Kids Yoga | Τα παιδιά ανήκουν σε ένα κόσμο αγάπης

0
510

Όταν ένα παιδί ισορροπεί στην θέση του δέντρου, τεντώνεται όπως η γάτα και μαθαίνει να παρατηρεί την αναπνοή του μυρίζοντας φανταστικά λουλούδια, μπαίνει στον κόσμο της γιόγκα. Ο κόσμος αυτός έχει πολλά δώρα να του προσφέρει όπως και εφόδια για την μετέπειτα ζωή του. Το παιχνίδι και η έκφραση είναι παρόντα σε κάθε μάθημα και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον μη ανταγωνιστικό.

 

Zούμε μία καθημερινότητα γεμάτη ένταση και άγχος. Μαζί με τους μεγάλους τρέχουν και τα παιδιά. Το πρόγραμμά τους είναι γεμάτο από υποχρεώσεις και η μέρα τους είναι εξίσου πιεσμένη με την δική μας. Μην ξεγελιέστε, έχουν και αυτά άγχος όπως και εμείς.

Και σαν να μην φτάνει όλο αυτό, στην σύγχρονη παιδική πραγματικότητα έχει προστεθεί και ο ψηφιακός κόσμος γεμάτος από ερεθίσματα που διεγείρουν το νευρικό σύστημα.

Περισσότερο από ποτέ τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από προσεγγίσεις που θα τους αφαιρέσουν πίεση και τοξικότητα. Η γιόγκα είναι ένα είδος άσκησης αλλά συγχρόνως μία ευκαιρία για τα παιδιά να καλλιεργήσουν την φαντασία τους και την ήρεμη επαφή με τους άλλους.

Photo on Unsplash
Τα σωματικά οφέλη

Η yoga είναι ένα σύστημα που γυμνάζει το σώμα συνολικά και με ήπιο τρόπο. Δεν θα γίνει κανείς πρωταθλητής στην γιόγκα, αυτός ο όρος απλώς δεν υπάρχει…

Επίσης κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλο. Το μάθημα γίνεται για να περάσουν όλοι όμορφα, να εκφραστούν, να εκτονωθούν και να μάθουν καινούργια πράγματα.

Σε ένα μάθημα οι νεαροί γιόγκι θα μάθουν την θέση του λιονταριού και σε ένα άλλο θα κατακτήσουν την θέση του αετού. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι γυμνάζονται αλλά και ότι έρχονται σε επαφή με διαφορετικές ποιότητες ενέργειας. Η παιδική γιόγκα εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από την φύση.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη σε σωματικό επίπεδο έχουν να κάνουν με την δύναμη και την ευλυγισία, την ισορροπία, τον συντονισμό των κινήσεων και την γενικότερη συναρμογή του σώματος.

Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν με πολύ απλό τρόπο να παρατηρούν την αναπνοή τους, να την ελέγχουν ακόμη και να την διευρύνουν.

Έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλα τα σημεία του σώματός τους, να αποκτήσουν δηλαδή σωματογνωσία. Σε βάθος χρόνου και πάντοτε με τεχνικές που έχουν σχέση με το παιχνίδι και την έκφραση, καλλιεργούν σωστή στάση του κορμού.

Photo on Pexels
Νοητικά και ψυχικά οφέλη

Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην διαδικασία να μάθουν να εκτελούν έναν χαιρετισμό στον ήλιο με τον δικό τους τρόπο, τότε κατά κάποιο τρόπο μαθαίνουν να λένε μια ιστορία. Η παιδική γιόγκα μπορεί να τους προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για να καλλιεργήσουν την φαντασία τους.

Ένα από τα πιό όμορφα μαθήματα είναι η έννοια της ενότητας. Όλοι και όλα είναι φτιαγμένα από την ίδια ύλη η οποία έχει απλώς διαφορετικές μορφές. Το δέντρο και το βουνό, ο ήλιος, τα ζώα του δάσους και τα πουλιά του ουρανού, εμείς οι ίδιοι, είμαστε όλοι μέρος του ίδιου σύμπαντος.

Τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν την συμπόνια.

Μέσα από τις ασκήσεις αναπνοής και ισορροπίας τα παιδιά μπαίνουν πιο βαθιά στην παρατήρηση. Αυτό βοηθάει στο να αυξήσουν τα επίπεδα της συγκέντρωσης τους και τον χρόνο γενικότερα που μπορούν να μείνουν με σταθερό τον νου σε ένα σημείο.

Οι ασκήσεις συγκέντρωσης αλλά και η χαλάρωση που υπάρχει στο τέλος κάθε μαθήματος φέρνουν τα παιδιά κοντά στις αρχές του διαλογισμού. Μαθαίνουν να ηρεμούν το σώμα και το νου, να διώχνουν το άγχος και την ένταση και να καθαρίζουν το μυαλό τους από τις πολλές σκέψεις.

Photo on Pixabay
Κοινωνικά ωφέλη

Μέσα σε ένα μάθημα yoga κανείς δεν είναι πρώτος ή τελευταίος. Καλός ή κακός μαθητής και αθλητής. Υπάρχει σεβασμός και αγάπη.

Τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν ιστορίες με το σώμα τους και την φωνή τους συνεργαζόμενοι με τους άλλους. Θα παίξουν χωρίς ανταγωνισμό.

Όταν ένα παιδί μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις του, να ελέγξει το σώμα του και να παρατηρήσει τον εαυτό του να εξελίσσεται σε δύναμη και ισορροπία, σύντομα θα αποκτήσει μια ήρεμη εικόνα εσωτερικής δύναμης και ψυχραιμίας.

Θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση χωρίς όμως να είναι κυνικό απέναντι στα άλλα παιδιά.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως μέσα από την γιόγκα τα παιδιά μαθαίνουν πως δεν είναι μόνο το σώμα τους, είναι ο νους και η ψυχή. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως αυτά τα τρία είναι μία ενότητα.

Δίνοντας την ευκαιρία σε ένα παιδί να γνωρίσει τη γιόγκα από μικρή ηλικία, του κάνουμε ένα πολύ όμορφο δώρο. Του δίνουμε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια ολιστική εμπειρία που μπορεί να γίνει ερέθισμα για την υπόλοιπη του ζωή. Μπορεί να του δείξει ότι υπάρχει ο κόσμος της αυτοίασης, της ενότητας του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου, ο κόσμος της αγάπης. Ένας κόσμος καλύτερος που μέσα σ’ αυτόν ανήκουν και τα ίδια.

Photo on Pixabay
Ποιά παιδιά μπορούν να κάνουν yoga
  • Αγόρια και κορίτσια
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας
  • Μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι
  • Παιδιά ανεξάρτητης φυσικής κατάστασης
  • Παιδιά με ειδικές ανάγκες, με αναπτυξιολογικά θέματα ή παιδιά με αυτισμό (σε ειδικά προγράμματα)
Yoga για όλη την οικογένεια

Αν το παιδί σας πηγαίνει σε μαθήματα παιδικής γιόγκα είναι πιθανό να έρθει στο σπίτι ενθουσιασμένο έχοντας “ξεσηκώσει” αρκετά από αυτά που έχει μάθει εκεί. Είναι ευκαιρία να τα μάθετε λοιπόν και εσείς. Και όχι μόνο να τα μάθετε, αλλά να τα βάλετε στην καθημερινότητά σας σαν οικογένεια.

Μπορεί να είναι ένας σύντομος χαιρετισμός στον ήλιο με τον παιδικό τρόπο που το “λουλούδι” σας έχει μάθει. Μπορεί να είναι μερικές ασκήσεις αναπνοής που λένε πως το τριαντάφυλλο μυρίζει όμορφα και πως η κοιλιά μας όταν το μυρίζουμε φουσκώνει σαν μπαλόνι. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύτιμα είναι όλα αυτά. Για σας…

Είναι ευκαιρία να καθιερώσετε μια μικρή οικογενειακή τελετουργία. Έναν όμορφο τρόπο για να ξεκινήσετε την μέρα σας το πρωί, αν όχι τις καθημερινές που όλοι φεύγετε τρέχοντας για το σχολείο και την δουλειά, αλλά τα σαββατοκύριακα.

Επίσης ο μικρός σας γιός μπορεί να έχει μάθει να χαλαρώνει στο τέλος του μαθήματος με έναν διαλογισμό και να θέλει να σας τον διδάξει, μην αντισταθείτε. Θα είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη πόση ηρεμία μπορεί να σας προσφέρει αυτό και πόσο καλά θα κοιμηθείτε το βράδυ.

Υπάρχουν χώροι που προσφέρουν οικογενειακά μαθήματα γιόγκα. Μαθήματα όπου γονείς και παιδιά μπαίνουν χέρι-χέρι στην αυτοπαρατήρηση και στην ενσυνείδηση. Ακούγεται περίπλοκο όμως δεν είναι. Έχει πολύ κίνηση, έκφραση και χαρά.

Είναι μια ωραία ευκαιρία να έρθετε κοντά στον εαυτό σας αλλά και στο παιδί σας.

 

Πηγές:

“Ταξίδι στην παιδική γιόγκα με οδηγό την αλφάβητο”, Χριστίνα Μάτση
https://www.health.harvard.edu/blog/more-than-just-a-game-yoga-for-school-age-children-201601299055

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας