Απαντήστε στις διαγνωστικές ερωτήσεις για να δείτε τη δική σας σχέση με την κατάθλιψη.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πάσχουν από κάποια μορφή κατάθλιψης. Δυστυχώς, η ασθένεια αυτή δεν κάνει διακρίσεις λόγω φύλου ή ηλικίας. Από κατάθλιψη μπορεί να υποφέρουν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες.

Είναι μια κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη από μια απλή συναισθηματική πτώση ή εναλλαγή της διάθεσης. Θεωρείται μια σοβαρή ασθένεια και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία. Δυστυχώς, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου των νέων μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Μορφές κατάθλιψης

 • Μείζων καταθλιπτική διαταραχή: έντονα συμπτώματα που υπάρχουν καθημερινά για διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων και συνοδεύονται από αλλαγή στην προηγουμένη λειτουργικότητα του ατόμου.
 • Άτυπη Κατάθλιψη: υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε ένα θετικό συμβάν, ωστόσο, χαρακτηρίζεται κυρίως από υπερευαισθησία στην κοινωνική κριτική και την απόρριψη, αύξηση του βάρους, υπερύπνια και βαριά άκρα.
 • Δυσθυμία(επίμονη καταθλιπτική διαταραχή): καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια.
 • Περιγεννητική (επιλόχεια) καταθλιπτική διαταραχή: καταθλιπτική διαταραχή με έναρξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.
 • Ψυχωσική κατάθλιψη:βαριά καταθλιπτική διαταραχή που συνοδεύεται από κάποια μορφή ψυχωσικών συμπτωμάτων.
 • Εποχιακή κατάθλιψη: ξεκινά τους χειμερινούς μήνες επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού και οφείλεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας και τη μειωμένη ηλιοφάνεια.

Συμπτώματα και ενδείξεις κατάθλιψης

Τα συμπτώματα και οι ενδείξεις της κατάθλιψης μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε στη διάθεση και συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η κατάθλιψη δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους. Τα συμπτώματα αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής και γίνονται αφόρητα όταν επαναλαμβάνονται συχνά. Συνοψίζονται ως εξής:

 • Συνεχώς κακή διάθεση
 • Απώλεια ενδιαφερόντων
 • Απώλεια ευχαρίστησης
 • Το άτομο αισθάνεται αβοήθητο
 • Το άτομο αισθάνεται άχρηστο
 • Ενοχές
 • Αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό του
 • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
 • Κακή μνήμη
 • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
 • Κούραση/ έλλειψη ενεργητικότητας
 • Προβλήματα ύπνου
 • Διαταραγμένη όρεξη (Απώλεια/αύξηση βάρους)

Οι κίνδυνοι που κρύβει η κατάθλιψη 

Η κατάθλιψη συχνά ξεκινά με την απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. Το άτομο μπορεί να βιώνει έντονη και ανεξήγητη κούραση και αισθήματα αναξιότητας και ενοχής. Η θλίψη και η μελαγχολία αρχίζουν να επικρατούν καθημερινά και υπάρχει απόσυρση από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις. Το άτομο νιώθει αβοήθητο, η αίσθηση ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο εντείνεται και βιώνει απελπισία. Σε ακραίες περιπτώσεις, αν η κατάθλιψη δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, το άτομο μπορεί να εκδηλώσει αυτοκτονικές τάσεις και να προβεί σε απόπειρες να αφαιρέσει τη ζωή του. Δυστυχώς, η κατάθλιψη, μετά τα τροχαία ατυχήματα, είναι η δεύτερη αιτία θανάτου των νέων.  Επειδή λοιπόν είναι μια τόσο σοβαρή  ασθένεια, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η κατάλληλη αντιμετώπισή της.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη 

Μερικοί άνθρωποι που υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, είτε λόγω του φόβου ύπαρξης της ασθένειας, είτε επειδή ανησυχούν τι θα πει η οικογένεια, τι θα πουν οι φίλοι τους ή το περιβάλλον τους γενικότερα, είτε ακόμα επειδή φοβούνται πως οι άλλοι θα εκλάβουν την κατάθλιψη ως αδυναμία, κάτι που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε πλέον δεν ισχύει. Όμως, είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατάθλιψης να αναζητήσουμε τον κατάλληλο επιστήμονα ψυχικής υγείας  για να λάβουμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε. Στη συμβατική ιατρική ο επιστήμονας ψυχικής υγείας είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει την διάγνωση, να συνταγογραφήσει φάρμακα αν το κρίνει απαραίτητο και να προτείνει ατομικές ή/και ομαδικές συνεδρίες.

Η φύση και η επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου προσφέρουν πλούσιες επιλογές ώστε να αντιμετωπίσει κάποιος την κατάθλιψη με επιτυχία, με όποιον τρόπο ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του (συμβατική ιατρική, κλασσική ιατρική, εναλλακτική, ομοιοπαθητική κλπ.).

Όποιον τρόπο κι αν διαλέξει ο ασθενής με συμπτώματα κατάθλιψης ένα είναι σίγουρο:

Ότι μπορεί να ωφεληθεί πάρα πολύ από τις συνεδρίες Ρέικι σε συνδυασμό με την θεραπεία που του έχει προτείνει ο γιατρός του.

Τα οφέλη του Ρέικι στην θεραπεία της κατάθλιψης

Το ρέικι μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο στους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη, με πολλούς τρόπους. Μερικά από τα οφέλη που προσφέρει είναι:

 1. Ψυχική και πνευματική ισορροπία: Η ενεργειακή εναρμόνιση που προσφέρει το ρέικι μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση ισορροπίας σε σώμα και πνεύμα. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην καλυτέρευση της διάθεσης του ασθενή και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το αίσθημα ενοχής ή/και θλίψης.
 2. Χαλάρωση: Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται από έντονο άγχος. Το ρέικι όμως προσφέρει μέγιστη χαλάρωση κι έτσι μπορεί κάλλιστα να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτού του άγχους και κατά συνέπεια στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
 3. Δίνει την αίσθηση ότι ο ασθενής παίρνει πάλι τον έλεγχο της ζωής του στα χέρια του: Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από κατάθλιψη νιώθουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους, νιώθουν να παρασύρονται από τα γεγονότα της ζωής, χωρίς οι ίδιοι να έχουν βούληση. Παίρνοντας όμως την ευθύνη να κάνουν συνεδρίες Ρέικι αυτόματα κινητοποιούνται προς μια δράση θεραπείας. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, είναι μια αίσθηση ότι παίρνουν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους. Και βέβαια, είναι κάτι που τονώνει πολύ την αυτοεκτίμησή τους.
 4. Επαφή με άλλο άτομο: Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η απόσυρση του ασθενή από τους φίλους, το περιβάλλον του, την οικογένεια και η αίσθηση αποσύνδεσης από όλους και όλα. Με τις συνεδρίες ρέικι ο ασθενής έχει την ευκαιρία να συνδεθεί, να έρθει σε επαφή με έναν επαγγελματία πρακτικό ρέικι ο οποίος γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει φροντίδα, αγάπη και συμπόνια. Αυτό ανακουφίζει πάρα πολύ τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Είναι απίστευτα δυνατό να νιώθεις ότι σε φροντίζουν, σε νοιάζονται, σε αγαπούν!
Πολλές μελέτες στο εξωτερικό υποστηρίζουν τις συνεδρίες Ρέικι σε ασθενείς με κατάθλιψη. Ενδεικτικά αναφέρω:
 1. Το Ρέικι βοηθά στην χαλάρωσηCenter for Reiki Research. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα εμφανίστηκε μείωση της αυτόνομης διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και παραγωγή σημαντικής ανταπόκρισης χαλάρωσης σε ανθρώπους με σύνδρομο Burnout και κατάθλιψης.
 2. Το Ρέικι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης Alternate Therapies in Health and Medicine. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Alternate Therapies in Health and Medicine, ασθενείς που λάμβαναν τακτικά συνεδρίες ρέικι έδειξαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων ψυχολογικής δυσφορίας και κατάθλιψης.
 3. Το Ρέικι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μετεγχειρητικής κατάθλιψης Anecdotal Evidence Furthermore. Έχει παρατηρηθεί και διαπιστωθεί ότι οι συνεδρίες ρέικι έχουν θετική επίδραση στην μετεγχειρητική κατάθλιψη μεταξύ ασθενών που έχουν υποστεί μεταμόσχευση καρδιάς. Η έρευνα έχει διενεργηθεί σε ασθενείς το Dr. Mehmet Oz στους οποίους έκανε συνεδρίες ρέικι η Ms. Motz κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθεραπείας τους.

Με βάση τις μελέτες που αναφέρονται παραπάνω αλλά και ομολογίες των ίδιων των ασθενών οι οποίοι έκαναν συνεδρίες Ρέικι, φαίνεται ότι το Ρέικι είναι μια πολύτιμη συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη. Αν και πραγματικά εξαφανίζει μερικά από τα συμπτώματά της, θα ήταν λάθος να πούμε ότι μπορεί να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή και την θεραπεία που έχει προτείνει ο επιστήμονας ψυχικής υγείας. Το Ρέικι μπορεί να τονώσει τα αποτελέσματα της θεραπείας, να φέρει την ίαση γρηγορότερα, να εμποδίσει τις παρενέργειες των φαρμάκων. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί ο άνθρωπος να νιώσει άμεσα τα αποτελέσματα στο σώμα του κι έτσι να πάρει κουράγιο και δύναμη ότι τα καταφέρνει, ότι αφήνει την κατάθλιψη πίσω του και να συνεχίσει με αισιοδοξία το δρόμο της θεραπείας του.

“Το Ρέικι είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ακολουθείτε της συμβατικής, κλασσικής, εναλλακτικής ιατρικής για το σώμα και την ψυχή.  Δοκιμάστε το! Δώστε του την ευκαιρία να ακουμπήσει την Ψυχή σας με την ευγενική του ενέργεια.”   

Η εμπειρία έδειξε ότι οι ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν κάνουν μια σειρά από συνεδρίες ρέικι για αρκετό χρονικό διάστημα. Μία και μόνη συνεδρία θα είναι βοηθητική για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά μια σειρά από συνεδρίες θα φέρει σταδιακά σημαντική και σταθερά αυξανόμενη βελτίωση στην υγεία του ατόμου.

“Όταν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση υγείας η οποία θέλει χρόνο και αφοσίωση, πάντα προτείνω να  μαθαίνει ο ίδιος ο ασθενής να δίνει ρέικι στον εαυτό του. Είναι κάτι που όλοι μπορούμε να μάθουμε, δεν χρειάζεται να έχει κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα κάποιος, απλά παρακολουθεί την εκπαίδευση η οποία συνήθως διαρκεί ένα σαββατοκύριακο και από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει την αυτοθεραπεία του κάθε μέρα. Ο συντονισμός στην ενέργεια του Ρέικι είναι ένα δώρο που θα το έχει μια ζωή και παρέχει μια φαρέτρα εργαλείων για την επιτυχημένη αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης στη ζωή, όχι μόνο της κατάθλιψης.” Ευαγγελία Βασιλείου, πρακτικός και δασκάλα Usui Reiki.

Αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης και θέλετε να συμπληρώσετε την θεραπευτική αγωγή σας με Ρέικι, χρειάζεται να βρείτε τον κατάλληλο επαγγελματία πρακτικό / δάσκαλο Ρέικι ο οποίος θα σας οδηγήσει στο ταξίδι της αποθεραπείας σας με την ευγενική ενέργεια που ξέρει να διοχετεύει, με αγάπη, σεβασμό, κατανόηση και βαθιά συμπόνια.

Ποιος είναι ο κατάλληλος πρακτικός / δάσκαλος Ρέικι;

Ο καταλληλότερος πρακτικός ή δάσκαλος είναι αυτός που θα σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη, θα έχει εμπειρία και θα σας στηρίξει στο ταξίδι της θεραπείας σας. Είναι σημαντικό να έχει πλήρη και εκσυγχρονισμένη εκπαίδευση, να ενημερώνεται συχνά για τις εξελίξεις στον τομέα του, να είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, δηλαδή να έχει εξειδίκευση και εμπειρία.

Για να βρείτε τον κατάλληλο πρακτικό / δάσκαλο Ρέικι θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο, να κάνετε έρευνα και ακόμα καλύτερα να έχετε μία συνάντηση μαζί του πριν αποφασίσετε αν θα είναι αυτός που θα σας αναλάβει. Οι αξιολογήσεις στο ίντερνετ είναι βοηθητικές αλλά μια προσωπική επαφή είναι ό,τι καλύτερο για να σας βοηθήσει να επιλέξετε με το χέρι στην καρδιά τον καταλληλότερο για εσάς θεραπευτή δάσκαλο.

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για την σχέση τη δική σας με την κατάθλιψη, μπορείτε να απαντήσετε στις διαγνωστικές ερωτήσεις που υπάρχουν παρακάτω.

Είναι ένας καλός δείκτης εντοπισμού ενός ζητήματος όμως έχει μόνο ενημερωτικό σκοπό και δεν αντικαθιστά την κλινική εξέταση από ψυχίατρο/ψυχολόγο.

 • Δυσκολεύσετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και να ξεκινήσετε τη μέρα σας;
 • Τα συμπτώματα είναι γενικώς πιο έντονα το πρωί απ’ ότι το βράδυ;
 • Πώς κοιμάστε; Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σας;
 • Πώς θα περιγράφατε/χαρακτηρίζατε μια κοινή μέρα από τη ζωή σας;
 • Έχουν αλλάξει οι καθημερινές σας συνήθειες;
 • Απολαμβάνετε εξίσου δραστηριότητες που σας ευχαριστούσαν παλαιότερα;
 • Αν υπάρχει κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση, τι είναι αυτό;
 • Δυσκολεύεστε περισσότερο να συγκεντρωθείτε σε σύγκριση με παλαιότερα;

“Αν είστε ένας άνθρωπος με συμπτώματα κατάθλιψης, θέλω να σας πω πως το θεραπευτικό ταξίδι γίνεται ακόμα πιο εύκολο όταν η άγνοια, οι ταμπέλες, η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η αβεβαιότητα έχουν εξαλειφθεί. Γι’ αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε σωστά για ό,τι σας αφορά. Βαδίστε τον δρόμο αυτό με την σιγουριά και την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρετε, γιατί ΜΠΟΡΕΙΤΕ και ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ. Ξέρετε κάτι, και σας μιλάω από προσωπική εμπειρία, τη στιγμή που παραδέχεστε ότι χρειάζεστε βοήθεια, εκείνη ακριβώς τη στιγμή καταφέρνετε να κατακτήσετε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της θεραπείας σας.”  

Με Αγάπη,

Ευαγγελία Βασιλείου, Ikigai
Πρακτικός και Δασκάλα Usui Reiki

Διαβάστε ακόμη: 9 απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας προστασία

Πηγές για το άρθρο:

– International Association of Reiki Professionals
– Dr. Αριστοτέλης Βάθης
– Therapia.gr
– Psyxiatros.gr
– Doctoranytime
– onmed.gr

Newsletter εγγραφή

Ευαγγελία Βασιλείου

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας