Λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε βιώσει την ψυχική αναστάτωση που φέρνει το κλείσιμο μιας πόρτας στη ζωή μας. Είτε ήταν κάτι που νιώθαμε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει, γιατί δε μας κάλυπτε πια τις εσωτερικές μας ανάγκες, είτε γιατί έγινε απρόσμενα και μας ξάφνιασε.

 

Πέφτουμε συχνά στην παγίδα να παραμένουμε πίσω από την κλειστή πόρτα, καρτερώντας να χτυπήσει το κουδούνι, για να ανοίξουμε ξανά.

Έτσι, αυτή η πόρτα, δεν είναι στην πραγματικότητα κλειστή. Όσο υπάρχει μέσα μας ο πόνος του χαμένου, είτε από κάποια φιλία, είτε από κάποια ερωτική σχέση, είτε από κάποια δουλειά, κρατάμε τον εαυτό μας προσκολλημένο στην κλειστή πόρτα, προσμένοντας απάντηση στο «γιατί» μας, στις αναμνήσεις μας που ανακυκλώνονται ξανά και ξανά, στην πίκρα, στο θρήνο και την απογοήτευση που μας άφησε αυτή η κατάσταση.

Έτσι, παραμένουμε με το χέρι να τρεμοπαίζει στο χερούλι της πόρτας, θυμώνοντας με εμάς κάποιες φορές, που δε βρίσκουμε τη δύναμη να πάρουμε το χέρι μας από επάνω της.

Το σίγουρο είναι ότι όσο νοσταλγούμε το παρελθόν, το ωραιοποιούμε και στο τέλος δεσμευόμαστε σε αυτό με αόρατα σκοινιά που μας κρατούν σε μία λούπα μέσα στο χρόνο.

Τα ανεκπλήρωτα όνειρα μας, μας καταδιώκουν σαν φαντάσματα και οι φωνές, οι εικόνες και τα συναισθήματα μπερδεύονται σε μία κατάσταση όπου η αλήθεια με το ψέμα χάνονται το ένα μέσα στο άλλο, αφήνοντας έτσι την καρδιά μας, τη ζωή μας, εμάς, σε μία μετέωρη κατάσταση, που δεν τελειώνει ποτέ.

Αν συνεχίσουμε έτσι, είναι σίγουρο ότι η ψυχική μας ισορροπία θα χαθεί. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συχνή πεποίθηση του ότι «όταν κάτι τελειώνει, είσαι χαμένος», «είσαι θύμα», μας δεσμεύει στην κλειστή πόρτα. Όσο μένουμε πίσω από αυτήν, διατηρούμε μέσα μας ένα τσίρκο του τρόμου, από γλιτσιασμένες ελπίδες, μουμιοποιημένα πρόσωπα, μουχλιασμένα όνειρα και πολτοποιημένες προσδοκίες.

Είναι τεράστια η δύναμη που θα νιώσουμε, όταν γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτήν. Μόνο έτσι θα ανοίξουν νέες πόρτες. Μόνο έτσι θα ορμίσει μέσα μας ο αέρας της ανανέωσης.

Ναι, όταν κλείνει μία πόρτα, ανοίγει μία άλλη. Αλλά μόνο όταν την κλείσουμε μέσα μας πραγματικά και φύγουμε από αυτήν χωρίς να κοιτάξουμε πίσω μας ούτε καν με κλεφτές ματιές. Η αποδοχή θα επιτρέψει την αναζήτηση. Αυτή θα φέρει την εξέλιξη. Έτσι, θα ωριμάσουμε σαν άνθρωποι, σαν ψυχές. Είναι τεράστια η εσωτερική δύναμη που θα νιώσουμε, όταν έρθει αυτή η ωριμότητα. Θα νιώσουμε ευγνωμοσύνη για ότι έχουμε, για τα μικρά δώρα της ζωής, όχι θεωρητικά, αλλά από μία αληθινή, εσωτερική ευτυχία που θα μας πλημμυρίσει.

Μην ξεχνάτε, μπορεί η ευτυχία να μην έχει τιμή, αλλά απαιτεί από εμάς να μας τιμήσουμε για να τη γευτούμε.

Βοηθήστε τον εαυτό σας:

  • Αφήστε πίσω σας το θυμό και τη μνησικακία
  • Εστιαστείτε στα προσωπικά σας όνειρα
  • Φροντίστε τον εαυτό σας με όποιον τρόπο μπορείτε
  • Κάντε συχνά λουτρά/χαμάμ/λάσπη – το νερό γενικά βοηθά στη συναισθηματική χαλάρωση
  • Οραματιστείτε τι θέλετε να καταφέρετε στο κοντινό μέλλον
  • Στοχαστείτε πώς θα θέλατε να είστε σε λίγους μήνες
  • Θρέψτε τους στόχους σας και τα καινούργια όνειρά σας με θετικά συναισθήματα
  • Εκτιμήστε αυτούς που σας αγαπούν, σας προσέχουν και είναι κοντά σας
  • Οργανώστε ένα ταξίδι σε μία χώρα όπου δεν έχετε ξαναπάει (διαβάστε: Ινδία | Ένας ιδιαίτερος τόπος)

 

Newsletter εγγραφή

 

Shakila Ιωάννα Μπράτη
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Shakila Ιωάννα Μπράτη (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας