργονίτης;

Οι οργονίτες είναι ενεργειακές κατασκευές που περιέχουν οργανικά υλικά, ανόργανα υλικά και ενεργειακούς κρυστάλλους. Πρόγονος του οργονίτη είναι ο οργονοσυσσωρευτής. Ο Αυστριακός ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ εφηύρε τον οργονοσυσσωρευτή και τον χρησιμοποιούσε σε θεραπείες ασθενών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι σύγχρονοι οργονίτες αποτελούνται συνήθως από ρητίνη (πχ υγρό γυαλί), μέταλλα και κρυστάλλους (πχ χαλαζία).

Ανάλογα με τον συνδυασμό των μετάλλων που υπάρχουν μέσα σε έναν οργονίτη, τα οποία μπορεί να είναι από χαλκός μέχρι και χρυσός, δημιουργούνται άλλες ενεργειακές ιδιότητες στον οργονίτη. Το ίδιο ισχύει και για τους κρυστάλλους που χρησιμοποιούνται, το περιβάλλον που κατασκευάζεται ο οργονίτης, η ενέργεια που βάζει ο άνθρωπος που το κατασκευάζει κ.τ.λ.

Ο οργονίτης απορροφά ενέργεια από το περιβάλλον του, την μετασχηματίζει σε πιο θετική και την επιστρέφει στο περιβάλλον. Είναι πολύ χρήσιμος στην ενεργειακή προστασία, στην θεραπεία και στο διαλογισμό. Υπάρχουν διαφορετικοί οργονίτες οι οποίοι απευθύνονται σε διαφορετικές χρήσεις και παθήσεις. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει να φτιάχνω θεραπευτικούς οργονίτες με πολύ συγκεκριμένες χρήσεις πχ αρθριτικά, πονοκέφαλο, άγχος, συναισθηματική ισορροπία.

Ο οργονίτης τι διάρκεια ζωής έχει;

Διαρκεί σίγουρα πολλές δεκάδες χρόνια. Ανάλογα με την ένταση χρήσης του θα πρέπει να κάνουμε και τον αντίστοιχο ενεργειακό καθαρισμό του π.χ. με αλάτι, ώστε να παραμένει σε καλή κατάσταση και πραγματικά να μας ωφελεί.

Το κόστος του ποιο είναι;

To κόστος διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τα υλικά. Όσο πιο μεγάλος ο οργονίτης και  πιο ακριβά τα υλικά τόσο μεγαλύτερο είναι και το κόστος του. Προσωπικά προσφέρω μια μεγάλη γκάμα οργονιτών που ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές.

Πως λειτουργεί η Kirlian φωτογράφιση αύρας;

Ένας ενεργειακός θεραπευτής μπορεί να σκανάρει την ενέργεια στο σώμα του άλλου με διάφορους τρόπους, με τα χέρια του, διαισθητικά, ή με ραδιαισθησία. Η ικανότητα κάθε θεραπευτή διαφέρει. Η Kirlian φωτογράφιση δεν στηρίζεται στις ικανότητες του ενεργειακού θεραπευτή γιατί είναι ένα μηχάνημα. Προσωπικά προτιμώ τον συνδυασμό Kirlian φωτογράφισης και σκαναρίσματος από θεραπευτή.

Η φωτογράφιση Kirlian είναι η φωτογράφιση της ¨αύρας¨ ενός ανθρώπου με ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό. Είμαι ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που το προσφέρει αυτό σαν υπηρεσία. Φυσικά δεν είναι θεραπευτική μέθοδος αλλά ένα ενδιαφέρον διαγνωστικό εργαλείο. Μπορούμε δηλαδή να διαβάσουμε τις αλλοιώσεις που υπάρχουν στο ηλεκτρομαγνητικό μας πεδίο, να καταλάβουμε επομένως που αποτυπώνονται κάποιες ενεργειακές δυσλειτουργίες πριν ενδεχομένως αυτές περάσουν στο φυσικό μας σώμα. Έτσι κάποιες φορές μπορούμε να προλάβουμε μια πάθηση πριν ακόμη αυτή εκδηλωθεί. Η τεχνική Crownscope που χρησιμοποιώ, μετρά επίσης την βιοενέργεια σε δεκάδες όργανα του σώματος (πχ θυροειδή, πνεύμονες, νεφρά, συκώτι, παχύ έντερο) και την κατάσταση των 7 βασικών Chakras.

Ποια είναι η διαφορά της ύλης από την ενέργεια;

Όλα είναι ενέργεια απλώς η ύλη είναι μια μορφή ενέργειας που έχει χαμηλή δόνηση και τα μάτια μας μπορούν να την συλλάβουν. Και ο αέρας είναι ενέργεια, είναι ύλη, αλλά έχει διαφορετική δόνηση την οποία απλά δεν μπορούμε να δούμε. Το σώμα μας έχει πολλά επίπεδα ενέργειας, είναι όπως οι ρώσικες κούκλες μπαμπούσκα. Το ένα ενεργειακό σώμα είναι μέσα στο άλλο. Το τελευταίο σώμα είναι το υλικό μας σώμα, αυτό που μπορούμε να δούμε και να πιάσουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν.

Γιατι το pranic healing δεν είναι ακόμη πολύ γνωστό στην Ελλάδα;

Είναι αρκετά γνωστό αλλά όχι τόσο γνωστό όσο του αξίζει. Ίσως χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη. Στο εξωτερικό σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία και οι ΗΠΑ είναι πολύ διαδεδομένο και υπάρχει μάλιστα και μέσα σε ορισμένα νοσοκομεία. Για μένα είναι μια μεγάλη αγάπη γιατί είναι γρήγορο, αποτελεσματικό και ολιστικό. Επίσης έχει πολύ καλό θεωρητικό υπόβαθρο και στηρίζεται σε δοκιμασμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Είναι μια θεραπεία που μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως δηλαδή θεραπευτής και θεραπευόμενος δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Ο ιδρυτής του μοντέρνου pranic healing ήταν ο master Choa Kok Sui ο οποίος γεννήθηκε στις Φιλιππίνες. Για πολλά χρόνια έκανε τις μελέτες του βασισμένες στην παρατήρηση και το πείραμα, με επιστημονικό τρόπο. Συνέθεσε γνώσεις από αρχαίες πρακτικές, τις εξέλιξε και παράλληλα είχε την πνευματική καθοδήγηση από τον δικό του δάσκαλο. Η μεθοδική του προσέγγιση, και η έμφαση στο ασφαλές αποτέλεσμα θεωρώ ότι επηρεάστηκε από το γεγονός ότι ήταν χημικός μηχανικός. Είναι αξιοσημείωτο ότι ήταν πολύ επιτυχημένος Επιχειρηματίας και είχε πλούσια φιλανθρωπική δράση. Τα συνδύαζε όλα με μοναδικό τρόπο. Για μένα είναι πρότυπο. 

Πόσες θεραπείες Pranic healing πρέπει να κάνει κάποιος;

Καλό είναι να πούμε πως οι ενεργειακές θεραπείες δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να λύσουν ένα πρόβλημα στο φυσικό σώμα. Η ενεργειακή θεραπεία υποστηρίζει κυρίως το φυσικό σώμα, το συναισθηματικό και το νοητικό. Βοηθά επίσης για την ψυχική εξέλιξη του ανθρώπου.

Όταν κάποιος έρχεται για ενεργειακή θεραπεία π.χ. Pranic Healing, είναι συνήθως επειδή έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που θέλει να αντιμετωπίσει. Ο χρόνος θεραπείας εξαρτάται από τον χρόνο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και από το είδος του προβλήματος. Ένα απλό πρόβλημα που κάποιος έχει μόνο για ένα μήνα ίσως να θεραπευτεί σε μια συνεδρία. Πιο σοβαρά χρόνια ζητήματα απαιτούν συνήθως περισσότερες θεραπείες.

Το καλό είναι πως στο Pranic Healing τα αποτελέσματα γίνονται γρήγορα αισθητά και ο θεραπευόμενος αποκτά την επιθυμία να συνεχίσει. Μετά την επίλυση του προβλήματος μπορεί να συνεχίσει τις συνεδρίες για την ολιστική βελτίωση της υγείας του.

Μπορεί κάποιος να κάνει Pranic healing για λόγους προληψης;

Αυτό είναι το ιδανικό. Στους αρχαίους πολιτισμούς όπως στην Κίνα οι άνθρωποι πήγαιναν στον θεραπευτή κυρίως για λόγους πρόληψης. Δυστυχώς στις μέρες μας καταφεύγουμε στην θεραπεία όταν τα προβλήματα έχουν σωματικοποιηθεί και τότε είναι δυσκολότερη η αντιμετώπιση.

Πιστεύεις ότι αυτός μπορεί να είναι ένας μελλοντικός δρόμος για τον άνθρωπο;

Ναι, νομίζω ότι θα γίνει. Ήδη σήμερα οι γιατροί που είναι πιο ενημερωμένοι και σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, αποφεύγουν τις ιδιαίτερα επεμβατικές προσεγγίσεις και πλαισιώνουν την θεραπεία ολιστικά. Ένα άλλο θετικό είναι πως οι διαγνωστικές μέθοδοι συνεχώς βελτιώνονται και απλοποιούνται.

Ποια είναι η καλύτερή σου συνήθεια στον τομέα της υγείας και ποια η χειρότερη;

Η καλύτερή μου συνήθεια αυτή την στιγμή είναι η άσκηση στην Arhatic Yoga που είναι το “αδερφάκι” του Pranic healing. Κάνω συστηματικά συγκεκριμένες σωματικές ασκήσεις, καλύτερες διατροφικές επιλογές – κυρίως plant based αποφεύγοντας πλήρως το χοιρινό, το σκληρό αλκοόλ και το κάπνισμα. Η καλή υγεία έχει να κάνει επίσης με τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Το χειρότερο μου είναι όταν δεν κάνω τίποτα, όταν απλώς κάθομαι και κάνω αρνητικές σκέψεις. Το συνειδητοποιώ όμως πια πιο εύκολα και κάνω κάτι για να το σπάσω σαν μοτίβο. 

Τι θαυμάζεις περισσότερο ως δεξιότητα σε έναν άνθρωπο;

Μου αρέσει όταν κάποιος είναι πάρα πολύ καλός σε αυτό που κάνει. Επίσης θαυμάζω τους ανθρώπους που εκπέμπουν γλυκύτητα και αγάπη και σε παρασύρουν στην ενέργεια αυτή.

Αν έδινες μια και μόνο συμβουλή υγείας ποια θα ήταν;

Η μεγαλύτερη πηγή ευεξίας είναι η αγάπη γιατί περιέχει αποδοχή για τον εαυτό μας και τους άλλους. Αυτό αρκεί για να μας απαλλάξει από οτιδήποτε τοξικό.

Συνέντευξη της Κυριακής Ματζάνα
για την Όμορφη Ζωή

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αναλυτικά στοιχεία: Κάρολος Τσιλιγκιριάν
Ιστοσελίδα: yourgrowth.guide
E-mail: [email protected]
Facebook: facebook.com/ygguide

=

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας