Κάστανο | O βασιλιάς του χειμώνα είναι λιγότερο παχυντικός από όσο νομίζουμε

0
150

Σας σας αρέσουν τα κάστανα αλλά όχι και οι θερμίδες τους; Ήρθε η ώρα να μάθετε, ότι τα κάστανα είναι ο λιγότερο παχυντικός ξηρος καρπός, ενώ συγχρόνως εξαιρετικά ωφέλιμος.

 

Το κάστανο δικαιολογημένα θεωρείται ο βασιλιάς του χειμώνα γιατί πολύς κόσμος τα αγαπά και φιγουράρει σε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές. Τι γίνεται όμως όταν περνούν τα Χριστούγεννα; Μήπως έχουμε την τάση να τα αποφεύγουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ παχυντικά ή γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική τροφή είναι; 

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε διεξοδικά με το κάστανο και να το γνωρίσουμε τόσο καλά, που θα εκτιμήσουμε την μεγαλη του αξία και θα το βάλουμε στην διατροφή της οικογένειάς μας όλο τον χειμώνα.

Διατροφική αξία

Το κάστανο είναι ξηρός καρπός, ο οποίος όμως σαν σύσταση περιέχει μεγάλο ποσοστό νερού. Γι αυτό και έχει πολλούς υδατάνθρακες, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά. Είναι τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη και βιταμίνες. Ουσιαστικά αποτελεί μια πλήρη και ισορροπημένη τροφή που μας προσφέρει εύκολα το αίσθημα του κορεσμού. Συγκεκριμένα περιέχει μεγάλη δόση βιταμίνης C. Πέντε ή έξι κάστανα, μπορούν να μας δώσουν το 20% της ποσότητας που χρειαζόμαστε μέσα στην ημερα. Είναι μάλιστα ο μοναδικός ξηρος καρπός στον οποίο μπορούμε να βρούμε βιταμίνη C, την οποία χρειάζεται ανοσοποιητικό μας, μέσα στον χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη: 14 καλοί λόγοι για να προσθέσετε τα καρύδια στη διατροφή σας

Συγκεκριμένα από 100 γρ. κάστανων θα πάρουμε:

213 Kcal, ενέργεια
45.5 gr υδατάνθρακες
2.4 gr πρωτεΐνη
2.3 gr λίπος
95 mg, ω-3
798 mg, ω-4
8.1 gr διαιτητικές ίνες:
0 mg χοληστερόλη

Κάστανα και χοληστερίνη

Παρατηρήσατε ότι τα κάστανα περιέχουν μηδέν χοληστερόλη;

Πράγματι ενώ είναι χαμηλά σε λιπαρά, είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την αύξηση της καλής (HDL).  Αυτό τα κάνει ιδανικά για όσους προσέχουν την χοληστερίνη τους.  Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μαζί με τα ωμέγα-3, την υψηλή δόση καλίου (518 mcg στα 100 γραμμάρια) και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κάστανο, μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση, να βοηθήσουν στην προστασία των αρτηριών και να εμποδίσουν τις καρδιοπάθειες.

Κάστανα και αντιοξειδωτική δράση

Τα κάστανα κατέχουν άλλη μια κορυφή ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς. Μαζί με τα καρύδια και τα πεκάν είναι ότι πιο αντιοξειδωτικό μπορούμε να καταναλώσουμε.

Αυτό οφείλεται σε έναν ιδανικό συνδυασμό: στην μεγάλη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι μια τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδης ουσίες. Στην βιταμίνη Ε, η οποία είναι επίσης αντιοξειδωτική. Στις πολυφαινόλες οι οποίες είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Και τέλος στον χαλκός, το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχουν!

Πολύτιμη τροφή για τις γυναίκες

Πόσοι γνωρίζουμε ότι τα κάστανα είναι μια ιδανική τροφή για τις γυναίκες, και ότι θα πρέπει να τα βάλουν στο διαιτολόγιό τους;

O γυναικείος οργανισμός, με την περίοδο, την εγκυμοσύνη και την φάση της εμμηνόπαυσης,  έχει ιδιαίτερες αναγκες σε ορισμένα συστατικά. Πολλά από αυτά μπορούμε να τα βρούμε στο κάστανο. Για παράδειγμα το ασβέστιο, το οποίο όταν είναι σε έλλειψη δημιουργεί οστεοπόρωση, στο κάστανο υπάρχει σε μια καλή δόση.

Επίσης στο κάστανο θα βρούμε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στις κράμπες της περιόδου και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το ίδιο ισχύει και για τις βιταμίνες Β1 και Β2 αλλά και το φυλλικό οξύ. Ιδιαίτερα το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και συνδράμει καθοριστικά στην σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA, στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον οφέλη για όλους

Το ξέρατε ότι το κάστανο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μάλιστα πολύ καλά απορροφήσιμες; To κάστανο όπως και τα αυγά περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες.

Επίσης είναι πολύ καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου ενώ αποκαθιστούν την δυσκοιλιότητα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν όσους είναι σε φάση δίαιτας ή διατροφής.

Δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν από όσους πάσχουν από δυσανεξία και κοιλιοκάκη.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως είναι μια τροφή που όταν χρησιμοποιείται με μέτρο μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι τα κάστανα παχυντικά;

Όσοι αγαπάτε τα κάστανα μπορείτε να απενοχοποιηθείτε σε σχέση με την κατανάλωσή τους.

Δεν είναι ανάγκη να πέσετε με τα μούτρα και να αρχίσετε να τρώτε απεριόριστα. Βάλτε  μέτρο και επιλέξτε να μην τα φάτε πολύ αργά το βράδυ.  Σε σχέση όμως με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα είναι θερμιδικά πολύ φτωχότερα. Για παράδειγμα, τα 100 γρ. καρύδια έχουν 646 θερμίδες και τα 100γρ. φιστίκια περιέχουν 595 θερμίδες μαζί με 50g λιπαρά! Αντίθετα 100 γρ. κάστανα, περιέχουν μόνο 213 θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά.

Επομένως αν θέλετε να προσέξετε την διατροφή σας και να έχετε έλεγχο του βάρους σας δεν χρειάζεται να αποκλείσετε από την διατροφή σας, τα αγαπημένα σας κάστανα. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα καστανά αγοράστε δέκα κάστανα! Βέβαια τώρα με την πανδημία αυτό δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να συμβεί επομένως θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να τα απολαύσετε στο σπίτι.

Πώς μπορούμε να έχουμε ψητά κάστανα στο σπίτι μας;

Η απάντηση είναι απλή αν έχουμε τζάκι… Τα σκίζουμε ελαφρά σταυρωτά με ένα μαχαιράκι και τα βάζουμε στην χόβολη μέσα σε μια σχάρα που θα χρειαστεί να αναποδογυρίσουμε μερικές φορές. Αρκούν 5-10 λεπτά και τα καστανά μας, είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αν όμως δεν έχουμε τζάκι στο σπίτι μας; Θα πρέπει να περιοριστούμε στα βραστά κάστανα; Δεν είναι άσχημα και αυτά. Ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα και τα βραστά κάστανα έχουν και αυτά τους φανατικούς τους. Μπορείτε όμως να ψήσετε κάστανα και στον φούρνο με πολύ καλά αποτελέσματα.

Για ψητά κάστανα στον φούρνο:

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170-180 βαθμούς και αφού χαράξετε σταυρωτά, ψήστε τα κάστανα για 20-25 λεπτά.

Για βραστά κάστανα:

Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα κάστανα τα οποία έχετε χαράξει από πριν. Βράστε για 20-25 λεπτά αν πρόκειται να τα καταναλώσετε σκέτα. Αν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε σε γλυκό ή φαγητό, βράστε τα για 10 λεπτά μόνο.

Διαβάστε ακόμη: Ελληνικές υπερτροφές | Βάλτε στη διατροφή σας απλά ελληνικά προϊόντα με super δυνάμεις

Έχουν τα κάστανα ποικιλίες;

Υπάρχουν τέσσερα είδη καστανιάς στον κόσμο, τα οποία παράγουν κάστανα αλλά και ξυλεία. Τα είδη αυτά είναι: η Ευρωπαϊκή καστανιά (καστανιά η ήμερη), η ιαπωνική καστανιά οποία μπορεί να είναι και θάμνος και δεν παράγει ιδιαίτερα νόστιμα κάστανα, η αμερικάνικη η οποία παράγει εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία αλλά και καρπούς και η κινεζική η οποία αναπτύσσεται πάνω από τα 2000 μέτρα υψόμετρο και παράγει πολύ νόστιμους καρπούς.

Στην χώρα μας έχουμε το ευρωπαϊκό είδος και ξεχωρίζουμε τα κάστανα ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους. Κάποια από αυτά είναι πραγματικά διάσημα για την γεύση τους.

Τα περίφημα βολιώτικα. Πρόκειται για τα κάστανα που έρχονται από τις αιωνόβιες καστανιές που βρίσκονται στις πλαγιές του Πηλίου. Είναι σχετικά ανοιχτόχρωμα, μεγαλούτσικα σε μέγεθος και πολύ γλυκά. Μπορείτε να τα κάνετε βραστά αλλά και ψητά.

Τα εντυπωσιακά κάστανα της Μελιβοίας. Είναι τα μεγαλύτερα ίσως που θα βρείτε στην αγορά, ωραία και γυαλιστερά. Έρχονται από τις πλαγιές του Κισσάβου στον νομό Λαρίσης και μπορειτε να τα φάτε άνετα ψητά γιατί ξεφλουδίζουν εύκολα. Πολλά από αυτά τα κάστανα εξάγονται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα διάσημα κρητικά. Τα κρητικά κάστανα μαρόνια είναι μικρά αλλά θαυματουργά. Πεντανόστιμα και πανεύκολα στο καθάρισμα, μόλις τα βγάλετε από την φωτιά ξεφλουδίζουν με μια κίνηση.

Καλλιεργούνται τα κάστανα;

Οι καστανιές είναι υπεραιωνόβια δέντρα μεγάλα, φυλλοβόλα δέντρα που φύονται σε υψόμετρα πάνω από 250 μέτρα. Προκειμένου να ευδοκιμήσουν χρειάζονται αρκετά υγρό υπέδαφος και γι αυτό τον λόγο όπου υπάρχουν καστανιές υπάρχουν και νερά ή υπόγειες πηγές.

Είναι αυτοφυή, αλλά επίσης μπορούν και να πολλαπλασιαστούν και να καλλιεργηθούν. Στην χώρα μας η καλλιέργεια και η συλλογή του κάστανου αποτελεί πηγή εισοδήματος για ολόκληρα χωριά τα οποια κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης βρήκαν τον τρόπο για ένα επιπλέον εισόδημα.

Κάθε δέντρο δίνει γύρω στα 50 κιλά καρπό αλλά όσο τα δέντρα μεγαλώνουν δίνουν όλο και περισσότερα κάστανα, επομένως κάθε χρόνο μια παραγωγή μπορεί να είναι και καλύτερη. Το μεγιστο της παραγωγής του ένα δέντρο το δίνει, όταν είναι περίπου 50 ετών.

Τα κάστανα ωριμάζουν γύρω στον Νοέμβριο, ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες. Πέφτουν από το δέντρο με το σκληρό και αγκαθωτό τους περίβλημα και ανάλογα με το είδος μπορεί να είναι 2-3 μαζί ή ένας καρπός μόνος του.

Τα κάστανα στην αρχαιότητα

Όπως καταλαβαίνουμε εφόσον ακόμη και σήμερα υπάρχουν υπεραιωνόβια δέντρα, το κάστανο υπήρχε από τους αρχαίους χρόνους, συγκεκριμένα από την εποχή του Χαλκού.

Στην Κίνα άρχισε να καλλιεργείτε όπως λένε, εδώ και 6.000 χρόνια. Μάλιστα η καστανιά στην αρχαιότητα λεγόταν “αρτόδεντρο”, γιατί από τα κάστανα οι άνθρωποι έφτιαχναν αλεύρι το οποίο χρησιμοποιούσαν για την διατροφή τους. Υπάρχουν αναφορές στο “δέντρο του άρτου” από τον Ξενοφώντα, ενώ γνωρίζουμε ότι τα κάστανα ήταν εκλεκτός καρπός στα τραπέζια των βυζαντινών.

Στην Ευρώπη και κυρίως στα ορεινά μέρη, το κάστανο ήταν για αιώνες μια βασική τροφή. Από το αλεύρι του έφτιαχναν ψωμί και χυλούς, μέχρι που διαδόθηκε η καλλιέργεια της πατάτας και τότε μόνο υποχώρησε η κατανάλωση του κάστανου.

Το κάστανο θέλει κρασί…

Για κάποιο λόγο, ίσως γιατί το κάστανο ήταν τόσο σημαντικό για την διατροφή των ανθρώπων στο παρελθόν, επικράτησε και η παρουσία του μέσα σε πολλά ελληνικά λαικά γνωμικά αλλά και καθημερινές εκφράσεις:

Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι και το κορίτσι φίλημα πρωί και μεσημέρι”

“Ποιός έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά;”

“Τα λόγια της με έκαναν κάστανο”

“Καλά αυτός δεν δίνει κάστανο”

“Θα σε κάνω να χοροπηδάς σαν κάστανο στην φωτιά”

Τα κάστανα στο πιάτο μας

  • βάλτε κάστανα μέσα στις χειμωνιάτικες βελουτέ σούπες σας
  • προσθέστε τριμμένα κάστανα στις σαλάτες και το ρύζι
  • βουτήξτε κάστανα σε κουβερτούρα και φτιάξτε σοκολατάκια
  • βάλτε ολόκληρα ή τριμμένα κάστανα σε γλυκά ψωμιά και κέικ
  • φτιάξτε ψωμί από αλεύρι κάστανου

Και μια σοκολατένια συνταγή για μικρούς και μεγάλους

Vegan σοκολατάκια κάστανου με αβοκάντο

Είναι μια υπέροχη συνταγή για ένα νόστιμο σνακ που μπορείτε να απολαύσετε με τον απογευματινο σας καφέ, ακόμη και αν βρίσκεστε σε δίαιτα. Επίσης μπορείτε να την προσφέρετε στα παιδιά σας σαν γλυκό οποιαδήποτε ώρα, με το πρωινό τους γάλα, το απόγευμα μαζί με ένα παξιμάδι ολικής άλεσης ή πριν από την προπόνηση για έξτρα ενέργεια.

Υλικά:

  • 1 μεγάλο και ώριμο αβοκάντο
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 10 βρασμένα κάστανα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • μια βανίλια
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο

Λιώστε την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί

Προσθέστε μέσα το αβοκάντο, αφού το λιώσετε με ένα πιρούνι ή στο multi

Προσθέστε τα κάστανα θρυμματισμένα σε μικρά κομματάκια

Προσθέστε το ξύσμα και την βανίλια και αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα

Πλάστε σε μικρά μπαλάκια και κυλήστε τα μέσα στην σκόνη κακάο

Το γλύκισμά σας είναι έτοιμο. Μπορείτε να βάλετε τα τρουφάκια σε χαρτάκια σερβιρίσματος ή σε ένα όμορφο πιάτο και να τα φυλάξετε στο ψυγείο σας.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας